Πρωτοποριακή θεραπεία με δέσμη πρωτονίων εφαρμόστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Η θεραπεία στοχεύει τους όγκους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι η συμβατική ακτινοθεραπεία και ταιριάζει σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπίσιμους όγκους σε κρίσιμα όργανα.

Article featured image
Article featured image

Τρεις ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακή θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για πρώτη φορά στη Βρετανία στο πλαίσιο μιας πρώτης παγκοσμίως κλινικής δοκιμής.

Η θεραπεία υψηλής τεχνολογίας στοχεύει τους όγκους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι η συμβατική ακτινοθεραπεία και ταιριάζει σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπίσιμους όγκους σε κρίσιμα όργανα. Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό και γύρω από αυτόν.

Η δοκιμή, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, θα συγκρίνει τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία για ασθενείς που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων μετά από ακτινοθεραπεία.

«Υπάρχει αναξιοποίητη δυνατότητα στη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων η οποία μειώνει δυνητικά τους κινδύνους παρενεργειών μετά τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σέμπαγκ-Μοντεφιόρε, πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας κλινικής και ακτινοθεραπείας του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.


Η Κιμ Τζόουνς, υπεύθυνη σχολικής τροφοδοσίας, είναι η τρίτη ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής. Η διάγνωση έγινε τον Φεβρουάριο, όταν η Τζόουνς παρατήρησε κάποια πάχυνση του δέρματος και οξείς πόνους στο αριστερό της στήθος.

Η 44χρονη γυναίκα παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s του Κέιμπριτζ, όπου υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, μαστεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων. Αργότερα έγινε δεκτή στην κλινική δοκιμή Parable και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων στο νοσοκομείο Christie στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα.

«Όταν μου είπαν ότι έγινα δεκτή στη δοκιμή, αισθάνθηκα πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να λάβω αυτήν τη θεραπεία», δήλωσε.

Η Τζόουνς περιέγραψε τη θεραπεία, κατά την οποία δόσεις φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας από το κέντρο των ατόμων, που ονομάζονται πρωτόνια, χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν με ακρίβεια τον καρκίνο της ως «υπέροχη» και «πολύ χαλαρωτική».

Οι γιατροί που συμμετέχουν στη δοκιμή θα καθορίσουν εάν η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων μπορεί να βοηθήσει στην παροχή επαρκών δόσεων ακτινοθεραπείας στο στήθος, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ακτινοβολία γύρω από την καρδιά.


Στην κλινική δοκιμή θα συμμετάσχουν 192 ασθενείς σε 22 κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων θα νοσηλευτούν είτε στα νοσοκομεία Christie είτε στο University College London.

Η δοκιμή διεξάγεται από γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και του Royal Marsden NHS Foundation Trust.

«Η ακτινοθεραπεία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση», δήλωσε η Τζούντιθ Μπλις, διευθύντρια της μονάδας κλινικών δοκιμών και στατιστικών.

«Ωστόσο, η αποτελεσματική παροχή της τυπικής ακτινοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη όταν ο ιστός του μαστού και οι λεμφαδένες της ασθενούς βρίσκονται κοντά στην καρδιά ή όταν διατρέχει ήδη κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων», τόνισε.

Η ακτινοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και τα οφέλη υπερτερούν των όποιων παρενεργειών. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή λόγω ακτινοθεραπείας μπορεί να είναι υψηλότερος από 1% για μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών με καρκίνο του μαστού. Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή ο ιστός του μαστού τους και οι λεμφαδένες που απαιτούν ακτινοθεραπεία βρίσκονται κοντά στην καρδιά, ή επειδή έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα, όπως η Τζόουνς, ή υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους.

Η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις δοκιμές ήταν μικρός. Επίσης, δεν έχουν αναφερθεί κλινικές δοκιμές που να συγκρίνουν άμεσα τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων με την ακτινοθεραπεία.


Με πληροφορίες από Guardian/ERT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ