Φλέγεται για 4η μέρα η Μέση Ανατολή: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί, υπό πλήρη αποκλεισμό η Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων. Εκατόμβη νεκρών και στις δύο πλευρές.

Article featured image
Article featured image

Φλέγεται για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή όπου ώρα με την ώρα κλιμακώνεται η κατάσταση με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στα αιματοβαμμένα παλαιστινιακά εδάφη, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ προχωρούν σε συνολικό αποκλεισμό της Γάζας.

Την ίδια ώρα, μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ επιτέθηκαν και σε λιβανέζικο έδαφος, ενώ ήδη από τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως 300.000 Ισραηλινοί έφεδροι επιστρατεύονται με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν και στην Ιερουσαλήμ.



Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει Ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η μαζική και αιφνιδιαστική επίθεσή του, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς, με βάση επίσημες ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς, μέσα σε τρεις ημέρες. Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απαχθέντες από τη Χαμάς είναι περίπου 150, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπερνάει και τους 700.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες. Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ξεπέρασαν τις 100.000.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ασκελόν, Ευτυχία Πενταράκη: «Πάνω από την πόλη είδαμε τις ρουκέτες να εξουδετερώνονται γιατί δημιουργείται μία κόκκινη φλόγα και γίνεται μία έκρηξη και αυτό σημαίνει ότι εξουδετερώθηκε η ρουκέτα. Για κάθε ρουκέτα που φεύγει από το Ισραήλ από τη Γάζα, αυτό το αντιπυραυλικό σύστημα στέλνει πέντε πυραύλους».

palaistini4.png
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από την Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ.


Υπό ισραηλινό έλεγχο ο φράχτης στη Γάζα


Η απειλή της Χαμάς για εξουδετέρωση ομήρων ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007. Η Γάζα σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.

Χθες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τον «έλεγχο» κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν Παλαιστίνιοι μαχητές και σήμερα διαβεβαίωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο «των συνόρων» με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε πως ο έλεγχος της μεθορίου με τον παλαιστινιακό θύλακα ανακτήθηκε και ότι τοποθετούνται νάρκες σε τμήματα του «φράκτη» (του τείχους) στη μεθόριο που κατεδαφίστηκαν από τους μαχητές της Χαμάς. Ο ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμιά νέα παρείσφρηση μαχητών από χθες και διέψευσε φήμες πως οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν υπόγειες διασυνοριακές σήραγγες.

Gaza-Border-Fence-696x483.jpg
Ο φράχτης της Γάζας.



«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας, αλλά αυτή δεν είναι παρά η αρχή (της)», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος σε ανώτερους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ, εκεί όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς. «Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (...) θα τους νικήσουμε με την ισχύ, με τεράστια ισχύ», τούς υποσχέθηκε.

Από την πλευρά της όμως η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ: «Κάθε φορά που ο λαός μας θα γίνεται στόχος απροειδοποίητα, αυτό θα οδηγεί στην εκτέλεση κάποιου από τους άμαχους ομήρους (...). Ο εχθρός δεν καταλαβαίνει την ανθρωπιστική και ηθική γλώσσα, επομένως θα τού μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνει», διεμήνυσε.


Τελ Αβίβ: Συγγενείς αναζητούν σε διαδικτυακά γκρουπ συγγενείς τους


Εν παραλλήλω, τεράστιο είναι το ζήτημα με τους ομήρους και τους αγνοούμενους. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Αλεξία Καλαϊτζή: «Μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ελικόπτερα ακούγονται συνεχώς τις τελευταίες ώρες να σχίζουν τον αέρα του Τελ Αβίβ. Μια πόλη που προσπαθεί πραγματικά με δυσκολία να βρει ξανά τον ρυθμό της. Ανά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις, πράγμα που επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι πραγματικά πρώτη φορά μας είπαν ότι έζησαν τέτοιου μεγέθους επίθεση. Πρώτη φορά λοιπόν νιώθουν ότι δεν είναι άτρωτοι και πραγματικά ο πόλεμος τους βρήκε μέσα στο σπίτι τους, στην απέναντι πολυκατοικία, στη δίπλα γειτονιά».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων, αναφέρει: «Μετά από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στη Γάζα, έχουν δημιουργηθεί γκρουπ όπου μιλούν μεταξύ τους οι συγγενείς, ποστάρουν τις φωτογραφίες των ανθρώπων που έχουν χάσει, ενώ έχει στηθεί ένα ολόκληρο κέντρο επιχείρησης έξω από το Τελ Αβίβ, όπου οι άνθρωποι που έχουν χάσει τους δικούς τους ή που έχουν πραγματικά την αίσθηση ότι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την επίθεση, πηγαίνουν. Λένε τα στοιχεία που έχουν, δίνουν βίντεο, δεν είναι δικά τους αντικείμενα, αλλά δίνουν και αίμα, ώστε σε περίπτωση εύρεσης των σορών να γίνει ταυτοποίηση».


Κόβουν ρεύμα, νερό και τρόφιμα στη Γάζα


Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως διακόπτουν κάθε παροχή ενέργειας, νερού, τροφίμων και ρεύματος στην περιοχή.

«Επιβάλλουμε απόλυτο αποκλεισμό στη Γάζα. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό, φαγητό, νερό, καύσιμα, όλα κλείνουν. Μαχόμαστε με ανθρώπινα κτήνη και τα αντιμετωπίζουμε όπως τους αρμόζει», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.



Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα όπου ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τα στρατεύματά του και είχε απομακρύνει τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αφού κατείχε την συγκεκριμένη περιοχή από το 1967. Όμως διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007, ελέγχοντας αυστηρά τις κινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων προς τη μια και προς την άλλη πλευρά.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση περί «πολιορκίας» στη Γάζα το Ισραήλ διέταξε την «άμεση διακοπή» της ύδρευσης του θύλακα, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.


Συνεχίστηκαν όλη νύχτα οι επιθέσεις


Δεκάδες είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλία. Ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει πως η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή.

Εντείνοντας τις επιθέσεις ο ισραηλινός στρατός παράλληλα ανακοινώνει πως έχει πάρει τον έλεγχο στις περιοχές μέσα στο Ισραήλ όπου είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς. Σποραδικές μάχες όμως συνεχίζονται, ενώ σε Ασντόντ, Άσκελον και άλλες περιοχές συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες.

Ακόμη και στην Ιερουσαλήμ ήχησαν σειρήνες, με τον κόσμο να τρέχει να καλυφθεί.

Στον σταθμό του τρένου στο Τελ Αβιβ, οι σειρήνες προκαλούν πανικό, ενώ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ο κόσμος είναι σε πανικό καθώς στο βάθος βλέπει καπνούς

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις διήρκεσαν όλη νύχτα. Ο Σιδερένιος θόλος εξουδετέρωσε σειρά από ρουκέτες, ενώ στη Γάζα οι εκρήξεις συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό.



Η Χαμάς δημοσιεύει βίντεο από την επίθεση του Σαββάτου, ενώ ανακοινώνει πως στους τελευταίους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών σκοτώθηκαν και τέσσερις όμηροι στα εδάφη της. Ανακοινώνει την απαγωγή κι άλλων ατόμων. Ο συνολικός αριθμός των ομήρων παραμένει άγνωστος

«Με τη βοήθεια του Θεού, ομάδα μαχητών μας κατάφερε να αιχμαλωτίσει μία ομάδα από ανθρώπους του εχθρού και να τους μεταφέρει στη Γάζα», ανακοινώνει ο Αμπού Ουμπάιντα εκπρόσωπος της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πάνω από 1.000 ήταν οι ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς και κάνει λόγο για τη χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ.

Κι ενώ ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως η Χεζμπολάχ δεν θα εμπλακεί, ανησυχία προκαλεί η μετακίνηση Ισραηλινών στρατιωτών και στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς υπήρχε πληροφορία για είσοδο ενόπλων από εκεί. Σύμφωνα με τον στρατό εξουδετερώθηκαν, η Χεζμπολάχ το αρνείται.

Το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ πως το Ιράν βοήθησε ενεργά στην επιχείρηση της Χαμάς, φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται προς ώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πάντως στέλνουν αεροπλανοφόρο και άλλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από το Ισραήλ. Η Τεχεράνη επίσης αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μιλώντας για λύση δύο κρατών στην περιοχή, όπως και η Κίνα και η Ρωσία.

«Όπως έχουμε δηλώσει ξανά, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η ΕΕ αναστέλλει κάθε οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Τονίζεται, ωστόσο, ότι αυτή η αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ