Το δράμα των αμάχων στη Γάζα μέσα από τη μαρτυρία διευθυντή νοσοκομείου της περιοχής

«F16 και F35 δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να χτυπούν νοσοκομεία, τζαμιά, πανεπιστήμια»: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη λωρίδα της Γάζας τη στιγμή που η περιοχή τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό.

Article featured image
Article featured image

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα από τη στιγμή της έναρξης των πολεμικών ισραηλινών επιχειρήσεων ως αντίποινα στην ευρεία αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ περιέγραψε στην εκπομπή Newsrooom της ΕΡΤ ο Τζαμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντής νοσοκομείου στην πολύπαθη περιοχή της Λωρίδας.

«Η κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχω δει ποτέ. Η καταστροφή είναι σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. Τα αεροπλάνα, τα F16 και τα F35, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να χτυπούν νοσοκομεία, τζαμιά, πανεπιστήμια, δρόμους, εκκλησίες. Έχουμε τρελαθεί. Πάνω από όλα μας έχουν κόψει το ρεύμα. Χτυπάνε κόσμο που είναι στα σπίτια τους, που δεν έχουν όπλα», περιγράφει

Όπως είπε το νοσοκομείο όπου εργάζεται έχει καταστραφεί και είναι εκτός λειτουργίας. Το προσωπικό φοβάται κι έχει φύγει.

«Χτυπάνε και τα ασθενοφόρα, που πάνε να πάρουν τους τραυματισμένους. Σκοτώθηκαν μέσα στα ασθενοφόρα πέντε άτομα που ήταν τραυματισμένα μαζί με τους υπαλλήλους και τον οδηγό», λέει συγκλονισμένος. Όποιος τραυματίζεται πρέπει μόνος του να περπατήσει χιλιόμετρα για να πάει κάπου να λάβει τις πρώτες βοήθειες», είπε και έκανε λόγο για εκατοντάδες που έχουν πλακωθεί στα συντρίμμια των καταστραμμένων σπιτιών.

«Έχουμε τραυματίες γέρους, παιδιά και δεν έχουμε καν τρόφιμα, σταμάτησαν», είπε αναφερόμενος στον αποκλεισμό της περιοχής που εφαρμόζει το Ισραήλ με διακοπή νερού, ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων. «Το ρεύμα πριν μας ερχόταν 2 με 4 ώρες, τώρα ούτε ένα λεπτό», είπε.

Οι άνθρωποι, όπως είπε, δεν έχουν πού να πάνε κρυφτούν. «Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας είναι όλη 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μήκος της είναι σε κάποια σημεία 12 ακόμα και 6χλμ, και με ποδήλατο μπορείς να τη χτυπήσεις και χτυπάνε με αεροπλάνα F35, τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά, 75 χρόνια μάς χτυπάνε και κανένας δεν τους λέει ‘σταματήστε’. Είμαστε οι μόνοι σε κατοχή. Ο κόσμος όλος λέει ότι το Ισραήλ έχει δίκιο και ότι εμείς δεν είμαστε άνθρωποι. Είμαστε 14 εκατομμύρια οι Παλαιστίνιοι, 14 εκατομμύρια άνθρωποι είμαστε», είπε και διευκρίνισε πως δεν μπορεί να φύγει κανείς, ούτε προς την Αίγυπτο.

Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν οι επιθέσεις. «Είμαστε άνθρωποι βοηθήστε να σταματήσει ο πόλεμος. (…) Αυτό που γίνεται είναι τρελό», είπε.

gaza1.png



Σοκάρουν οι εικόνες από τη Γάζα


Σοκάρουν οι εικόνες από τη Γάζα, όπου απελπισμένοι κάτοικοι τρέχουν να σωθούν μετακινούμενοι μέσα στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ περιοχή, την ώρα που μαίνονται τα αεροπορικά πλήγματα και βολές πυροβολικού, ισοπεδώνοντας κατοικημένες περιοχές. Ο ΟΗΕ εκτιμά τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 180.000 την Τρίτη, και αυτός «αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.000 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον αποκλεισμένο θύλακα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τουλάχιστον ακόμα 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή ρουκέτες έφυγαν και από τη Γάζα εφτά φορές και έπληξαν περιοχές μετά το Άσκελον και νοτιότερα.



Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο των μεθοριακών περιοχών με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας καλεί στη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να φτάσει στις αποκλεισμένες από το Ισραήλ περιοχές υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες.

Τα νοσοκομεία, χωρίς ρεύμα και νερό, έχουν γεμίσει νεκρούς και τραυματίες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές σε πυρά που δέχθηκαν ασθενοφόρα στην Κχαν Γιουνίς, αλλά και ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στην Μπεΐτ Χανούν.

Σημειώνεται ότι μήνυμα κατά του αποκλεισμού ήρθε και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον ύπατο αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπογραμμίζει ότι «η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».


«Δεν υπάρχουν καταφύγια για τους πολίτες στη Γάζα»


Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν κυρίως τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι της Γάζας, περιέγραψε στο CNN και την εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ ο Ομάρ Γκραΐμπ, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ofxam.

«Έχουν καταστραφεί δεξαμενές νερού. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και πολλές χιλιάδες πολιτών τραυματίστηκαν τις τελευταίες ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομάρ Γκραΐμπ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN για το εάν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε καταφύγια, ο Γκραΐμπ ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχουν καταφύγια και ζώνες ασφαλείας. Δεν γνωρίζουν πού να ζητήσουν καταφύγιο».


Νεκροί 1.500 ένοπλοι της Χαμάς


Την ίδια ώρα, σειρήνες ηχούν ξανά στο νότιο Ισραήλ σύμφωνα με το IDF, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τον εκπρόσωπο Ρίτσαρντ Χεχτ εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό περίπου 1.500 σοροί ενόπλων της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι «ανακτήθηκε ο έλεγχος του φράκτη στα σύνορα με τη Γάζα», ωστόσο «ακόμη μπορούν να υπάρξουν νέες διεισδύσεις», όπως επεσήμανε ο Χεχτ.


Νεκροί 3 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από ισραηλινά πυρά


Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο ένα κτήριο κατοικιών κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε συνδικάτο δημοσιογράφων και ένας δημόσιος λειτουργός.

Το τοπικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωση πως «τρεις δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη».

Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς για τα μέσα ενημέρωσης Σαλάμεχ Μααλούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: Σαΐντ αλ-Ταουίλ, Μοχάμεντ Σομπόχ και Χισάμ Ναουαϊχάχ.


Η Χαμάς απειλεί με εκτέλεση ομήρων


Καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται, μεγαλώνει η αγωνία και για την τύχη των ομήρων Ισραηλινών που έχουν πάρει από το Σάββατο μαχητές της Χαμάς.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός τους, αλλά και η κατάσταση της υγείας τους, ενώ, χθες, η παλαιστινιακή οργάνωση απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί ομήρους ως αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα -αλλά η γνησιότητά τους εξετάζεται- φέρεται να δείχνουν τις εκτελέσεις αμάχων από τη Χαμάς. Η Χαμάς υπολογίζεται ότι κρατά τουλάχιστον 100 -150 ομήρους ενώ αρκετοί φέρεται να έχουν ήδη εκτελεστεί.

Σε αγροτική περιοχή, βορείως του Τελ Αβίβ, βρέθηκαν, επίσης, 100 σοροί σε ένα από τα κιμπούτς (ισραηλινή συλλογική κοινότητα) στο Μπέρι.

Οι σοροί βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες. Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστή η είδηση και το πρωί της Τρίτης άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου τα πλάνα από τα αιματοβαμμένα κτήρια. Εκτιμάται ότι ξεκληρίστηκε το 10% της συγκεκριμένης κοινότητας μόνο στην επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Documento, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ