Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Τι θα σήμαινε μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Article featured image
Article featured image

Φλέγεται για πέμπτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει το σφυροκόπημα από αέρος στη Γάζα και με τη Χαμάς να «απαντά» με μπαράζ ρουκετών. Ο απολογισμός των θυμάτων σοκάρει, καθώς περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Γάζα, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας, και 450 συνολικά, περιοχή η οποία παραμένει αποκλεισμένη χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Στον αντίποδα, η Χαμάς προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης σε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες κατά της πόλης Ασκελόν.



Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποκατέστησε τον έλεγχο στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας και ότι βάζει νάρκες στα σημεία που μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος είχαν γκρεμίσει τον φράκτη στη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν το Σάββατο στο Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.



Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter). Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε πως οι νεκροί «ξεπέρασαν τους 1.000», ενώ άλλοι 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με άλλα λόγια οι νεκροί συνολικά και στις δύο πλευρές είναι πάνω από 2.000. Από το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα κατακλύζεται από ασθενείς. Τραυματίες μεταφέρονται κατά κύματα, με το προσωπικό να δηλώνει ότι «η κατάσταση είναι καταστροφική».

Στους νεκρούς έρχονται να προστεθούν και οι ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για 1.500 νεκρούς μαχητές της Χαμάς εντός Ισραήλ.


ΟΗΕ: 260.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα


Την ίδια στιγμή, πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

hamasjf.png


Προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση το Ισραήλ


Την ίδια στιγμή το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα, γύρω από τον οποίο έχουν αναπτυχθεί περί τους 300.000 Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με χερσαία επίθεση.

Ο Gallant, ο οποίος μιλούσε στα ισραηλινά στρατεύματα κοντά στον φράχτη της Γάζας την Τρίτη, είπε: «Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη μέρα και είμαστε στην επίθεση. Θα ενταθούν οι επιχειρήσεις».

«Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα είναι πλέον».

Μέρος της αυξανόμενης πεποίθησης ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή βασίζεται στους περιορισμούς του εναέριου πολέμου στη Γάζα. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι απίθανο να πετύχουν τον καθαρισμό των τούνελ, των υπόγειων αποθεμάτων όπλων και των διαδρομών λαθρεμπορίου που κατέστησαν δυνατή την επίθεση του Σαββάτου.

Τι θα σήμαινε μια χερσαία επίθεση;

Αιματηρές μάχες από σπίτι σε σπίτι και από δρόμο σε δρόμο – κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004. Αυτό θα ήταν το σκηνικό μίας χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Και είναι μάλλον αναπόφευκτο, σημειώνουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές.

Μία χερσαία επίθεση ωστόσο στη Γάζα έχει εξαιρετικές δυσκολίες όπως εξηγούν ειδικοί. Ένα σύνθετο υπόγειο δίκτυο σηράγγων και η αντίσταση του πληθυσμού σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς να έρθει γρήγορα ο τερματισμός των μαχών.

«Το πρόβλημα είναι πως θα έχουμε μάχες από σπίτι σε σπίτι, μόλις μπουν στη Γάζα. Και αυτό θα έχει βαρύ τίμημα» προειδοποιεί στο Bloomberg o Λίον Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA. «Αλλά από την άλλη νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ έχει λάβει την απόφασή του να συντρίψει τη Χαμάς στη Γάζα».

Μια χερσαία επέμβαση θα έφερνε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί να φέρει σύντομα εις πέρας μία στρατηγική εξόδου από τη σύγκρουση. Θα πυροδοτούσε επίσης ντόμινο επιπτώσεων στη Μέση Ανατολή, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη προσέγγιση του Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του και αυξάνοντας τους κινδύνους η σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Η αντίσταση στη Γάζα μπορεί να είναι τρομερή, ειδικά εάν οι γειτονικές χώρες παρέχουν ενισχύσεις, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

hamasfjf.png
Γάζα, 10/10/2023.


Εκκλήσεις για απελευθέρωση των ομήρων


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Το μήνυμά μου προς όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο: Το δίκαιο του πολέμου πρέπει να τηρείται», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωση. «Όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι πρέπει να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν γρήγορα».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ