«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές»: Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή

Το νερό τελειώνει, η ζωή στη Γάζα τελειώνει…

Article featured image
Article featured image

Πολιορκημένος στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ο πληθυσμός των Παλαιστινίων, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει για δέκατη μέρα το ανελέητο σφυροκόπημα προκειμένου να καταστρέψει τη Χαμάς και βρίσκεται λίγο πριν από τη χερσαία εισβολή, παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Υπήκοοι με διπλή υπηκοότητα περιμένουν για άλλη μία μέρα να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, προκειμένου να φύγουν από τον θύλακα. Ούτε τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει ακόμα, καθώς το Ισραήλ δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία του περάσματος παρά τις απανωτές εκκλήσεις για τον στραγγαλισμό της Γάζας.

rafah.png



Οι νεκροί Παλαιστίνιοι αυξήθηκαν στους 2.750, οι εκτοπισμένοι στους 600.000, την ώρα που άμαχοι ψάχνουν για τροφή, νερό και ασφάλεια, λόγω του αποκλεισμού, εν μέσω βομβαρδισμών και χιλιάδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, αφού τα νοσοκομεία ξεμένουν από καύσιμα και βασικές προμήθειες.

Άμαχοι δήλωσαν ότι κινδυνεύουν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα κατά τη μετακίνησή τους από το βορά προς τον νότο, μετά το σχετικό ισραηλινό τελεσίγραφο, και άλλοι επιστρέφουν προς τα βόρεια λόγω έλλειψης καταλύματος. Όσοι μένουν στα υπερπλήρη καταφύγια σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας ζουν σε άθλιες συνθήκες.


Η ζωή στη Γάζα τελειώνει - Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, είπε σήμερα ότι κάλεσε τη συνέντευξη Τύπου για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι οι συνάδελφοί του στη Γάζα δεν μπορούσαν πλέον να παρέχουν καμία ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

«Αν κοιτάξουμε το θέμα του νερού – όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή – η Γάζα τελειώνει από νερό και η Γάζα τελειώνει από ζωή. Σύντομα, πιστεύω, με αυτό δεν θα υπάρχει ούτε φαγητό ούτε φάρμακο. Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό, ούτε ένας κόκκος σιταριού, ούτε ένα λίτρο καυσίμου που έχει επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες οκτώ ημέρες».

ffff.png



Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας λέει ότι αντίθετα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, οι υπηρεσίες ύδρευσης δεν έχουν ξαναρχίσει στον πολιορκημένο θύλακα.

«Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, θέτοντας μια σοβαρή κρίση υγείας που απειλεί τις ζωές των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Eyad al-Bozom.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, δεν έχει παρασχεθεί καθαρό νερό από το Ισραήλ σε καμία από τις πέντε επαρχίες εντός του πολιορκημένου θύλακα, πρόσθεσε ο al-Bozom.

Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν έχει φθάσει νερό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν νερό για να πιουν.

Όπως ανέφερε ο Λαζαρίνι, εκτυλίσσεται μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή» και προειδοποίησε ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα». Καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είπε πως «η απάντηση στη δολοφονία αμάχων δεν μπορεί να είναι η δολοφονία περισσότερων αμάχων».


Εκτός λειτουργίας τέσσερα νοσοκομεία - Κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς


Οι γιατροί πασχίζουν να βοηθήσουν ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στα χειρουργεία διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, δήλωσαν γιατροί.

Τέσσερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα δεν λειτουργούν πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που σημείωσε πως 21 νοσοκομεία έχουν λάβει εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. «Η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει τις ζωές ευάλωτων ασθενών σε άμεσο κίνδυνο, που ισοδυναμεί με θανατική ποινή για όσους χρειάζονται εντατική θεραπεία και σωτήρια χειρουργική επέμβαση», σημείωσε ο ΠΟΥ.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.



Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα διερωτάται πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία, που είναι ήδη σε οριακή κατάσταση και δέχονται συνεχώς άψυχα σώματα και τραυματίες, ενώ απεύθυνε έκκληση για αιμοδοσία στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα.

«Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», δήλωσε ο Κίντρα. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά πιο άμεσα τους περίπου 800.000 ανθρώπους που ζουν στην πόλη της Γάζας.

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν θύματα συνεχίζουν να φτάνουν, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα τα μηχανήματα να σταματήσουν να λειτουργούν.

«Έχουμε 220 νεφροπαθείς. Τα μισά από τα μηχανήματα θα βγουν εκτός λειτουργίας σήμερα το βράδυ και δεν μπορούμε να προσφέρουμε αιμοκάθαρση σε όλους», δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Ζακαούτ.

Ο νεφροπαθής Ναχίντ Αλ-Χουζουντάρ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του στην πόλη της Γάζας για τη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα αλλά έως τώρα δεν έχει κάνει καμία. «Τα πόδια μου άρχισαν να πρήζονται, νιώθω να ασφυκτιώ, χρειάζομαι άμεσα αιμοκάθαρση», είπε στο Reuters.



Φωτογραφίες: Aποθήκη της UNRWA
(Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) υπέστη ζημιές από την ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.

ware1.png

ware2.png

ware3.png


Στη Μέση Ανατολή επικεφαλής του ΟΗΕ


Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, που βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους παράγοντες, Μάρτιν Γκρίφιθς, θα μεταβεί αύριο στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Θα μεταβώ ο ίδιος αύριο στην περιοχή για να προσπαθήσω να συνδράμω στις διαπραγματεύσεις, να προσπαθήσω να είμαι μάρτυρας (των διαπραγματεύσεων) και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την εξαιρετική γενναιότητα των πολλών χιλιάδων ανθρωπιστικών εργαζομένων που συνεχίζουν το έργο τους και που παραμένουν εκεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», τόνισε.


Με πληροφορίες από efsyn, al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ