Πόσο εύκολα βρίσκεις την ευτυχία σβήνοντας πράγματα από το bucket list σου;

Αφαιρέστε αυτά από τη λίστα επιθυμιών σας για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

Article featured image
Article featured image


Η τήρηση μιας λίστας επιθυμιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να είστε σίγουροι ότι θα έχετε διασκεδαστικές και ικανοποιητικές εμπειρίες κατά την διάρκεια της ζωής σας, όπως η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το ταξίδι σε κάποιον εξωτικό προορισμό ή η κατάδυση σε κοραλλιογενής υφάλους. Ωστόσο, πόσο εύκολη υπόθεση είναι η ευτυχία, μέσα από τέτοιες λίστες;

Σύμφωνα με τον Arthur C. Brooks, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κοινωνικό επιστήμονα, η bucket list αποτελεί «έναν κατάλογο επιτευγμάτων ή εμπειριών που θέλουμε να έχουμε ή να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας». Η bucket list μπορεί να είναι καταγεγραμμένη ή ακόμα και κάτι που σκέφτεστε συχνά αλλά δεν έχετε αποτυπώσει στο χαρτί.

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να μοιάζει η λίστα σας, «ο στόχος είναι να νιώσετε ικανοποίηση καθώς σβήνετε στοιχεία από αυτή», δηλώνει ο Brooks. Ο γενικός στόχος που επιδιώκουν οι άνθρωποι είναι να αισθάνονται ικανοποιημένοι ότι έχουν εκπληρώσει τις επιθυμίες τους μέχρι να πλησιάσουν στο τέλος της ζωής τους, προσθέτει.

Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι οι bucket lists μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. «Αντί να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας αφού κατακτήσουμε ένα επίτευγμα, οι προσδοκίες μας επαναφέρονται σχεδόν αμέσως, αφήνοντας ένα άγχος για το επόμενο πράγμα που πρέπει να σβήσουμε από αυτές», σημειώνει ο Brooks.

«Τα καλά συναισθήματα που νιώθουμε όταν σβήνουμε διαρκούν μόνο για λίγο και συνήθως οδηγούν στην επιθυμία για περισσότερα επιτεύγματα και μεγαλύτερες εμπειρίες». Ο Brooks συμβουλεύει να κρατήσετε το μέγεθος της λίστας σας μικρό και διαχειρίσιμο προκειμένου να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα. «Αντί να φιλοδοξείτε να προσθέσετε περισσότερα πράγματα στη ζωή σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε».


Αφαιρέστε 3 πράγματα από την λίστα σας για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι

Ο Brooks συνιστά να αφαιρέσετε τρία πράγματα από τη λίστα επιθυμιών σας για να αποφορτίσετε τον εαυτό σας από την πίεση και να ενισχύσετε την ευτυχία σας ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα:

- Εάν αυτή την στιγμή η λίστα επιθυμιών σας είναι μόνο σκέψεις, τότε καταγράψτε την σε ένα χαρτί. Όταν το κάνετε αυτό, επικεντρωθείτε στους σημαντικότερους στόχους και όνειρα σας.

-
Κατατάξτε κάθε στοιχείο της λίστας σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό για εσάς, αναρωτώμενοι τι πραγματικά συμβάλει στην ευτυχία σας.

- Αφαιρέστε τους τρεις πιο ασήμαντους στόχους στο τέλος της λίστας σας και αντικαταστείτε τους με τρεις εμπειρίες που έχετε ήδη βιώσει και σας έκαναν να νιώσετε ικανοποίηση.

- Επανεξετάστε την λίστα σας μία φορά το χρόνο και επαναλάβετε τη διαδικασία της προσθαφαίρεσης. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνετε να αυξήσετε την ισορροπία μεταξύ των πραγμάτων που θέλετε να επιτύχετε και αυτών που έχετε ήδη κατακτήσει, νιώθοντας μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την ζωή σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ