«Εγκεφαλικά νεκρή» η Ιρανή έφηβη Αρμίτα Χεραβάντ

Το κορίτσι χτυπήθηκε από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε μαντίλα.

Article featured image
Article featured image

Η Αρμίτα Χεραβάντ, η Ιρανή έφηβη, κουρδικής καταγωγής, που έπεσε σε κώμα νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, μετά από την άσκηση βίας από Ιρανούς αξιωματούχους, σχετικά με παράβαση της νομοθεσίας του Ιράν που διέπει το χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής), φέρεται να είναι «εγκεφαλικά νεκρή», όπως μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ.

«Οι ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας της Αρμίτα Χεραβάντ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια είναι εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού», μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.


Το ιστορικό


Σχεδόν έναν χρόνο μετά την άγρια γυναικοκτονία της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, ένα κρατικό έγκλημα που οδήγησε στη γυναικεία επανάσταση της χώρας, μία νέα, παρόμοια υπόθεση προκάλεσε οργή και ερωτήματα για το τι ακριβώς ισχύει για την «αστυνομία ηθών» και τις εξουσίες της.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι η Αρμίτα ξυλοκοπήθηκε άγρια από άνδρες της «αστυνομίας ηθών», ενώ την καταγγελία τους επιβεβαιώνει βίντεο από το συμβάν. Σε αυτό, φαίνονται κορίτσια να βγάζουν μία κοπέλα από βαγόνι του μετρό τής Τεχεράνης και εν συνεχεία να την τοποθετούν –προφανώς – χωρίς τις αισθήσεις της στην αποβάθρα.



Σύμφωνα με καταγγελία της Hengaw, μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία λειτουργεί παράνομα στη χώρα, στην 16χρονη Armita Garawand επιτέθηκε με βιαιότητα η «αστυνομία ηθών» του Ιράν, επειδή δεν «συμμορφωνόταν» με τους κανόνες του κράτους για την μαντίλα.

Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν αυτήν την εκδοχή με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να ισχυρίζονται ότι το κορίτσι λιποθύμησε λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της.



Η νέα αυτή υπόθεση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία αρχικά συνελήφθη από τις αρχές επειδή δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί μαντίλας και στη συνέχεια κατέληξε άγρια κακοποιημένη στο νοσοκομείο.

Οι αρχές επέμεναν και τότε ότι η Αμινί είχε νευρολογικό πρόβλημα το οποίο οδήγησε στον θάνατό της, μια εξήγηση την οποία η οικογένεια της δεν δέχτηκε ποτέ.

Από τότε και μέχρι σήμερα, οι ιρανικές αρχές έχουν υιοθετήσει πιο αυστηρούς νόμους για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ενώ αστυνομικοί περιπολούν συχνά τους σταθμούς της Τεχεράνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ