Συνεχίζεται η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Γάζα

Ένα τρίτο κονβόι 17 φορτηγών διέσχισε σήμερα το πέρασμα της Ράφα, ωστόσο, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στον αιματοβαμμένο θύλακα.

Article featured image
Article featured image

Ένα τρίτο κονβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε σήμερα το πέρασμα της Ράφα προερχόμενο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και δύο πηγές από τον τομέα της ασφάλειας.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα ξεκίνησε το Σάββατο ύστερα από διαμάχες για τις διαδικασίες επιθεώρησης των προμηθειών και βομβαρδισμούς στη μεθόριο από την πλευρά της Γάζας που είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνει εγκλωβισμένο στην Αίγυπτο.

Η Ράφα είναι το βασικό πέρασμα προς και από τη Γάζα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ. Μετά την «πλήρη πολιορκία» που επέβαλε το Ισραήλ στον θύλακα ως αντίποινα στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ράφα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.



Το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν 34 φορτηγά. Ο αριθμός των φορτηγών στο σημερινό κονβόι ήταν αντίστοιχος με τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσαν ο εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και οι δύο πηγές.

israelf2.png
Εργαζόμενοι της Ερυθράς Ημισελήνου επεξεργάζονται τη βοήθεια που στάληκε στο Khan Younis. Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters



Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και όπου εξαντλούνται τα τρόφιμα ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.


«H πιο αιματηρή νύχτα στη Γάζα»


Η Κυριακή σηματοδότησε «την πιο αιματηρή νύχτα στη Γάζα» από τις 7 Οκτωβρίου, με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να αναφέρει ότι 436 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες. Τουλάχιστον 25 ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις καταγράφηκαν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ πλήγματα υπήρξαν κοντά σε τρία νοσοκομεία στην περιοχή και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

182 από τους νεκρούς ήταν παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς, δήλωσαν στο Al Jazeera παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι «τουλάχιστον δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια», έπειτα από επιδρομή που κατέστρεψε σήμερα το πρωί ένα σπίτι στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα.

isalf2.png



Σύμφωνα με τον συνολικό απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.055 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα. Επιπρόσθετα, 15.273 είναι οι τραυματίες.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν τα πλήγματα. Σήμερα ανακοίνωσε ότι έπληξε τη νύχτα «πάνω από 320 στρατιωτικούς στόχους», υποδομές της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, και της συμμαχικής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «σήραγγες όπου βρίσκονταν τρομοκράτες της Χαμάς», σε «δεκάδες κέντρα επιχειρησιακής διοίκησης, όπου κρύβονταν ενίοτε άνδρες της Χαμάς και του συμμαχικού της Ισλαμικού Τζιχάντ», «στρατόπεδα και παρατηρητήρια». Το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι η Χαμάς διοικεί τις επιχειρήσεις της από ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο στοών.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ αποτελεί προοίμιο πιθανής χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός στρατιωτικού του στη διάρκεια διείσδυσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί «να αφανίσει» τη Χαμάς --η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ-- μετά την επίθεσή της της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία οδήγησε στον θάνατο 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πολίτες.


Επιχειρήσεις εντός της Γάζας


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιορισμένης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της νύκτας εντός της Λωρίδας της Γάζας κατά παλαιστινίων ενόπλων και σε αναζήτηση ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο συγκεντρώσεις δυνάμεων της Χαμάς που στήνουν ενέδρες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ευρύτερης κλίμακας ισραηλινής εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.

isaelf2.png



Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης κατά την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι 222 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κρατούνται όμηροι.

Ο ισραηλινός στρατός εποπτεύει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας για να διασφαλίσει ότι δεν θα περάσει στα χέρια της Χαμάς, είπε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Μαχητές συγκρούστηκαν με τη δύναμη που διείσδυσε, καταστρέφοντας δύο μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο και ανάγκασαν τη δύναμη να αποσυρθεί, πριν επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση τους»
, ανέφερε από την πλευρά της η Χαμάς.

Με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ