Κύπρος
Η Κύπρος της Εγκατάλειψης Μέσα από 25 Μεγάλες Εικόνες
Δημοσιεύτηκαν σε διεθνές Μέσο με τίτλο «Το νησί της αγάπης με ένα σκοτεινό παρελθόν».
Ο Αγγλοκύπριος φωτογράφος Andrew Avraam δημοσίευσε στον ιστότοπο Bored Banda 25 φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα μέρη στην Κύπρο. Στο άρθρο με τίτλο «Το νησί της αγάπης με ένα σκοτεινό παρελθόν» γίνεται αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με ιδιαίτερη μνεία στην Τουρκική Εισβολή του 1974, στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο δημοσίευμα υπάρχουν φωτογραφίες τόσο από το ελεύθερο τμήμα του νησιού όσο και από τα κατεχόμενα.
O Andrew Avraam αναφέρει ότι φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα μέρη στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας αποτυπώσει στον φακό του εγκαταλελειμμένες επαύλεις, στρατιωτικές βάσεις, την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων, αλλά και την ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ. Αρκετές από τις επισκέψεις του προκειμένου να φωτογραφίσει αυτά τα μέρη, έγιναν, όπως εξηγεί, υπό την προστασία του ΟΗΕ και του βρετανικού στρατού σε διάφορες περιπτώσεις. Τονίζει δε, ότι πίσω από σφαλιστές πόρτες έχει ανακαλύψει πολλά αντικείμενα από vintage θησαυροφυλάκια, οικογενειακές φωτογραφίες, αυτοκίνητα που έχουν αφεθεί να σαπίσουν, ερωτικά γράμματα της δεκαετίας του 1950 και αντίκες.
Εγκαταλελειμμένα μέρη που εμπνέουν ένα αίσθημα δέους έτσι όπως στέκονται βουβοί μάρτυρες του χρόνου, υπενθυμίζοντας τη ζωή που κάποτε υπήρχε εκεί. Στην περίπτωση του νησιού μας αυτά τα έρημα μέρη φέρουν ένα ξεχωριστό φορτίο και μια ειδική βαρύτητα καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, υπενθυμίζουν τη ζωή που υπήρχε σε ένα νησί που κάποτε ήταν «ολόκληρο».
Εικόνα 1: Εγκαταλελειμμένο σπίτι στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, Λευκωσία. Στο εν λόγω δωμάτιο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν ορισμένα γλυπτά αγνώστου καλλιτέχνη.
Εικόνα 2: Ναός του Σαλαμινίου Διός στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας.
Εικόνα 3: Βαρώσια.
Εικόνα 4: Κυπριακό τρένο, 100 περίπου ετών. Ο Κυπριακός Σιδηρόδρομος ήταν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που λειτούργησε στο νησί από το 1905 έως το 1951. Εκείνη την εποχή, η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία και οι Βρετανοί ήταν αυτοί που εισήγαγαν αυτήν την απίστευτη επαναστατική τεχνολογία.
Εικόνα 5: Όσα έμειναν πίσω.
Εικόνα 6: Εγκαταλελειμμένο λούνα παρκ στη Λευκωσία. Αν και δεν αναφέρεται το όνομα, πρόκειται για το ιστορικό Tivoli.
Εικόνα7: Εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Πάφο. Περιοδικά και βιβλία που χρονολογούνται μεταξύ του 1920 και 1970.
Εικόνα 8: Κοιτάζοντας στην άλλη πλευρά.
Εικόνα 9: Το ιστορικό κτήριο της αντιπροσωπείας της Toyota στο Βαρώσι.
Εικόνα 10: Εγκαταλελειμμένο «νεκροταφείο» vintage οχημάτων με περισσότερα από 500 αυτοκίνητα που αφέθηκαν εκεί από το 1974. Με γνωστά αυτοκίνητα όπως Land Rover, Volvo, Volkswagen και οχήματα που δεν παράγονται πλέον.
Εικόνα 11: Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου.
Εικόνα 12: Vintage κρεβάτι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι 100 περίπου ετών, στη Λευκωσία.
Εικόνα 13: Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
Εικόνα 14: Ξενοδοχεία διάτρητα από σφαίρες, ακτή Βαρωσίων.
Εικόνα 15: Εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα, Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
Εικόνα 16: Εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λευκωσία.
Εικόνα 17: Ο εγκαταλελειμμένος ναός του Αγίου Αναστασίου στην κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή.
Εικόνα 18: Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Εικόνα 19: Εκκλησία Αγίας Ζώνης, Βαρώσι.
Εικόνα 20: Βαρώσια.
Εικόνα 21: Εργοστάσιο γλυκών που εγκαταλείφθηκε το 1950. Όπως τονίζει ο φωτογράφος, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για το μέρος στο Διαδίκτυο -η τοποθεσία του οποίου δεν αναφέρεται- αλλά αφού ρώτησε μερικούς ντόπιους, κάποιοι του είπαν ότι το υπόγειό του χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο προστασίας από βόμβες το 1974. Επίσης, τη δεκαετία του 1990, αναφέρει ότι εκεί έγινε ένα μεγάλο ρέιβ πάρτυ.
Εικόνα 22: Εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος στην Αμμόχωστο. Ντόπιοι ανέφεραν ότι η χρήση του σταμάτησε τη δεκαετία του 1950.
Εικόνα 23: Εγκαταλελειμμένο βρετανικό άρμα μάχης Chieftain Mk10 και άλλα στρατιωτικά οχήματα σε πεδίο βολής που χρησιμοποιείται ακόμη.
Εικόνα 24: Εγκαταλελειμμένο σπίτι, Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.
Εικόνα 25: Πράσινη Γραμμή, Λευκωσία.