O Μέγας Αλέξανδρος λατρευόταν ως θεός στο Ιράκ (ή επέβαλε τη λατρεία του;)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό στην αρχαία πόλη Γκίρσου του Ιράκ, όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς φαίνεται ότι λατρευόταν ως «θεϊκή φιγούρα».

Article featured image
Article featured image

Το μυστήριο γύρω από έναν ναό των Σουμερίων στην αρχαία πόλη Γκίρσου - στη σύγχρονη πόλη Tello του Ιράκ - φαίνεται ότι λύθηκε επιτέλους. Αρχαιολόγοι βρήκαν αποδείξεις ότι ο αρχαίος αυτός ιρακινός ναός, ηλικίας 4.000 ετών, ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος φαίνεται ότι λατρευόταν στην περιοχή ως «θεϊκή φιγούρα».

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί σχετικά με την ανακάλυψη ελληνικών επιγραφών και αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στον χώρο ανασκαφής του ναού.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι ένας ελληνικός ναός προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Αλέξανδρο για να τιμήσει αρχαίους θεούς, αλλά και τη δική του θεϊκή υπόσταση.

alex2.png



Η ανακάλυψη ενός ασημένιου νομίσματος που κόπηκε γύρω στο 330 π.Χ. από τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου υποδηλώνει ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς και κατακτητής μπορεί να επισκέφτηκε τον ναό αφού νίκησε τους Πέρσες.

Αν αυτή η θεωρία είναι σωστή, η ίδρυση του ναού θα ήταν μια από τις τελευταίες πράξεις της ζωής τού Αλέξανδρου, λίγο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.

alex_city.png
Αναπαράσταση του ναού.



Η Γκίρσου ήταν μια πόλη των Σουμερίων, ενός από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στην ιστορική περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας. Πιστεύεται ότι κατοικείτο από το 5000 π.Χ., αποτελώντας ιερή πόλη για τους Σουμέριους και την πνευματική οικία του θεού πολεμιστή τους, Νινουρτά.

Αφού ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι υπήρχε ελληνική «κατασκευή» στην αρχαία Γκίρσου, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα, η οποία έγραφε στα ελληνικά και στα αραμαϊκά: «Adad-nadin-aḫḫe» που σημαίνει «δωρητής των δύο αδελφών».

Αυτό που προβλημάτιζε τους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Δρ Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στην αρχαία τοποθεσία, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεΐκή υπόσταση του Αλεξάνδρου..

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μετέπειτα ναό την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε», είπε ο Δρ Rey. «Βρήκαμε αρχαίες προσφορές, τα είδη των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά από μια μάχη, όπως, για παράδειγμα, φιγούρες αλόγων, στρατιωτών και ιππέων», δήλωσε.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ασημένια νομίσματα δίπλα σε έναν βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονταν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς. Οι προσφορές περιελάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με τους Εταίρους, το επίλεκτο βαρύ ιππικό του μακεδονικού στρατού. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τους άνδρες και τη συνοδεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

alex3.png
Αλογο από τερακότα που βρέθηκε στον ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου



Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι όποιος έκανε τις προσφορές στον ναό ή ήταν πρόσωπο πολύ κοντά στον Αλέξανδρο ή ακόμα και ότι έγιναν από τον ίδιο τον κατακτητή.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, ότι μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεφε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει και να έχτισε τον ναό του», είπε ο Δρ Ρέι στην Telegraph.

Οι ανακαλύψεις ρίχνουν επίσης φως στο νόημα της αινιγματικής ελληνικής επιγραφής που βρέθηκε στην περιοχή και αναφέρεται στον «δωρητή των δύο αδελφών».

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τεράστιο προσωπικό ενδιαφέρον για τον Ηρακλή και είχε δηλώσει ότι ήταν γιος του Δία όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, κάτι που τον καθιστούσε αδελφό του μυθικού ήρωα.

Ο Αλέξανδρος μπορεί να ρώτησε τους Σουμερίους ποιος έμοιαζε περισσότερο με τον Ηρακλή μέσα στον πολιτισμό τους και εκείνοι να τον παρέπεμψαν στον ναό του Νινουρτά, του θεού των πολεμιστών.

Ο Δρ Ρέι πιστεύει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία και τα δύο αδέλφια, μια συνδυαστική μορφή του Ηρακλή και του Νινουρτά και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Ο ναός αυτός τιμά τον Δία και τους δύο θεϊκούς γιους του. Οι γιοι είναι ο Ηρακλής και ο Αλέξανδρος. Αυτό υποδηλώνουν αυτές οι ανακαλύψεις», σημειώνει.

naos2.jpg
Η περιοχή των ανασκαφών στην αρχαία Girsu.



Η θεωρία αυτή υποδηλώνει επίσης ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν βαθιά κατανόηση της ιστορίας τους και μακρά πολιτιστική μνήμη, γνωρίζοντας την ακριβή θέση του ναού και τη χρήση του πάνω από μια χιλιετία μετά την εγκατάλειψή του.

Η πόλη Γκίρσου ήταν μέρος του πολιτισμού των Σουμέριων, ενός από τους αρχαιότερους του κόσμου, που έχτισε τις πρώτες πόλεις και δημιούργησε τους πρώτους κώδικες δικαίου.

Ενώ η τοποθεσία της πόλης είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις συγκρούσεις του 20ού αιώνα και τις καταστροφικές ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων τον 19ο αιώνα, η τεχνολογία τηλεπισκόπησης υπέδειξε ένα μεγαλύτερο, θαμμένο συγκρότημα.


Με πληροφορίες από Daily Mail, Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ