Η Ν. είναι 27, δουλεύει στην κυβέρνηση, της αρέσουν τα πάρτι και είναι πρώην χρήστρια ουσιών

Δοκίμασε χόρτο για πρώτη φορά στα 14 της, έχοντας μια πολύ κακή εμπειρία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η «δίψα» της για διασκέδαση την οδήγησε πίσω στην κάνναβη, αλλά και σε πιο σκληρά ναρκωτικά. Σήμερα, έναν χρόνο αφού τα έκοψε όλα, εξιστορεί στη CITY την εμπειρία της.

Article featured image
Article featured image


Η Ν. είναι 27 χρονών, της αρέσει να πηγαίνει σε πάρτι και να περνά καλά, δουλεύει στην κυβέρνηση και είναι πρώην χρήστρια ουσιών. Δοκίμασε χόρτο για πρώτη φορά στα 14 της και, όπως μας λέει, η εμπειρία που είχε ήταν άθλια, έτσι, υποσχέθηκε στον εαυτό της πως δεν θα το έκανε ποτέ ξανά στη ζωή της. Η υπόσχεσή της όμως, δεν κράτησε για πολύ, καθώς τέσσερα χρόνια αργότερα έφυγε για σπουδές στην Αγγλία, όπου η «δίψα» της για διασκέδαση την οδήγησε πίσω στην κάνναβη και στη συνέχεια, σε πολύ σκληρότερα ναρκωτικά. Πέρασε αμέτρητες ψυχεδελικές εμπειρίες που θα θυμάται μια ζωή, και σήμερα, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο αφού αποφάσισε να τα κόψει όλα και να βρει μια δουλειά στην κυβέρνηση, δέχτηκε να μας μιλήσει για την εμπειρία της. Μάς μίλησε για το πώς κατάφερε να πέσει θύμα του ίδιού της του εαυτού και να κάνει κατάχρηση ψυχεδελικών και μη ουσιών, για το πώς είναι η ζωή της ως πρώην χρήστριας, αλλά και για το τι κάνει όταν η ανάγκη να επιστρέψει πίσω στον παλιό της εαυτό γίνεται αφόρητη.

Το έκανα πάντα όταν πήγαινα σε πάρτι και εκδηλώσεις με χορό, το έκανα περισσότερο για διασκέδαση και για να «χάνομαι μέσα στο μυαλό μου».



Μίλησέ μου για την πρώτη φορά που δοκίμασες χόρτο

Ήμουν 14 χρονών και η εμπειρία ήταν πολύ άσχημη, ζαλίστηκα, ήθελα να ξαπλώσω, άρχισα να κάνω εμετούς, δεν μπορούσα να «βρω τα πόδια μου». Όταν άρχισα να συνέρχομαι μετά από δύο ώρες είπα ότι δεν επρόκειτο να ξανακάνω.

Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ξεκίνησα σπουδές στην Αγγλία, όλος ο περίγυρός μου κάπνιζε μαριχουάνα και τότε ήταν που αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω, ίσως, σκέφτηκα, η εμπειρία μου να ήταν διαφορετική αυτήν τη φορά και όντως, ήταν. Όσο ήμουν υπό την επήρεια άρχισα να νιώθω γαλήνη, ηρεμία, γελούσα και διασκέδαζα με τους φίλους μου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, ένα πολύ όμορφο ταξίδι, ένα ταξίδι που κατέληξα τελικά να το ζω κάθε μέρα για τα επόμενα επτά χρόνια.

Μετά το χόρτο ήρθαν τα πιο βαριά ναρκωτικά όμως. Για αρχή δοκίμασα την έκσταση, η οποία κατέληξε να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου ναρκωτικά. Το έκανα πάντα όταν πήγαινα σε πάρτι και εκδηλώσεις με χορό, το έκανα περισσότερο για διασκέδαση και για να «χάνομαι μέσα στο μυαλό μου».

Αργότερα ήρθε το LSD, κάτι πολύ διαφορετικό από την έκσταση. Όσα «μαθήματα» μπορεί να σου δώσει αυτή η ιδιαίτερη εμπειρία για το υποσυνείδητό σου, άλλες τόσες κακές εμπειρίες (bad trips) και τραύματα μπορεί να σου προκαλέσει.

Μετά το LSD ήρθαν τα μανιτάρια, η κοκαΐνη και ακολούθως η κεταμίνη, όπου αποφάσισα να βάλω φρένο, γιατί είχα καταλάβει πως το επόμενο βήμα δεν θα είχε γυρισμό.


Κάτω από ποιες συνθήκες συνήθιζες να κάνεις χρήση;

Για το χόρτο δεν έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες, το έκανα σε καθημερινή βάση, ξυπνούσα κάπνιζα, έβλεπα τους φίλους μου ξανακάπνιζα, πριν βγω το βράδυ κάπνιζα και πάλι. Έκσταση έκανα κυρίως στα πάρτι, το ίδιο και την κοκαΐνη και πίστεψέ με, πήγαινα σε πολλά πάρτι. LSD και μανιτάρια έκανα σε κάμπινγκ και την κεταμίνη την έκανα σπίτι με φίλους. Κάθε μέρα όμως, έκανα και άλλη ουσία και τις περισσότερες φορές την έσμιγα με το χόρτο. Όταν τελείωσα τις σπουδές και επέστρεψα Κύπρο, είχα μειώσει τη χρήση των πιο βαριών ναρκωτικών σε μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί ήταν πιο ήπιοι όταν ήμουν μαστουρωμένη, νόμιζα πως έβλεπα τα πράγματα πιο θετικά και είχα περισσότερη όρεξη να ζήσω



Άρα μαστούρωνες καθημερινά με χόρτο, γιατί έτσι;

Με βοηθούσε να αντεπεξέλθω στην καθημερινότητα, στις διάφορες πιέσεις που αντιμετώπιζα μέσα στην ημέρα μου, όπως η δουλειά, η οικογένεια, φιλίες, στεναχώριες για τη ζωή, για το πού πορεύομαι ως άτομο. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί ήταν πιο ήπιοι όταν ήμουν μαστουρωμένη, νόμιζα πως έβλεπα τα πράγματα πιο θετικά και είχα περισσότερη όρεξη να ζήσω. Πίστευα πως η δύναμη του χόρτου είναι πολύ σπουδαία. Αυτό και τα μανιτάρια ήταν τα ναρκωτικά που έκανα συχνότερα, μερικές φορές ένιωθα πως με βοηθούσαν να βρω λύση σε διάφορα προβλήματα.


Πιο ναρκωτικό έκανες πιο σπάνια τότε;

Το LSD, επειδή σαν ουσία δεν μπορείς να τη λαμβάνεις καθημερινά, η επίδρασή του είναι πολύ έντονη για να τη νιώθεις κάθε μέρα. Χάνεις λίγο την πραγματικότητα αν το κάνεις συχνά, είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Γι’ αυτό και όταν επέστρεψα Κύπρο έκανα μόνο μια – δύο φορές τον μήνα.

Ο μόνος τρόπος που μπορώ να περιγράψω την εμπειρία μας ήταν πως «ακούγαμε χρώματα και βλέπαμε ήχους».



Μίλησέ μου λίγο για τη χειρότερη και για την καλύτερη εμπειρία που είχες υπό την επήρεια

Η χειρότερή μου εμπειρία ήταν μια νύχτα που πήγα σε ένα πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής και αποφάσισα να κάνω LSD. Δεν ήμουν καλά ψυχολογικά εξ αρχής και αυτό επηρέασε το τριπ που είχα. Αντί να νιώσω χαρά και γαλήνη, να δω χρώματα και να διασκεδάσω, ζούσα έναν εφιάλτη, έκλαιγα όλη νύχτα, υπέφερα μέσα μου, ένιωθα φόβο, εγκατάλειψη, στεναχώρια, παράνοια. Όλα αυτά τα ένιωθα επειδή δεν ήμουν καλά από πριν. Η ψυχολογία να ξέρεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πριν κάνεις χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Η καλύτερη εμπειρία από την άλλη ήταν όταν επισκέφθηκα το Άμστερνταμ με 4 φίλους μου και κάναμε όλοι μανιτάρια. Ήταν απίστευτο γιατί ήμασταν όλοι στην ίδια συχνότητα. Γυρίσαμε όλη την πόλη μαστουρωμένοι, ζωολογικό κήπο, κανάλια, μουσεία, coffee shops. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να περιγράψω την εμπειρία μας ήταν πως «ακούγαμε χρώματα και βλέπαμε ήχους». Ήταν ένα ταξίδι 8 ωρών που δεν θέλαμε να τελειώσει.

proin-xristiria-narkotikon-kentriki-3_city.png




Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν όμως, έχεις δει διαφορές πάνω σου;

Εννοείται, η πιο σημαντική αλλαγή που είδα είναι ότι πλέον είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένη σε ό,τι κάνω, είτε αυτό αφορά συζητήσεις με φίλους, είτε παρακολούθηση διαλέξεων, διάβασμα, βόλτες. Τότε το μυαλό μου ταξίδευε αλλού και δεν μπορούσα να διατηρήσω την προσοχή μου.

Μια άλλη κύρια διαφορά που είδα είναι ότι άρχισα να δίνω σημασία στη σωματική και ψυχική μου υγεία. Από τη μέρα που σταμάτησα να κάνω χρήση άρχισα γυμναστήριο, άλλαξα διατροφή και προσπαθώ να προσέχω την υγεία μου, ενώ πριν δεν με ένοιαζε καθόλου.

Θα ήταν ψέμα να έλεγα ότι δεν τα έχω πεθυμήσει, όμως είμαι καλύτερα χωρίς αυτά.



Τι ήταν αυτό που σε έκανε να τα κόψεις;

Δεν πήρα εγώ την απόφαση να τα σταματήσω, ήταν κάτι που αναγκάστηκα να κάνω. Μετά από πολλά χρόνια χρήσης ο οργανισμός μου άρχισε να μην αντέχει άλλο αυτήν την κατάσταση. Έτσι ξέσπασε και άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού όποτε έκανα χρήση, οπότε αντί να το απολαμβάνω, υπέφερα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν στο κρεβάτι με ηρεμιστικά, απομακρυσμένη από όλους, δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω αλλιώς. Όταν πέρασε αυτή η περίοδος, φοβόμουν να ξανακάνω χρήση καθώς τα ξεσπάσματα ήταν πολύ έντονα, έτσι πήρα την απόφαση και σταμάτησα.


Και τώρα που είσαι καθαρή, τα πεθυμάς;

Θα ήταν ψέμα να έλεγα ότι δεν τα έχω πεθυμήσει, όμως είμαι καλύτερα χωρίς αυτά. Μπορεί να με βοήθησαν σε δύσκολες στιγμές, αλλά πλέον βρήκα τη δύναμη να μπορώ να αντεπεξέλθω μόνη μου σε όποιες δυσκολίες εμφανιστούν στον δρόμο μου.

Όταν όμως με πιάνει η ανάγκη να θέλω να ξανακάνω, κάθομαι και συζητώ με τον εαυτό μου και του υπενθυμίζω ότι είμαι καλύτερα χωρίς αυτά. Όταν αυτή η ανάγκη είναι μεγαλύτερη πηγαίνω για γυμναστική ή για περπάτημα ακούγοντας μουσική ή ασχολούμαι με τον κήπο μου ή οτιδήποτε άλλο για να ξεχνιέται το μυαλό μου.

Όσο συχνότερα κάνεις χρήση τόσο περισσότερο εξαρτάσαι από τις ουσίες και, πραγματικά, δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από τίποτα σε αυτήν τη ζωή.



Οι φίλοι σου πώς αντέδρασαν στην ανακοίνωσή σου ότι τα κόβεις;

Η πρώτη τους αντίδραση ήταν το γέλιο. Όλοι μου οι φίλοι με είχαν ταυτισμένη με αυτές τις ουσίες και δεν πίστευαν ότι πήρα την απόφαση αυτή, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι σοβαρολογούσα. Όταν τους εξήγησα τι πέρασα όμως όσο καιρό είχα χαθεί από κοντά τους, τότε κατάλαβαν και με ενθάρρυναν, μου είπαν πως ό,τι χρειαστώ θα είναι εκεί για εμένα.


Η οικογένειά σου;

Οι γονείς μου ήξεραν μόνο για την κάνναβη, έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον. Εννοείται δεν ήταν ευχάριστο γεγονός για αυτούς και δυσαρεστήθηκαν πολύ όταν το ανακάλυψαν. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να τους το πω αφού βρήκαν χόρτο στο δωμάτιό μου. Είχαν πάθει μεγάλο σοκ και νόμιζαν πως χάνουν το παιδί τους. Μέχρι σήμερα βλέπω στα μάτια τους ότι υπάρχει μια θλίψη, παρόλο που ξέρουν πως δεν κάνω πλέον χρήση.


Ως πρώην χρήστρια ποιο είναι το μήνυμά σου σε έναν χρήστη;

Σταμάτα όσο είναι νωρίς γιατί ναι μεν στην αρχή είναι όλα όμορφα και ρόδινα, αλλά δεν είναι για πάντα έτσι. Όσο συχνότερα κάνεις χρήση τόσο περισσότερο εξαρτάσαι από τις ουσίες και, πραγματικά, δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από τίποτα σε αυτήν τη ζωή.


Τα ναρκωτικά γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα στο νησί μας, τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να δοκιμάσει;

Μείνε μακριά, δοκίμασε να φτιάξεις μόνος σου τη ζωή σου, οι ουσίες αυτές δεν θα κάνουν τα προβλήματά σου να εξαφανιστούν, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση η οποία σε κάνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα να ξεχνιέσαι από όλα. Μόλις περάσει η επήρεια όλα επιστρέφουν, τα προβλήματα, οι σκέψεις και τα στενάχωρα συμβάντα.



Αν εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις αντιμετωπίζει προβλήματα με τη χρήση ουσιών, η Τηλεφωνική Γραμμή Ανταπόκρισης και Βοήθειας 1498 της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών μπορεί να σου παρέχει τη δυνατότητα να αποταθείς επώνυμα ή ανώνυμα και να ζητήσεις βοήθεια, συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ