Οι πιο ακριβές και οι πιο φτηνές πόλεις για το 2023

Με το κόστος ζωής να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κάποιες (μεγαλου)πόλεις κρατούν τα ηνία (της ακρίβειας).

Article featured image
Article featured image

Η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση της νέας λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2023.

Η άνοδος της τελευταίας, η οποία έκανε άλμα από την έκτη θέση του περσινού καταλόγου, αποδόθηκε στην ισχύ του ελβετικού φράγκου μαζί με τις υψηλές τιμές των ειδών διατροφής, των οικιακών αγαθών και των υπηρεσιών αναψυχής. Η Σιγκαπούρη ξεχώρισε για τις ακριβές μεταφορές και είδη ένδυσης.

Αν και η Νέα Υόρκη ισοβάθμησε με τη Σιγκαπούρη στην πρώτη θέση πέρυσι, ο δημοφιλής αμερικανικός προορισμός, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,9% σύμφωνα με τη μελέτη του Economist Intelligence Unit που διαμόρφωσε τη λίστα, υποχώρησε στην τρίτη θέση, ισοβαθμώντας με τη Γενεύη.

Το Χονγκ Κονγκ, ο μόνος άλλος ασιατικός προορισμός στην πρώτη δεκάδα, ήρθε πέμπτο, ακολουθούμενο από το Λος Άντζελες και το Παρίσι. Το Τελ Αβίβ μοιράζεται την όγδοη θέση με την Κοπεγχάγη – ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Τέλος, το Σαν Φρανσίσκο, μία από τις τρεις αμερικανικές πόλεις στην πρώτη δεκάδα, κατέλαβε τη 10η θέση.


Η πρώτη δεκάδα, λοιπόν, έχει ως εξής:

  1. Ζυρίχη, Ελβετία –Σιγκαπούρη (ισοβαθμία)
  2. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Γενεύη, Ελβετία (ισοβαθμία)
  3. Χονγκ Κονγκ
  4. Λος Άντζελες, ΗΠΑ
  5. Παρίσι, Γαλλία
  6. Τελ Αβίβ, Ισραήλ – Κοπεγχάγη, Δανία (ισοπαλία)
  7. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

cities2.PNG

Το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της οικιακής βοήθειας και του καπνού ήταν υψηλότερο στις πόλεις των ΗΠΑ, ενώ οι δυτικοευρωπαϊκές πόλεις ήταν από τις πιο ακριβές όσον αφορά την αναψυχή, τις μεταφορές και τα οικιακά αγαθά. Τα είδη παντοπωλείου και το αλκοόλ ήταν πιο ακριβά στις ασιατικές πόλεις.

Πιο κάτω στον κατάλογο, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη σημείωσαν απότομες πτώσεις, πέφτοντας 105 θέσεις στην 142η και 74 θέσεις στην 147η αντίστοιχα. Η αξία του ρουβλίου έχει μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η έρευνα αναφέρει ότι η αργή ανάκαμψη μετά την πανδημία και η «υποτονική καταναλωτική ζήτηση» ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν κινεζικές πόλεις, όπως το Πεκίνο, το οποίο πέρυσι κατατάχθηκε στην 34η θέση, να πέσουν αρκετές θέσεις στη λίστα.

iff.PNG


Οι 10 φθηνότερες πόλεις


Η Δαμασκός της Συρίας παραμένει η φθηνότερη πόλη στον κόσμο. Η Τεχεράνη και η Τρίπολη (της Λιβύης), βρίσκονται επίσης κοντά στον πάτο, καταλαμβάνοντας την 172η και 171η θέση αντίστοιχα.

Οι 10 φθηνότερες πόλεις είναι οι εξής:

173. Δαμασκός, Συρία

172. Τεχεράνη, Ιράν

171. Τρίπολη, Λιβύη

170. Καράτσι, Πακιστάν

169. Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν

168. Τύνιδα, Τυνησία

167. Λουσάκα, Ζάμπια

166. Αχμενταμπάντ, Ινδία

165. Λάγος, Νιγηρία

163. Τσενάι, Ινδία – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή (ισοβαθμία)

cities3.PNG

Η έρευνα εξέτασε 173 μεγάλες πόλεις, συγκρίνοντας περισσότερες από 400 επιμέρους τιμές σε 200 προϊόντα και υπηρεσίες. Εξαιρέθηκε το Καράκας της Βενεζουέλας, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 450% από το 2022.

Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ