Ασθενής με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον μπορεί να περπατήσει ξανά χάρη σε ηλεκτρονικό εμφύτευμα
«Κάθε Κυριακή, πηγαίνω στη λίμνη και περπατάω περίπου 6 χιλιόμετρα. Είναι απίστευτο».
Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023
3
λεπτά
Ένας άνδρας με προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να περπατήσει ξανά χάρη σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό εμφύτευμαπου διεγείρει τα νεύρα στη σπονδυλική του στήλη. Χάρη στο εμφύτευμα, ο 63χρονος Μαρκ Γκοτιέ από το Μπορντό της Γαλλίας μπορεί πλέον να περπατάει χιλιόμετρα χωρίς να πέφτει, ενώ προηγουμένως ήταν συχνά καθηλωμένος στο σπίτι, ενώ έπεφτε αρκετές φορές την ημέρα.
«Το να μπεις σε ένα ασανσέρ ακούγεται απλό. Για μένα ήταν αδύνατο. Τώρα, δεν έχω κανένα πρόβλημα», δήλωσε στο BBC.
«Ενεργοποιώ τη διέγερση το πρωί και την απενεργοποιώ το βράδυ. Αυτό μου επιτρέπει να περπατάω καλύτερα και με πιο σταθερό βήμα. Αυτήν τη στιγμή, δεν φοβάμαι πια ούτε τις σκάλες. Κάθε Κυριακή, πηγαίνω στη λίμνη και περπατάω περίπου 6 χιλιόμετρα. Είναι απίστευτο», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα
Το εμφύτευμα αποτελείται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό και μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται κάτω από το κοιλιακό δέρμα. Η συσκευή διεγείρει τον νωτιαίο μυελό για να ενεργοποιήσει τους μύες των ποδιών του ασθενούς.
Η νευροχειρουργός Τζόσελιν Μπλοκ, η οποία τοποθέτησε τη συσκευή στον ασθενή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε ότι η τεχνολογία και η διαδικασία ήταν παρόμοια με εκείνη που βοήθησε μερικούς ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης για πολλά χρόνια – αλλά ήταν η πρώτη για τη νόσο του Πάρκινσον, αν και άλλες ομάδες διερευνούν διαφορετικές τεχνικές.
Δείτε επίσης
Παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει ξανά χάρη σε ένα πρωτοποριακό εμφύτευμα
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε πώς με την ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού με στοχευμένο τρόπο, με τον ίδιο τρόπο που έχουμε κάνει με παραπληγικούς ασθενείς, μπορούμε να διορθώσουμε τις διαταραχές βάδισης που προκαλεί η νόσος του Πάρκινσον», είπε χαρακτηριστικά.
Διέγερση του εγκεφάλου
Ένας από τους επιστήμονες της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, ο καθηγητής Γκρεγκουάρ Κουρτίν, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους ασθενείς με Πάρκινσον.
«Πρόκειται για έναν μόνο συμμετέχοντα και δεν γνωρίζουμε αν όλα τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον θα ανταποκριθούν στη θεραπεία», εξήγησε.
Η ομάδα θα δοκιμάσει τώρα τη συσκευή σε έξι ακόμη ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε χρηματοδότηση που έλαβε από το Ίδρυμα Michael J Fox.
Το εμφύτευμα δεν αποτελεί θεραπεία καθώς η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– ακούσιο τρέμουλο των μελών του σώματος
– αργή κίνηση
– δύσκαμπτους και άκαμπτους μύες.
«Πρόκειται για μια αρκετά επεμβατική διαδικασία, αλλά αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον, όπου τα φάρμακα δεν λειτουργούν πλέον καλά», δήλωσε ο ερευνητικός διευθυντής του Parkinson’s UK Ντέιβιντ Ντέξτερ.
«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και απαιτεί πολύ περισσότερη ανάπτυξη και δοκιμές προτού καταστεί διαθέσιμη σε άτομα με Πάρκινσον. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό και συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός και ελπίζουμε να δούμε την έρευνα αυτή να εξελίσσεται γρήγορα», συμπλήρωσε.