Παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει ξανά χάρη σε ένα πρωτοποριακό εμφύτευμα

«Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου».

Article featured image
Article featured image

Μία πολύ όμορφη είδηση έρχεται από την Ελβετία, καθώς ένας παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει ξανά χάρη στην «ψηφιακή γέφυρα» που επανασυνδέει ασύρματα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.


Συγκεκριμένα, ένα επαναστατικό εμφύτευμα επιτρέπει πλέον στον 40χρονο Γκερτ Γιαν Όσκαμ, που έσπασε τον αυχένα του, να περπατήσει και να ανέβει σκάλες, ενώ μπορεί να περπατήσει ακόμη και μια μικρή απόσταση με τη συσκευή απενεργοποιημένη.


«Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου», είπε ο Όσκαμ, ο οποίος είναι από την Ολλανδία. «Ήταν πολύ ωραίο. Θέλω να το χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου», ανέφερε ο άνδρας, στον οποίο είχαν πει ότι δεν θα περπατούσε ξανά αφού έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα με το ποδήλατο το 2011, στην Κίνα.


Η «ψηφιακή γέφυρα» είναι η πιο πρόσφατη από μια ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία που έχουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα για την ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής για την αντιμετώπιση της παράλυσης.


Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα


Το εμφύτευμα αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και έτσι βοήθησε τον ασθενή με παράλυση των άνω και κάτω άκρων να σταθεί και να περπατήσει. Αναλυτικότερα, οι γιατροί εμφύτευσαν μία συσκευή που διαβάζει τα εγκεφαλικά του κύματα και στέλνει οδηγίες στη σπονδυλική στήλη του για να κινήσει τους σωστούς μύες.


Η συσκευή, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature, βελτιώνει επίσης τη νευρολογική ανάκαμψή του και ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.


Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει το περπάτημα οδηγώντας σε παράλυση. Ορισμένες προηγούμενες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με αυτό τον τύπο παράλυσης περιλάμβαναν ηλεκτρική διέγερση περιοχών του νωτιαίου μυελού, για να καταστεί δυνατό οι ασθενείς να σταθούν και να περπατήσουν. Ωστόσο, αυτό απαιτούσε οι ασθενείς να φορούν αισθητήρες κίνησης και οι ασθενείς έδειχναν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των ποδιών σε μεταβαλλόμενα εδάφη και απαιτήσεις.

paralitoselvetos.pngΗ ψηφιακή σύνδεση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να βελτιώσει τον έλεγχο του συντονισμού και του εύρους της μυϊκής δραστηριότητας και να αποκαταστήσει πιο φυσικό και προσαρμοστικό έλεγχο της ορθοστασίας και του περπατήματος σε αυτούς τους ασθενείς.


Ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτίν και οι συνεργάτες του δοκίμασαν μια διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης (BSI), η οποία αποτελείται από ένα εμφυτευμένο σύστημα καταγραφής και διέγερσης που δημιουργεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών του νωτιαίου μυελού, οι οποίες εμπλέκονται στο περπάτημα. Το BSI μπόρεσε να βαθμονομηθεί μέσα σε λίγα λεπτά και παρέμεινε αξιόπιστο και σταθερό για πάνω από έναν χρόνο, ακόμη και στο σπίτι χωρίς επίβλεψη.


Ο ασθενής ανέφερε ότι το BSI επιτρέπει έναν φυσικό έλεγχο των κινήσεων των ποδιών του για να στέκεται, να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να διασχίζει ακόμα και πολύπλοκα εδάφη. Επιπλέον, με τη συσκευή αυτή βελτιώθηκε και η νευρολογική αποκατάστασή του και ο ασθενής ανέκτησε την ικανότητα να περπατά με πατερίτσες ακόμα και όταν το BSI ήταν απενεργοποιημένο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ