Νικολοβάρβαρα: Μπορεί το τριήμερο που διανύουμε να προβλέψει τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;

Σύμφωνα με την παράδοση πάντως, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την άφιξη του χειμώνα και την έναρξη των προετοιμασιών για τις γιορτές.

Article featured image
Article featured image


Στις 4,5&6 Δεκεμβρίου γιορτάζονται τα Νικολοβάρβαρα, ένα έθιμο που γιορτάζεται στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Τα Νικολοβάρβαρα σηματοδοτούν την άφιξη του χειμώνα και την προετοιμασία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνθρωποι πίστευαν ότι από τις 4 Δεκεμβρίου και μετά ο καιρός θα γινόταν πιο κρύος και θα έπεφταν χιόνια, βροχές και καταιγίδες. Για αυτόν τον λόγο, έκαναν διάφορες προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του χειμώνα, όπως να συγκεντρώνουν ξύλα, να φτιάχνουν ρούχα και να αποθηκεύουν τρόφιμα. Επίσης, έκαναν διάφορες προσφορές και γιορτές για να τιμήσουν τους αγίους που πίστευαν ότι τους προστάτευαν από τους κινδύνους του χειμώνα.

Η γιορτή πήρε το όνομά της από τις γιορτές του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) και της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και σύμφωνα με την παράδοση, είναι η εποχή που τα ζώα πρέπει να μπουν στα χειμαδιά και οι σοδειές να μαζευτούν. Στις 5 Δεκεμβρίου, ενδιάμεσα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου, γιορτάζει ο Άγιος Σάββας, ολοκληρώνοντας ένα εορταστικό τριήμερο.

nikolovarvara_city.jpg
Αριστερά: η Αγία Βαρβάρα. Κέντρο: ο Άγιος Σάββας. Δεξιά: ο Άγιος Νικόλαος



Μερικές παραδόσεις όσων γιορτάζουν τα Νικολοβάρβαρα σήμερα είναι: το φτιάξιμο τηγανιτών, κέικ ή άλλων γλυκών, το στόλισμα ενός δέντρου με καρπούς, γλυκά ή άλλα αντικείμενα, κάψιμο φωτιάς για να διωχθούν τα κακά πνεύματα και η προσευχή στον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Βαρβάβα.

Υπάρχει πάντως και η προκατάληψη πως ό,τι καιρό θα κάνει αυτό το τριήμερο θα είναι ο ίδιος καιρός που θα κάνει και τα Χριστούγεννα.



Πιο κάτω βλέπετε μια παροιμία που αφορά τα Νικολοβάρβαρα:

Ἡ ἁγιά Βαρβάρα βαρβαρώννει

τζ' ἃης Σάββας σαβανώννει

τζ' ἃη Νικόλας παραχώννει

Επεξήγηση: Της Αγίας Βαρβάρας αρχίζει βαρυχειμωνιά, του Αγίου Σάββα όλα σκεπάζονται με χιόνι όπως το σάβανο και του Αγίου Νικολάου ακόμη πιο βαριά χιονόπτωση παραχώνει(=καλύπτει) τη γη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ