Τι (στο καλό) είναι το «rizz», που βγήκε η λέξη της χρονιάς από το λεξικό της Οξφόρδης;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, ρήμα ή επίθετο.

Article featured image
Article featured image


Το «rizz» είναι η λέξη της χρονιάς για το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το λεξικό της Οξφόρδης.

Πρόκειται για μια λέξη που χρησιμοποιείται κυρίως από την Generation Z και σημαίνει «ρομαντική έλξη ή γοητεία» ως ουσιαστικό και «γοητεύω ή ξελογιάζω» ως ρήμα.

Το «rizz» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, ρήμα ή επίθετο. Ως ουσιαστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει κάποιον που έχει rizz. Ως ρήμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη διαδικασία της προσέλκυσης κάποιου. Ως επίθετο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει κάτι που είναι γοητευτικό ή ελκυστικό.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πει «Ο Πάμπος έχει rizz», εννοώντας πως ο Πάμπος είναι πολύ γοητευτικός ή κάποιος μπορεί να πει «Πρέπει να μάθω πώς να rizz(άρω)», για να πει ότι θέλει να μάθει πώς να προσελκύει κάποιο άτομο.


Situationship, Swiftie και Prompt

Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις της λίστας, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023. Ο κατάλογος περιορίστηκε έπειτα από δημόσια ψηφοφορία, προτού οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης λάβουν την τελική απόφαση.

Ξεπέρασε τις λέξεις «swiftie» (ενθουσιώδης θαυμαστής της Taylor Swift), «situationship» (άτυπη ρομαντική ή σεξουαλική σχέση) και «prompt» (οδηγία που δίνεται σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης). Οι τέσσερις φιναλίστ επιλέχθηκαν με ψηφοφορία και η «νικήτρια» λέξη ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το λεξικό αγγλικών Merriam-Webster, η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του εν λόγω λεξικού ήταν το επίθετο «authentic» (αυθεντικός -ή -ό).



Οι υπόλοιπες λέξεις της λίστας

Beige flag: Ένα γνώρισμα του χαρακτήρα που δείχνει ότι ένας σύντροφος ή δυνητικός σύντροφος είναι βαρετός ή στερείται πρωτοτυπίας.

Situationship: Μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση που δεν θεωρείται επίσημη.

Parasocial: Περιγράφει μια σχέση που χαρακτηρίζεται από τη μονόπλευρη, χωρίς ανταπόκριση αίσθηση οικειότητας που αισθάνεται ένας θεατής, θαυμαστής ή φαν για μια γνωστή ή εξέχουσα προσωπικότητα.

Heat dome: Ένα επίμονο καιρικό σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, το οποίο παγιδεύει μια μάζα θερμού αέρα κάτω από αυτό [σχέδιο ορισμού].

Swiftie: Ενθουσιώδης θαυμαστής της τραγουδίστριας Taylor Swift.

Prompt: μια οδηγία που δίνεται σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, αλγόριθμο κ.λπ., η οποία καθορίζει ή επηρεάζει το περιεχόμενο που παράγει [προσχέδιο ορισμού].

De-influencing: Η πρακτική της αποθάρρυνσης των ανθρώπων από την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων ή της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να μειώσουν την κατανάλωση υλικών αγαθών, ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat πιστώνεται ευρέως ότι έκανε δημοφιλή τον όρο «rizz», τον οποίο χρησιμοποιούσε με τους φίλους του.


Με πληροφορίες από lifo, bard

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ