Η επιστημονική λίστα με τις λέξεις που δεν πρέπει να λες στ@ν σύντροφό σου

Πιο χαρακτηριστικό από όλα είναι το... «ηρέμησε», κάτι που δεν έκανε ποτέ κανείς όταν του το ζήτησαν ενώ δεν ήταν ήρεμος.

Article featured image
Article featured image


«Ηρέμησε». Πόσο πιθανό είναι να το κάνουμε πράγματι αν μας το πουν; Ελάχιστα έως καθόλου. Για αυτό είναι μία από τις λέξεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στους συντρόφους μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι New York Times απευθύνθηκαν σε ψυχολόγους, θέλοντας να καταρτίσουν μία λίστα με τα βασικά που δεν πρέπει να ξεστομίζουμε απευθυνόμενοι στους συντρόφους μας.

Στις απαντήσεις περιλαμβάνονται φράσεις που- λογικά- είχαμε ήδη κατά νου ότι δεν κάνουν καλό στην σχέση αλλά- πάλι λογικά- όλοι τις έχουμε πει κάποια στιγμή. Αντί για αυτό, οι ειδικοί αντιπροτείνουν φράσεις που δεν θα βάλουν «φωτιά» σε μια συζήτηση, μετατρέποντάς την σε καβγά.



Οι φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στους συντρόφους μας



«Εσύ πάντα» ή «Εσύ ποτέ»

Συνήθως πρόκειται για υπερβολές, που δεν αναγνωρίζουν την προσπάθειά που κάνει ο σύντροφός μας, σημειώνει ο ψυχολόγος Κίερ Γκέινς.

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, ο σύντροφός μας μπορεί να αρχίσει να αμύνεται, οπότε πλέον αντί για συζήτηση προκειμένου να λύσουμε προβλήματα, κάνουμε καβγά. «Αντί για αυτό, προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε», λέει ο Γκέινς.


«Ναι, αλλά...»

Η ψυχολόγος Αλεξάντρα Σόλομον λέει πως ακούει συνεχώς αυτή τη φράση. Ο ένας σύντροφος εκφράζει μια ανησυχία, ο άλλος συμφωνεί, όμως συμπληρώνει «ναι, αλλά...»

Για παράδειγμα, στο «άργησες δέκα λεπτά», η απάντηση μπορεί να είναι «ναι, αλλά εσύ άργησες την προηγούμενη εβδομάδα». Αντί για αυτό, λέει η Σόλομον, καλύτερο είναι να πούμε κάτι σαν «αυτό που μου λες είναι...».


«Θα έπρεπε να είσαι περισσότερο σαν τον/την»

Η σύγκριση του συντρόφου με κάποιον άλλο δεν είναι ποτέ καλή στρατηγική, προειδοποιεί ο Γκέινς. Ανάλογα αποτελέσματα έχουν φράσεις όπως «δεν είχα τέτοιο πρόβλημα σε άλλες σχέσεις μου».

Πρόκειται για λεκτική βόμβα, που διαβρώνει την εμπιστοσύνη, λέει η ψυχολόγος Γουόνμπιν Γιουνγκ. «Κρατήστε τους άλλους έξω από αυτό, επικεντρωθείτε στη συζήτηση για τις δικές σας ανάγκες», συμβουλεύει ο Γκέινς.


«Αντιδράς υπερβολικά»

Κανένας δεν μπορεί να καθορίσει ποιες είναι οι σωστές αντιδράσεις, επισημαίνει η δρ. Σόλομον, συμπληρώνοντας ότι συχνά αυτή η φράση λέγεται για να αποφύγει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη.

Αντί για αυτή την κριτική, καλύτερο- λένε οι ειδικοί- είναι να πούμε: «ΟΚ, ακούω, πες μου περισσότερα, βοήθα με να καταλάβω».


«Ηρέμησε»

Προτρέποντας τον σύντροφό μας να ηρεμήσει έχει - σχεδόν- πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα, τονίζει η δρ. Γιουνγκ. «Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και με το «είσαι τρελός».

Αν είναι ο ένας ή οι δύο είναι εκνευρισμένοι, συμβουλεύει το ζευγάρι να κάνει ένα διάλειμμα για να πέσουν οι τόνοι. Ή να γίνει η ερώτηση: «τι χρειάζεσαι τώρα;».


«Δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα»

Είναι υποτιμητικό να λέμε σε κάποιον πως οι ανησυχίες του δεν είναι σοβαρές. «Δεν μπορείς να μετρήσεις πώς νιώθει κάποιος άλλος για κάτι, δεν μπορείς να το κρίνεις εσύ αυτό», λέει ο Γκέινς.

Αντιπροτείνει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε διαφορετικές απόψεις και να ζητήσουμε από τον σύντροφό μας να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό για εκείνον.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ