Πολύ γνωστή εταιρεία καθιέρωσε τετραήμερη εργασία με αύξηση μισθού

Δεν ξέρουμε αν μας ακούει/διαβάζει κάποιος, αλλά η πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία και οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται, δεν κάνουν καλό σε κανένα.

Article featured image
Article featured image

Τη στιγμή που το «πείραμα» της τετραήμερης εργασίας φαίνεται να έχει θετικά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες, όλο και περισσότεροι οργανισμοί την υιοθετούν. Σε μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική», η ιταλική εταιρεία κατασκευής σπορ υπεραυτοκινήτων, Lamborghini συμφώνησε με τα συνδικάτα για την καθιέρωση τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην παραγωγή της.

Πρόκειται για την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που καθιερώνει την τετραήμερη εργασία την εβδομάδα στο εργατικό δυναμικό της που απασχολεί στην παραγωγή των εξαρτημάτων και των αυτοκινήτων. Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστικοί όμιλοι επανεξετάζουν τη δομή της εβδομαδιαίας εργασίας για τους υπαλλήλους τους, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία της Lamborghini είναι μέρος μιας ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης 500 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ετήσιων μισθών και περαιτέρω εργατικά επιδόματα.

Τα συνδικάτα FIOM και FIM-CISL δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που επιτυγχάνει σημαντική μείωση των ωρών εργασίας χωρίς περικοπές στους μισθούς, αλλά αντίθετα με αύξησή τους.

Η προσπάθεια για μείωση των ημέρων απασχόλησης των εργαζομένων έρχεται σε μια εποχή που πολλές εταιρείες ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι υπάλληλοί τους. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων και να εξασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις της εταιρείας μετά την πανδημία COVID-19 και την αβάσταχτη σε πολλές περιπτώσεις αύξηση του κόστους, αναφέρει το Reuters.

Σε παρόμοια τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα που υιοθετήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερο σε λιγότερο χρόνο, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι προσλήψεις βελτιώθηκαν ενώ μειώθηκαν οι απουσίες των εργαζομένων λόγω ασθένειας.

«Εργαστείτε λιγότερο και δουλέψτε καλύτερα, αυτή είναι η αρχή που καθοδήγησε αυτήν τη διαπραγμάτευση και η οποία αποτελεί μέρος μιας συνολικής συλλογιστικής», αναφέρεται σε δήλωση της FIOM και της FIM-CISL.


Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή με εκ περιτροπής πρόγραμμα δύο βαρδιών θα εναλλάσσουν μια πενθήμερη εβδομάδα με μια τετραήμερη εβδομάδα, περικόπτοντας συνολικά 22 ημέρες εργασίας κάθε χρόνο, ανέφεραν τα συνδικάτα.

Όσοι κάνουν εναλλαγή τριών βάρδιων, που περιλαμβάνει και νυχτερινές βάρδιες, θα έχουν μια πενθήμερη εβδομάδα εναλλάξ με δύο τετραήμερες, μειώνοντας τις ετήσιες εργάσιμες ημέρες τους κατά 31.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Lamborghini αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης που χρησιμοποιείται για τους εργαζομένους της αυτοκινητοβιομηχανίας, θυγατρικής του γερμανικού ομίλου Volkswagen, η οποία περιλαμβάνει επίσης 500 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ετήσιων μισθών και περαιτέρω επιδόματα εργασίας.

Όσον αφορά τις αμοιβές, η συμφωνία περιλαμβάνει μια αύξηση 50% στα τρέχοντα μεταβλητά μπόνους που καταβάλλονται στους εργαζόμενους καθώς και ένα εφάπαξ μπόνους άνω των 1.000 ευρώ που θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα.

Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι το 70% όσων έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να εργαστούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα υπέβαλαν ήδη στην εταιρεία το σχετικό αίτημα. Επίσης, παρατηρήθηκε και αυξητική τάση των σχετικών αιτημάτων.

labo6r.pngΤον Ιανουάριο 2023 η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε το πρόγραμμα μείωσης των ημέρων εργασίας για να επιτύχει τον περιορισμό των λογαριασμών ενέργειας, ήταν η πρώτη τέτοια απόφαση από μεγάλο Ιταλό εργοδότη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κατασκευάστρια γυαλιών Essilorluxottica συμφώνησε με τα εργατικά συνδικάτα να δοκιμάσουν ένα μοντέλο τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στα ιταλικά εργοστάσιά της, για 20 εβδομάδες το χρόνο.

Άλλοι ιταλικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής και αμυντικής ομάδας Leonardo, βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με συνδικάτα για να επεκτείνουν τα ευέλικτα εργασιακά οφέλη στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ