Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο

Πρόκειται για ένα μυστικό συστατικό, η παρουσία του οποίου χρειάζεται πριν καν αρχίσει η άλεση.

Article featured image
Article featured image

Εδώ και πολλά χρόνια οι σνομπ λάτρεις του καφέ διαφωνούν για το μυστικό της παρασκευής του τέλειου εσπρέσο. Και να που τώρα μια ομάδα επιστημόνων στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Όρεγκον λέει ότι βρήκε την απάντηση∙ μάλιστα έχει ξεχωρίσει το μυστικό συστατικό, η παρουσία του οποίου χρειάζεται πριν καν αρχίσει η άλεση, αναφέρει ο Guardian σχετικά με την είδηση που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας νερού στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία έναν πιο αρμονικού και πλούσιου σε γεύση εσπρέσο, πράγμα που όπως λένε, θα βοηθήσει τους baristas και τη βιομηχανία του καφέ να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο.

Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο. Η έρευνα, όμως, διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα καφέ και πιο δυνατά αρώματα και γεύσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, η ερευνητική ομάδα, που απαρτίζεται από επιστήμονες του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον στην πόλη Πόρτλαντ των ΗΠΑ, ανακάλυψε επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο συνδυάζοντας νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης.

Ο Κρίστοφερ Χέντον, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον, δήλωσε ότι «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει την ακαταστασία κατά το άλεσμα, μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, στη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις καλύτερων γεύσεων».


Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρεάζει τη γεύση του καφέ. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με εμπειρογνώμονες ηφαιστείων, που εξετάζουν τη σχετική ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων, μια διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή καφέ!

Ο Τζόσουα Μέντεζ-Χάρπερ, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, είπε: «Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια τα οποία όταν βγαίνουν από το ηφαίστειο δημιουργούν αυτό το μεγάλο “λοφίο”. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο να παράγουν κεραυνό». Και εξήγησε ότι «Με έναν απλοϊκό τρόπο, συμβαίνει κάτι παρόμοιο κατά το άλεσμα του καφέ, όπου οι κόκκοι μετατρέπονται σε λεπτή σκόνη».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τα χρώματα των καβουρδισμένων κόκκων. Σημείωσαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ συνυπολογίζοντας αν ο καφές ήταν πλυμένος, ντεκαφεϊνέ ή φυσικός∙ διαπιστώθηκε, όμως, ότι η ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάστηκε από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να σπάσουν τον κώδικα για τη δημιουργία του τέλειου καφέ, είπαν. Ο Χέντον πρόσθεσε: «Τώρα που γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή εσπρέσο ο οποίος θα μπορεί να αναπαραχθεί, μπορούμε να αρχίσουμε τις προσπάθειες να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ