Δύο Ινδοί, μέλη βασιλικών οικογενειών, μάχονται κατά των «θεραπειών μεταστροφής»

Ο ένας εκ των δύο, ο πρίγκιπας Manvendra, υποβλήθηκε σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ, ενώ οι γονείς του σκέφτηκαν ακόμα και την εγχείρηση εγκεφάλου στην προσπάθειά τους να «τον ξανακάνουν στρέιτ».

Article featured image
Article featured image


Ο Ινδός πρίγκιπας Manvendra Singh Gohil και ο Amar Singh, ακτιβιστής και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Kapurthala, παλεύουν στην πρώτη γραμμή για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής φύλου.

Όταν ο πρίγκιπας Manvendra έκανε coming out δημόσια ως ομοφυλόφιλος το 2006, σε ηλικία 41 ετών, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις.

Πολλοί τον επαίνεσαν γιατί είχε το θάρρος να ζήσει τη ζωή του χωρίς συμβιβασμούς. Άλλοι τον έβαλαν στο στόχαστρο με θανατικές απειλές εναντίον του, ενώ σε μία πόλη οι ντόπιοι έκαψαν το ομοίωμά του και έκαναν διαδηλώσεις.

Οι γονείς του ο Μαχαραγιάς του Rajpipla και η σύζυγός του, αντέδρασαν με την ίδια επιθετικότητα.

Τον αποκήρυξαν δημόσια λόγω της εμπλοκής του με δραστηριότητες «που δεν ταιριάζουν στην κοινωνία» όπως είχαν πει.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν είχε αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του στους γονείς του, τον υπέβαλαν σε θεραπεία μεταστροφής φύλου.

Ο πρίγκιπας Manvendra υποβλήθηκε σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ, ενώ οι γονείς του σκέφτηκαν ακόμα και την εγχείρηση εγκεφάλου στην προσπάθειά τους να «τον ξανακάνουν στρέιτ».



«Όταν έκανα coming out στους γονείς μου, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να συμβουλευτούν ψυχίατρο και ψυχολόγο, όχι μόνο από την Ινδία. Ένα από τα πράγματα που σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να με αλλάξει ήταν η θεραπεία με ηλεκτροσόκ» λέει ο πρίγκιπας στο PinkNews.

«Η δεύτερη εναλλακτική που σκέφτηκαν ήταν ότι πρέπει να μου ανοίξουν τον εγκέφαλο. Προσπαθούσαν να πείσουν τους γιατρούς να εγχειρήσουν τον εγκέφαλό μου. Σκεφτείτε απλά να είχε συμβεί. Είμαι τυχερός που δεν έγινε» λέει.

Ο πρίγκιπας και οι γονείς του έκτοτε έχουν συμφιλιωθεί αλλά οι εμπειρίες που έζησε ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά του να παλέψει ώστε να μη χρειαστεί και άλλοι άνθρωποι στην Ινδία να ζήσουν ανάλογο τρόμο.



Η θεραπεία μεταστροφής έχει επικριθεί και αντενδείκνυται από διάφορους ιατρικούς οργανισμούς
καθώς έχει συνδεθεί με θεραπείες βασανιστηρίων.

Ορισμένες μέθοδοι μεταστροφής φύλου περιλαμβάνουν τη χρήση ψευδοεπιστημονικών διαδικασιών, που ονομάζονται λεγόμενες συμβουλευτικές συνεδρίες, θρησκευτικές παρεμβάσεις, εξορκισμοί και ηλεκτροσόκ.

Αρκετές περιοχές ανά την υφήλιο έχουν απαγορεύσει τις πρακτικές, μεταξύ αυτών και μία επαρχία στην Ινδία. Το 2021 το Tamil Nadu έγινε η πρώτη ινδική επαρχία που έκρινε ως παράνομη τη διαδικασία μεταστροφής φύλου μετά από μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ωστόσο, ανάλογες πρακτικές παραμένουν νόμιμες παρά τις αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές της Ινδίας, όπου η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη μέχρι το 2018. Το στίγμα, δε κατά των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας παραμένει μάστιγα.


Αυτή είναι μία μόνη πτυχή, από όσα παλεύουν να αλλάξουν ο πρίγκιπας Manvendra και ο Amar Singh, έμπορος τέχνης, ακτιβιστής και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Kapurthala στην Ινδία.

Ο Singh για μεγάλο διάστημα την εποχή του lockdown είχε επαφές με δικηγόρους στην προσπάθειά του να ετοιμάσει μία νομική υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα απαγόρευε τη θεραπεία μεταστροφής.

Μίλησε σε οργανισμούς για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και queer άτομα για τους φόβους που δημιουργεί η διαδικασία. Ο ίδιος δε, χρηματοδοτεί τη νομική αγωγή.

Ο Singh λέει ότι τα πισωγυρίσματα της Ινδίας αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν στείλει ένα μήνυμα φόβου.



Η ιστορία της αποποινικοποίησης


Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στην Ινδία σύμφωνα με το άρθρο 377, έναν απαρχαιωμένο αποικιοκρατικό νόμο και επέφερε ισόβια κάθειρξη για όποιον καταδικαζόταν για «σαρκική επαφή ενάντια στη φύση».

Μετά από μια σφοδρή νομική μάχη για την ισότητα, η Ινδία ανέτρεψε τη νομοθεσία το 2009.

Η ομοφυλοφιλία επαναποινικοποιήθηκε το 2013, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε τελικά το τμήμα του Άρθρου 377, που επηρέαζε τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο Singh είπε ότι «Ναι, νομιμοποιήθηκε ξανά το 2018, αλλά υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που θυμούνται αυτήν την αποκατάσταση της εγκληματικότητας, γι’ αυτό η περίπτωσή μου και η υπόθεση του Manvendra για την κατάργηση της θεραπείας μεταστροφής διήρκησε περίπου τρία χρόνια.

»Χιλιάδες άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μιλήσει ζουν υπό τον φόβο και η κατάργηση της θεραπείας μεταστροφής θα είναι πραγματικά ένα λαμπρό φως για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Singh είναι ξεκάθαρος ότι η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής πρέπει να περιλαμβάνει και τα trans άτομα.

Στη Βρετανία ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επικρίθηκε σφόδρα όταν δεν συμπεριέλαβε την προστασία των trans ατόμων στην προτεινόμενη απαγόρευση.

Αυτό στη συνέχεια άλλαξε από τον νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ αν και η απαγόρευση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Ο Singh ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός της trans κοινότητας θα ήταν μία καταστροφή ειδικά καθώς η Ινδία «έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων για την trans κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Θεωρεί ότι η υπόθεση σε νομικό επίπεδο είναι μία επείγουσα ανάγκη ειδικά επειδή αφορά και σε παιδιά. Πολλοί νέοι εξαναγκάζονται σε θεραπεία μεταστροφής.

«Υποβάλλονται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ. Πέφτουν θύματα βίαιης συμπεριφοράς και η θεραπεία μεταστροφής πρέπει να εξαλειφθεί».

«Θα κερδίσουμε» λέει ο ίδιος. «Μου είπαν ότι ενδέχεται να έχουμε κερδίσει την υπόθεση μέχρι το καλοκαίρι. Φανταστείτε πόσο υπέροχο θα είναι αυτό. Φανταστείτε πόσο υπέροχο θα είναι να έχουμε κερδίσει μέχρι την εποχή που θα διεξαχθεί το Pride».



Ο πρίγκιπας Manvendra πιστεύει ότι η Ινδία που πρωτοστατεί στη χάραξη «πολιτικών που είναι ευνοϊκές για εμάς», συμπεριλαμβανομένων των trans ατόμων, θα έχει σίγουρα αντίκτυπο σε άλλα μέρη του κόσμου.

Εμφανίστηκε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ, στη συνάντηση των Καρτνάσιαν και ταξίδεψε σε διάφορες χώρες για να μιλήσει με πολιτικούς ηγέτες καθώς και με υποστηρικτές της κίνησης.

Όπου κι αν βρέθηκε το μήνυμα του πρίγκιπα Manvendra ήταν σαφές: «Παρακαλώ βοηθήστε μας να προσφέρουμε ελευθερία.

»Αυτή η ελευθερία δεν περιορίζεται μόνο στην Ινδία – αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Υπάρχει ομοφοβία, υποκρισία, τρανσφοβία, φανατισμός που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Με πληροφορίες από lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ