Η ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Ψυχιατρικής για τις «θεραπείες μεταστροφής»

Για την ψυχιατρική ο μη- ετερόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί διαταραχή από το 1973.

Article featured image
Article featured image


Το θέμα της ποινικοποίησης των θεραπειών μεταστροφής σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, βρέθηκε πρόσφατα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία ακούστηκαν και καταγράφηκαν σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν σε τραυματικές εμπειρίες ατόμων και τα όσα έχουν υποστεί.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν καταγγελίες που αφορούν σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, σε ιερείς και σε εναλλακτικούς θεραπευτές, που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων, δηλαδή της λεγόμενης «θεραπείας μεταστροφής» ή επανόρθωσης ατόμων, που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.



Σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής (ΚΕΨ) απορρίπτει τις εν λόγω «θεραπείες» και τις κατονομάζει ψευτοθεραπείες που βασίζονται στην παραδοχή ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την νομοθεσία ποινικοποίησής τους.


Δείτε την ανακοίνωση της ΚΕΨ:


Η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής (ΚΕΨ) απορρίπτει κάθε «θεραπεία μεταστροφής». Πρόκειται για ψευτοθεραπείες που βασίζονται στην παραδοχή ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή και ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ασθενείς που πρέπει να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πράγματι, στο παρελθόν, ο μη- ετερόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός (ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφυλία) και η διαφοροποίηση στην ταυτότητα του φύλου (διεμφυλικότητα) αντιμετωπίζονταν ως ψυχικές διαταραχές. Όμως για την ψυχιατρική από 50ετίας (από το 1973) δεν αποτελούν πλέον ψυχιατρικές διαταραχές. Παρόλο που η δυσφορία του φύλου (gender dysphoria) συνεχίζει να αποτελεί ψυχική διαταραχή στο DSM-5, που θεραπεύεται στην κατεύθυνση υποστήριξης και ενδυνάμωσης της ψυχολογικής ταυτότητας του φύλου, εντούτοις έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και η ταυτότητα του φύλου μπορεί να έχει πολλές φυσιολογικές μορφές.

Οι ψευτοθεραπείες μεταστροφής δεν έχουν επιστημονική ούτε βιοηθική τεκμηρίωση, ενώ αντιθέτως υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τέτοιες προσπάθειες μπορεί να αποβούν εις βάρος της ψυχικής υγείας του ανθρώπου, ενώ η ιατρική έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση έχει αξιολογηθεί ως βιοηθικά μη-αποδεκτή. Επιπλέον δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι η ταυτότητα του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορούν να αλλάξουν με τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι με διαφορετική ταυτότητα φύλου ή/και σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούν να ωφεληθούν με παρεμβάσεις υποστηρικτικές, επιβεβαιωτικές, ενισχυτικές.

Συμπερασματικά,

- η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής θεωρεί αντιδεοντολογική κάθε προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού.

- η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής θεωρεί αντιδεοντολογική κάθε προσπάθεια αλλαγής της ταυτότητας του φύλου των διεμφυλικών ατόμων

- η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής συνιστά στα μέλη της να σέβονται την ταυτότητα του φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό και να προβαίνουν σε ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις υποστηρικτικής, επιβεβαιωτικής, ενισχυτικής κατεύθυνσης.

- η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής ενθαρρύνει την νομοθεσία ποινικοποίησης των ψευτοθεραπειών μεταστροφής οι οποίες βασίζονται στην παραδοχή ότι ο εναλλακτικός σεξουαλικός προσανατολισμός και η εναλλακτική ταυτότητα του φύλου αποτελούν ψυχικές διαταραχές και κατά συνέπεια χρήζουν θεραπείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ