Πότε και πώς καθαρίστηκαν οι 30 τόνοι (!) αποβλήτων που άφησαν πίσω τους οι καρναβαλιστές στη Λεμεσό

Υπάρχει και αυτή η (λιγότερο φανταχτερή) πλευρά του καρναβαλιού (μας).

Article featured image
Article featured image


Ξέφρενο ήταν για άλλη μια χρονιά το καρναβάλι της Λεμεσού με τους απανταχού καρναβαλιστές να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και να διασκεδάζουν με την καρδιά τους, να χορεύουν στις πλατείες και να χοροπηδούν ρυθμικά επί της Λεωφόρου Μακαρίου κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Ανάμεσα στα παιδικά χαμόγελα, το ξέφρενο γλέντι και τα διάφορα ευτράπελα, η οικολογική ασυνειδησία ήταν το πιο αναμενόμενο (και πιο στενάχωρο) γεγονός από όλα, αφού με το πέρας τον εκδηλώσεων ένα πολύχρωμο χάος από κομφετί, σερπαντίνες και αφρούς, βάρους 30 τόνων, κάλυπτε τους δρόμους της πόλης.

Η ακόλουθη φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook ο δήμαρχος της Λεμεσού μιλάει από μόνη της:

karnavalia-skoupidia-5_city.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Νικολαΐδης / FB



Σε επικοινωνία μας με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι οι δεκάδες τόνοι καρναβαλίστικων αποβλήτων καθαρίστηκαν μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες. Ο κ. Γεωργίου μάς εξήγησε ποια ήταν η διαδικασία που ακολούθησαν οι 45 αφανείς «ήρωες της ασφάλτου» για να επαναφέρουν τους δρόμους της πόλης στην αρχική τους κατάσταση.

karnavalia-skoupidia-6_city.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Νικολαΐδης / FB



Μέχρι τι ώρα καθαρίζονταν οι δρόμοι

Όπως μάς είπε ο κ. Γεωργίου, ο καθαρισμός ξεκίνησε φέτος γύρω στις 5 και μισή από τον κυκλικό κόμβο του Αγ. Νικολάου, αμέσως μετά την εκκίνηση του τελευταίου άρματος. Με 60 άτομα ανθρώπινο δυναμικό, εκ των οποίων οι μισοί όδευαν προς τον χώρο του Εναερίου και οι υπόλοιποι όδευαν επί της Λεωφ. Μακαρίου, προς τα φώτα του Αριέλ με τελικό στόχο το γεφύρι του Σουέζ, λίγο μετά το σημείο στο οποίο τελειώνει η παρέλαση δηλαδή.

Ο καθαρισμός της Μακαρίου ολοκληρώθηκε γύρω στη 1:30 – 2:00 τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια τα συνεργεία καθαρισμού μεταφέρθηκαν στην πλατεία του παλιού λιμανιού, όπου έγινε η τελική εκδήλωση του καρναβαλιού. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα ασχολήθηκε με τον καθαρισμό της πλατείας Σαριπόλου και με τους γύρω δρόμους.

Ο καθαρισμός της πόλης ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί.

karnavalia-skoupidia-4_city.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Νικολαΐδης / FB



Το «οπλοστάσιο» καθαρισμού


Για να πραγματοποιηθούν οι καθαρισμοί επιστρατεύτηκαν εκτός από τα 45 άτομα εργατικού προσωπικού (60 μαζί με τους επιστάτες και τους υπεύθυνους), 2 τρακτέρ τα οποία μάζευαν τον μεγαλύτερο όγκο των καρναβαλίστικων αποβλήτων, 3 φορτηγά, τα οποία φόρτωναν τις ακαθαρσίες που υπήρχαν στους δρόμους, 2 σκυβαλοφόρα και 8 μηχανοκίνητα σάρωθρα. Στον καθαρισμό εντάχθηκε επίσης και ένας μεγάλης δυναμικότητας αναρροφητήρας, τον οποίο έφερε ένα φορτηγό, μέσα στο οποίο εναπόθετε τον συσσωρευμένο όγκο χαρτοπόλεμου που μάζευαν οι εργάτες και τα άλλα μηχανήματα.

karnavalia-skoupidia-3_city.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Νικολαΐδης / FB



«Δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με το κοινό που λερώνει του δρόμους. Σίγουρα τέτοιες εκδηλώσεις, όπως τα καρναβάλια, για να τις χαρείς είναι αναπόφευκτο να λερώσεις. Ωστόσο, αυτό που ζητάμε, είναι να μην υπάρχουν καταστροφές ή βανδαλισμοί, όπως το κάψιμο σκυβάλων ή σκυβαλοδοχείων», ανέφερε ο κ. Γεωργίου και στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Αστυνομία Κύπρου για τη βοήθεια που προσέφερε, αποκόπτοντας δρόμους και διατηρώντας το προσωπικός ασφαλές. Ευχαριστίες έδωσε, επίσης, και στον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος στάθηκε δίπλα στις ομάδες καθαρισμού.

karnavalia-skoupidia-2_city.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Νικολαΐδης / FB

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ