Τέμπη: Στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων

Ανείπωτη τραγωδία.

Article featured image
Article featured image

Η χθεσινή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αποτελεί το πλέον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός τής ανείπωτης τραγωδίας ανέρχεται στους 42 επιβεβαιωμένους νεκρούς, ενώ η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο. Συνολικά 85 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 72 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι αριθμοί είναι ρευστοί και αλλάζουν συνεχώς. Oι δύο Κύπριοι φοιτητές εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόκειται για την Αναστασία Αδαμίδου 24 ετών από την Πάφο, φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη, και τον 23χρονο Κυπριανό Παπαϊωάννου από το Αυγόρου, φοιτητή Νομικής στη Θεσσαλονίκη.

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τα «συστήματα» λειτουργούσαν σωστά. Αντ’ αυτού, έπρεπε να θυσιαστούν δεκάδες άνθρωποι, για να αποκαλυφθεί η σαθρότητα ενός συστήματος που διαχρονικά παραγκώνιζε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Επίσης, η ομολογία του σταθμάρχη περί λάθους εντολής που οδήγησε το τρένο σε λανθασμένη τροχιά σύγκρουσης, δεν δίδει άφεση αμαρτιών στους πραγματικά υπεύθυνους. Εάν λειτουργούσαν τα συστήματα Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης, τέτοιου είδους λάθη θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, τονίζουν ειδικοί.


Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές τη στιγμή που στη δημοσιότητα δόθηκε και ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη.

Στο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η στιγμή που η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία. Φαίνεται μία πολύ έντονη λάμψη, που συνοδεύτηκε από την έκρηξη ανάμεσα στις δύο αμαξοστοιχίες κι ύστερα εστίες φωτιάς, νεκροί και τραυματίες παντού.



Σημειώνεται πως τα δύο τρένα κινούνταν πάνω στην ίδια γραμμή. Ειδικότερα, το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση.

Τα δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ