Θα έπινες ένα προβιοτικό χάπι πριν από τη βραδινή σου έξοδο για να αποτρέψεις το hangover;

Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να μην μεθύσεις καθόλου.

Article featured image
Article featured image


Η λήψη ενός προβιοτικού χαπιού πριν από μια βραδινή έξοδο θα μπορούσε να αποτρέψει το hangover και τις μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ, λένε ακαδημαϊκοί.

Δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι ένα ειδικά δημιουργημένο συμπλήρωμα, γεμάτο με «καλά» βακτήρια του εντέρου, θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τους ανθρώπους από το να μεθύσουν.

Το γενετικά τροποποιημένο χάπι, που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, περιέχει επίσης ένα ένζυμο που αποδεδειγμένα διασπά το αλκοόλ στο σώμα.

Πειράματα σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι τα τρωκτικά που έλαβαν το προβιοτικό απορρόφησαν λιγότερο αλκοόλ. Ανέκαμψαν επίσης πιο γρήγορα από τις επιπτώσεις του ποτού.

Τα αποτελέσματα άφησαν τους ερευνητές, από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, να ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια νέα θαυματουργή θεραπεία του hangover για τους ανθρώπους. Πιστεύουν επίσης ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν, στο μέλλον, να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ στο ήπαρ και τα έντερα.



Γράφοντας στο περιοδικό Microbiology Spectrum, οι ερευνητές είπαν πώς κατασκεύασαν ένα προβιοτικό για να εκφράσει το ένζυμο αφυδρογονάση σε ποντίκια. Ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μετατρέπει το αλκοόλ σε μια ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, ένα υποπροϊόν που απελευθερώνεται όταν πίνουμε αλκοόλ.

Η ακεταλδεΰδη, συσσωρεύεται στο ήπαρ και προκαλεί τα αισθήματα του hangover, όπως πονοκεφάλους και ναυτία.

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος του ενζύμου, που ονομάζεται ADH1B, μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση του αλκοόλ εσωτερικά. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής στους ανθρώπους.

Αναζητώντας μια ασφαλέστερη μέθοδο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το προβιοτικό lactococcus lactis - ένα βακτήριο που χρησιμοποιείται συχνά στη ζύμωση - και κλωνοποίησαν το ADH1B σε αυτό. Το δοκίμασαν σε τρεις ομάδες πέντε ποντικών με την καθεμία να εκτίθεται σε διαφορετικά επίπεδα αλκοόλ.

Τα ποντίκια χωρίς το προβιοτικό - η ομάδα ελέγχου - έδειξαν σημάδια μέθης μόλις 20 λεπτά μετά την έκθεση στο αλκοόλ. Όταν τα ποντίκια τοποθετήθηκαν επίσης στην πλάτη τους, δεν μπόρεσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Από τα ποντίκια που έλαβαν ένα προβιοτικό που εξέφραζε την ανθρώπινη ADH1B, τα μισά ήταν ακόμα σε θέση να σταθούν στα πόδια τους μια ώρα μετά την έκθεση στο αλκοόλ, ενώ το ένα τέταρτο δεν έχασαν καθόλου την ικανότητα να στέκονται όρθια.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι δύο ώρες μετά την έκθεση, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα στην ομάδα ελέγχου συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ αυτά στα ποντίκια που έλαβαν προβιοτικά είχαν αρχίσει να πέφτουν.



Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και τριγλυκεριδίων -ειδών λίπους- στο συκώτι τους, υποδηλώνοντας ότι το προβιοτικό θα μπορούσε να ανακουφίσει τη βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ στο όργανο.

Αν και το προβιοτικό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εάν προσφέρει το ίδιο όφελος, θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν νέο τρόπο για τη μείωση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το αλκοόλ και των ηπατικών προβλημάτων.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες έχουν μιλήσει πολλές φορές για τις βλάβες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ εδώ και δεκαετίες, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα μπορεί να αποτρέψουν μια σειρά από ασθένειες. Την ίδια στιγμή, άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ακόμη και το ελαφρύ ποτό είναι επικίνδυνο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τον Φεβρουάριο, το Canada Centre on Substance Use and Addiction συνέστησε επίσης στους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε μόλις δύο μπουκάλια μπύρας την εβδομάδα - σημαντική μείωση από δέκα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 για τους άνδρες.

Οι Βρετανοί καλούνται να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση - που ισοδυναμεί με έξι pints λάγκερ ή δέκα μικρά ποτήρια κρασί.

Η Meng Dong, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Πιστεύουμε ότι τα γενετικά τροποποιημένα προβιοτικά θα προσφέρουν νέες ιδέες για τη θεραπεία ηπατικών ασθενειών».

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη θα διερευνήσουν τώρα εάν τα αποτελέσματα των τροποποιημένων προβιοτικών που παρατηρούνται σε ποντίκια επεκτείνονται και στους ανθρώπους, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σουηδική εταιρεία Myrkl κυκλοφόρησε το δικό της «χάπι για τη θεραπεία του hangover» στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το συμπλήρωμα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποτρέπει το hangover. Οι χρήστες λαμβάνουν οδηγίες να πάρουν δύο χάπια 30 λεπτά πριν πιουν.

Σύμφωνα με τη Myrkl, το χάπι περιέχει βακτήρια ικανά να διασπάσουν την πλειονότητα του αλκοόλ στο σώμα πριν φτάσει στο συκώτι. Η έρευνα δείχνει ότι όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ, απελευθερώνει τοξίνες στο σώμα που πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση.



Με πληροφορίες από DailyMail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ