Οι παραβάτες, είτε πρόκειται για τη μέλλουσα μητέρα ή για τον γιατρό που κάνει την επέμβαση, ή ακόμα πρόσωπα που πούλησαν φάρμακα ή τα υλικά που απαιτούνταν, αντιμετωπίζουν ποινές πενταετούς φυλάκισης.
Η Βόρεια Ντακότα, με πληθυσμό κατά πλειοψηφία συντηρητικό, μετρά περίπου 800.000 κατοίκους.
Από τον Ιούνιο του 2022 και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάπου δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες απαγόρευσαν την άμβλωση στην επικράτειά τους.
Τη 13η Απριλίου, το κοινοβούλιο της Φλόριντας την απαγόρευσε πέραν της έκτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, εγκρίνοντας νόμο που χαρακτηρίστηκε «ακραίος και επικίνδυνος» από τον Λευκό Οίκο.
Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την πρόσβαση στο λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας, που χρησιμοποιείται σε περίπου τις μισές αμβλώσεις στη χώρα, αναστέλλοντας περιορισμούς που επιβλήθηκαν από κατώτερα δικαστήρια και δίνοντας προσωρινή ανάπαυλα στους υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ιδίως πως οι Αμερικανίδες μπορούν να συνεχίσουν, μέχρι νεοτέρας, να προμηθεύονται ταχυδρομικά χάπια μιφεπριστόνης –η δραστική ουσία του χαπιού της επόμενης ημέρας– στις πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη.