Οι γυναίκες της Φύτης... κεντούν. Κυριολεκτικά

Πάμε στη Φύτη της Πάφου και μαθαίνουμε τα μυστικά των διάσημων φυθκιώτικων υφαντών, τα οποία περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Article featured image
Article featured image


Στην ιστοσελίδα heartlandoflegends.com χτυπάει η καρδιά της κυπριακής ενδοχώρας που χωράει όλους τους μύθους, την ιστορία, τις γεύσεις και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Η νέα καμπάνια του Υφυπουργείου Τουρισμού με την ονομασία Heartland of Legends είναι ουσιαστικά μια διαδρομή που προσφέρει στους επισκέπτες αυθεντικές εμπειρίες και προτάσεις, με τις οποίες έρχονται πιο κοντά στη φύση, την παράδοση και τον τρόπο ζωής της κυπριακής υπαίθρου. Η διαδρομή αυτή δεν είναι μια απλή οδική χάραξη, αλλά μια συλλογή εμπειριών, από την οποία ο κάθε επισκέπτης επιλέγει να βιώσει την εμπειρία που ταιριάζει στον ίδιο προσωπικά. Παράλληλα, προτείνει αξιοθέατα και σημεία φυσικής ομορφιάς στην ενδοχώρα, αλλά και χώρους διαμονής, εστίασης, επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, κοινότητες και άλλους χώρους που προσφέρουν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες.


Όπως για παράδειγμα η ήσυχη ζωή και παραδοσιακή υφαντική στο γραφικό χωριό Φύτη της Πάφου όπου μπορείς να ανακαλύψεις έντονα χρώματα και παραδοσιακά μοτίβα σε ένα ξακουστό φυθκιώτικο υφαντό! Περιηγηθείτε στα όμορφα σοκάκια του χωριού, επισκεφτείτε το Μουσείο Υφαντού και ξεδιψάστε με το κρυστάλλινο νερό της πετρόχτιστης βρύσης. Και το κυριότερο; Μάθετε τα μυστικά των διάσημων φυθκιώτικων υφαντών τα οποία περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

DSCF4290.JPG



Το συγκεκριμένο είδος υφαντού αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου, με επίκεντρο τη Φύτη απ’ όπου πήρε και το όνομα του το υφαντό. Σήμερα το φυθκιώτικο συνεχίζει να υφαίνεται κυρίως από τις λιγοστές Φυτιώτισσες που ζουν στην κοινότητα, από γυναίκες που μετοίκησαν μετά τον γάμο τους ή για άλλους λόγους σε άλλες επαρχίες κι από υφάντρες που εκπαιδεύονται από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.

DSCF4311.JPG

DSCF4334.JPG



Το φυθκιώτικο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεντήματα του αργαλειού της κυπριακής υπαίθρου και ανήκει στην κατηγορία των παλαιότερων χειροτεχνημάτων του τόπου μας. Ανάγεται στη μεσαιωνική περίοδο της Κύπρου (12ος-16ος αιώνα). Κύριο χαρακτηριστικό των υφαντών αυτών είναι ότι η υφάντρα δημιουργεί ανάγλυφα χρωματιστά σχέδια σε ποικίλα γεωμετρικά μοτίβα, περνώντας τα νήματα με τα δάχτυλα της ή με το μακούτζιν (σαΐττα). Τα διακοσμητικά θέματα δημιουργούνται με τη μετρημένη εναλλαγή χρωματιστών δεσμών κλωστών που γίνεται σύμφωνα με το κάθε σχέδιο. Η υφάντρα χρησιμοποιεί ειδικό παραδοσιακό αργαλειό, τον οποίο κατασκεύαζαν μάστορες της περιοχής. Τα υφαντά που φιλοτεχνούσαν οι υφάντρες ονομάζονταν πλουμιστά της βούφας και τα σχέδια τους πλουμιά.

IMG_9236.jpg

IMG_9238.jpg

IMG_9239.jpg

IMG_9228.jpg



Στις μέρες μας όλοι και περισσότεροι νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της υφαντικής. Εμπνευσμένοι από αυτή την παραδοσιακή τέχνη, ξαναστήσουν τους αργαλειούς των γιαγιάδων τους και υφαίνουν. Ανακάλυψε την παλιά και την σύγχρονη υφαντική τέχνη του τόπου μας στο heartlandoflegends.com. Η χαρά της δημιουργίας θα γεμίσει την καρδιά σου!

logoifipourgeio.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ