Ανησυχία για επιδημία μυκήτων που συνδέεται με αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις

Σχεδόν 400 άνθρωποι σε ΗΠΑ και Μεξικό παρακολουθούνται στενά για την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Article featured image
Article featured image


Οι αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω επιδημίας μυκήτων που συνδέεται με αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στο Μεξικό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι δύο άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις με επισκληρίδιο αναισθησία πέθαναν από μηνιγγίτιδα.

Σχεδόν 400 άνθρωποι σε ΗΠΑ και Μεξικό παρακολουθούνται στενά για την εμφάνιση συμπτωμάτων ενώ δύο καλλυντικές κλινικές στην πόλη Ματαμόρος του Μεξικού έκλεισαν.

Οι αρχές, όπως αναφέρει τo ΒΒC, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό προέτρεψαν τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις με επισκληρίδιο αναισθησία είτε στο River Side Surgical Center είτε στο Clinica K-3 από τον Ιανουάριο να υποβληθούν σε εξετάσεις ακόμη και αν είναι επί του παρόντος ασυμπτωματικοί.

Το CDC είπε ότι είχε ήδη εντοπίσει 25 άτομα στις ΗΠΑ τα οποία χαρακτηρίζει ως «ύποπτα» ή «πιθανά» κρούσματα μυκητιασικής μηνιγγίτιδας.

Πολλοί Αμερικανοί πολίτες ταξιδεύουν στο Μεξικό για αισθητικές επεμβάσεις όπως λιποαναρρόφηση, αυξητική στήθους και βραζιλιάνικη ανύψωση γλουτών, και όλες απαιτούν την ένεση με αναισθητικό στην περιοχή γύρω από τη σπονδυλική στήλη.



Ο Ντάλας Σμιθ του CDC είπε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την αναισθησία μπορεί να έχουν μολυνθεί. Αυτό μπορεί να αφορά είτε την ίδια την επισκληρίδιο είτε άλλα φάρμακα που προστίθενται σε συνδυασμό κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η μορφίνη.

«Υπάρχει μια τρέχουσα έλλειψη στο Μεξικό και υπάρχει πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά που θα μπορούσε να έχει μολύνει φάρμακα», είπε ο Σμιθ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια παρτίδα τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιείται συνήθως για επεμβάσεις όπως τοκετοί με καισαρική τομή, βρέθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ίδιο μύκητα, οδηγώντας στο θάνατο 39 ανθρώπων στην πολιτεία Ντουράγνκo του Μεξικού.

Το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα της μυκητιασικής μηνιγγίτιδας είναι οι πονοκέφαλοι, ακολουθούμενοι από συμπτώματα όπως πυρετός, έμετος, πόνος στον αυχένα και θολή όραση.

Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα δεν είναι μεταδοτική και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιμυκητιακά φάρμακα αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα.

Οι Αμερικανοί ταξιδεύουν συχνά στο Μεξικό για ιατρικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους.

Ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία όταν μια ασθένεια εξαπλώνεται μεταξύ των χωρών και ενδέχεται να απαιτηθεί μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να τεθεί υπό έλεγχο.



Με πληροφορίες από bbc, huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ