Δείτε ποιοι φοιτητές και απόφοιτοι βραβεύθηκαν φέτος από το Πανεπιστήμιο Frederick

Αναγνωρίστηκαν για την κοινωνική τους δράση και τη συμβολή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Article featured image
Article featured image

Κάποιοι φοιτητές και απόφοιτοι και κάποιες φοιτήτριες και απόφοιτες ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις επαγγελματικές επιτυχίες τους, αλλά και για πολλά άλλα επιτεύγματα. Το Πανεπιστήμιό τους, το Πανεπιστήμιο Frederick, τους βράβευσε πρόσφατα για τον θετικό τους αντίκτυπο στην κοινωνία και τη συμβολή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης!


Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείων στη μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου. Αυτά τα Βραβεία επιβραβεύουν μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Frederick όχι μόνο για την αριστεία, αλλά και τον αντίκτυπο της δράσης τους στην κοινωνία και τη συμβολή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόκειται για παραμέτρους, στις οποίες δίνει μεγάλη σημασία το Πανεπιστήμιο Frederick, όπως έδινε ο ίδιος ο ιδρυτής του.


Δείτε ποιος φοιτητής και ποια φοιτήτρια βραβεύτηκαν για τον σημαντικό αντίκτυπο τους στην κοινωνία:


Η Φοίβη-Ζωή Γεωργαλή είναι διδακτορική φοιτήτρια του προγράμματος Μηχανολόγων Μηχανικών με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Πάρη Φωκαϊδη και μέλος της ερευνητικής ομάδας Sustainable Energy Research Group (SERG) του Πανεπιστημίου, συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος. Συμβάλλει, επίσης, ως εμπειρογνώμων Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα που σχετίζονται με απόβλητα τροφίμων, πράσινες δημόσιες προμήθειες, τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων. Η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε 11 επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων που καταγράφονται στο Scopus και οδήγησε στην ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων για την ψηφιοποίηση της αξιολόγησης της αειφορίας των κτιρίων. Η διδακτορική της έρευνα βρίσκεται στα τελευταία της στάδια και αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών στον τομέα αξιολόγησης της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος.

foinizoi.jpg



Ο
Robert Ponsian είναι διδακτορικός φοιτητής του Προγράμματος Πολιτικών Μηχανικών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Δημήτρη Νικολαϊδή. Ο Robert βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διδακτορικής του εργασίας, η οποία αφορά στην αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για την ανάπτυξη καινοτόμων πυράντοχων και θερμομονωτικών υλικών. Συγκεκριμένα, ο Robert χρησιμοποίησε ανακυκλωμένα τούβλα, κεραμίδια και πλακίδια για την ανάπτυξη νέων υλικών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, εφαρμόζοντας την καινοτόμο τεχνολογία του γεωπολυμερισμού. Η τεχνολογία γεωπολυμερισμού έχει σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με αντίστοιχες υφιστάμενες τεχνολογίες ανάπτυξης νέων υλικών. Έχει επίσης το πλεονέκτημα της δυνατότητας αξιοποίησης αποβλήτων για την ανάπτυξη νέων υλικών. Ο Robert έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην υλοποίηση δύο ερευνητικών προγραμμάτων με προϋπολογισμό πέραν του ενός εκατομμυρίου, ενώ από τη μέχρι τώρα ερευνητική του εργασία έχουν προκύψει 7 σημαντικές δημοσιεύσεις και αναμένεται να παραχθούν άλλες 5 ακόμα εντός των επόμενων μηνών. Ο Robert είχε μία δύσκολη πορεία μέχρι να βρεθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick. Μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του σε ένα φτωχικό χωριό στην Τανζανία, όπου μόνο το 6% όλων των παιδιών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο. Από μικρός χρειαζόταν να δουλέψει για να παραμείνει στο σχολείο. Αποτάθηκε στο Πανεπιστήμιo Frederick το οποίο αναγνώρισε τις δυνατότητές του και του δόθηκε υποτροφία για σπουδές. Όταν πρόσφατα ρωτήθηκε τι έχει σκοπό να κάνει στη ζωή του η απάντησή του ήταν απλή και σύντομη. «Εμένα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία στη ζωή και μέσω αυτής, τώρα εγώ θα πρέπει να δημιουργήσω ευκαιρίες για άλλους». Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του Robert εδώ.

Robert Ponsian.jpg



Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τέσσερα βραβεία, ανάμεσα στα οποία ένα σε απόφοιτο και ένα σε απόφοιτη του Πανεπιστημίου:


Ο Άριστος Δημοσθένους είναι φετινός απόφοιτος του Διπλώματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Integrated Master. Βραβεύθηκε για τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Μετατροπή Βιομηχανικών Κτηρίων σε Φοιτητικές Εστίες». Σε αυτή την εργασία, ο Άριστος υιοθετεί πρακτικές βιωσιμότητας για να επιτύχει την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης δομικών υλικών και ενέργειας.

Aristos Demosthenous.jpg



Η Παναγιώτα Κουτσόφτα,
απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου. Η Παναγιώτα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria. Σήμερα είναι διευθύντρια Έργου στο «Keep our Sand and Sea Plastic Free», το οποίο έλαβε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία «Μείωση πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον» στο World Tourism Market (WTM) στο Λονδίνο. Το Έργο προωθεί νέους τρόπους μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, οι οποίοι δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την κυκλική οικονομία στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής, πάνω από 500.000 κάτοικοι και επισκέπτες στην Κύπρο έχουν επηρεαστεί θετικά στο πλαίσιο του προγράμματος και έχουν δημιουργηθεί δύο «Παραλίες Χωρίς Πλαστικά». Παράλληλα η Παναγιώτα είναι εξωτερική συνεργάτιδα της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και υλοποιεί Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για γονείς και παιδιά.

Panayiota Koutsofta.jpg


Οι βραβευθέντες παρέλαβαν τα βραβεία τους από την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, παρουσία του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής και μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και εκλεκτών προσκεκλημένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ