Η τεχνητή νοημοσύνη πιστεύει πως μια από αυτές τις Barbie είναι Κύπρια

Η λίστα με τις 194 Barbie (από όλο τον κόσμο) που βρίθει ρατσιστικών και ανακριβών στερεοτύπων, προκάλεσε αντιδράσεις.

Article featured image
Article featured image


Την περασμένη Παρασκευή, το Buzzfeed δημοσίευσε ένα άρθρο με εικόνες που δημιουργήθηκαν από AI για το πώς «θα ήταν η Barbie σε κάθε χώρα του κόσμου». Οι χρήστες στο Twitter επεσήμαναν, ωστόσο, τον ρατσισμό και τις πολιτιστικές ανακρίβειες που παρατηρούνται σε πολλές από τις «κούκλες».

Η λίστα περιλαμβάνει 194 εικόνες της Barbie που δημιουργήθηκαν από το Midjourney. Πριν από τη λίστα, το Buzzfeed έγραψε μια σύντομη δήλωση ότι οι εικόνες «αποκαλύπτουν προκαταλήψεις και στερεότυπα που υπάρχουν επί του παρόντος στα μοντέλα AI», σημειώνοντας ότι «δεν προορίζονται να θεωρηθούν ως ακριβείς ή πλήρεις απεικονίσεις της ανθρώπινης εμπειρίας».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο ιστότοπος δημοσίευσε επίσης, ένα θέμα με τίτλο «Έτσι θα έμοιαζε το ονειρικό σπίτι της Barbie σε κάθε χώρα του κόσμου».


Η «Κύπρια» Barbie που μοιάζει σαν να ήρθε από τη βόρεια Ευρώπη

Ανάμεσα στις φωτογραφίες των δύο λιστών βρίσκονται και εκείνες της Κύπριας Barbie, η οποία απεικονίζεται ως μια ξανθιά γυναίκα με ανοιχτόχρωμα μάτια και έντονα χείλη, φορώντας ένα ροζ συνολάκι... ξεκάθαρα μεσογειακή ομορφιά!

kiprea-barbie_city.png



Όσο για το σπίτι της; Πρόκειται για μια τριώροφη μονοκατοικία στα χρώματα του άσπρου και του ροζ, η οποία έχει και μια ιδιωτική πισίνα (όπως όλοι μας άλλωστε). Στο βάθος ξεπροβάλλει μια φοινικιά (μάλλον μένει στη Λάρνακα) και από πίσω της βλέπεις τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου.

spiti-kipreas-barbie_city.png




Η (αρχαία) Ελληνίδα Barbie που ποζάρει σε κάποιο νησί των Κυκλάδων

Από τις λίστες εννοείται πως δεν θα απουσίαζε και η Ελληνίδα Barbie, με το καστανόξανθο κυματιστό μαλλί της να ανεμίζει σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, φορώντας ένα εκμοντερνισμένο λευκό μανδύα που παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα.

ellinida-barbie_city.png



Το ονειρικό της σπίτι είναι η οπτική αναπαράσταση του «Live your Myth in Greece», που από καμπάνια διαφήμισης της χώρας κατέληξε να γίνεται meme. Όπως και το σπίτι κάθε μέσου Έλληνα, έτσι και της Barbie αποτελείται από 2 ορόφους και είναι βαμμένο στα χρώματα του brand της μυθικής κούκλας, ροζ και λευκό.

spiti-ellinidas-barbie_city.png




Η Barbie ναζί, η «ζωντανή νεκρή» και εκείνη που κρατούσε ένα όπλο

Όπως αναφέρει και το Insider, πολλοί ήταν εκείνοι που προσβλήθηκαν από τις απεικονίσεις της αγαπητής κούκλας για το πώς θα έμοιαζε ανά τον κόσμο με ένα από τα τρανά παραδείγματα να είναι εκείνο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα ένας χρήστης στο Twitter έκανε την εξής παρατήρηση: «Πρέπει πραγματικά να σταματήσουν να επιτρέπουν περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη χωρίς επίβλεψη, γιατί κυριολεκτικά έκαναν τη Γερμανίδα Barbie ναζί στρατηγό των SS», επισημαίνοντας ότι η στολή της Γερμανίδας Barbie που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη θύμιζε στολή Ναζί στρατιώτη, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά γερμανικά ρούχα.

germanida-barbie-nazi_city.png



Ένας άλλος χρήστης στο Twitter παρατήρησε κάτι αρκετά ενοχλητικό στην Barbie από το Νότιο Σουδάν. «ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΤΗ ΜΠΑΡΜΠΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ», έγραφε το Tweet.



Το Buzzfeed έκτοτε ενημέρωσε το άρθρο του για να συμπεριλάβει μια νέα έκδοση χωρίς όπλο, πολλά άλλα Tweets ωστόσο, δείχνουν ότι η αρχική Barbie του Νότιου Σουδάν που δημιουργήθηκε από AI να κρατούσε ένα όπλο στα αριστερά της.

notio-sudan-barbie-xoris-oplo_city.png



Όσο για τη Βιετναμέζα κούκλα, ο χρήστης @LeHoang_Dao σχολίασε σχετικά με την ένδυσή της πως «Δεν είναι τα βιετναμέζικα παραδοσιακά ρούχα, áo dài και το κολάρο είναι επίσης σε ανάποδη θέση, συμβολίζοντας τον θάνατο. Επομένως, όχι μόνο προσβάλλετε τη βιετναμέζικη κουλτούρα, προσβάλλετε και τον πολιτισμό της Ανατολικής Ασίας στο σύνολό του».

vietnameza-barbie_city.png



Φαίνεται πως το Buzzfeed στην ανακοίνωση που έκανε πριν από το άρθρο του είχε δίκαιο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαταλήψεις και στερεότυπα στην παρούσα μορφή της.

Για να δείτε όλες τις Barbie πατήστε ΕΔΩ και για να δείτε τα σπίτια τους ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ