Η μπουτίκ του οίκου Tiffany στο Τόκιο άλλαξε όψη και γέμισε «άνθη»

Εγκαινιάστηκε και το γιόρτασε με έργο εμπνευσμένο από άνθη

Article featured image
Article featured image

Η μπουτίκ του οίκου Tiffany στο Τόκιο άλλαξε όψη και γέμισε «άνθη» μ’ ένα έργο του Άγγλου καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ.

Πρόκειται για τη μπουτίκ του οίκου Tiffany στη συνοικία Γκίνζα η οποία ανακαινίστηκε και γιόρτασε τα εγκαίνια μ’ ένα έργο εμπνευσμένο από λουλούδια, το οποίο αγκαλιάζει ολόκληρη την πολυεδρική πρόσοψή της. Το έργο τέχνης ξεκινά ως μπλε φόντο στο επίπεδο του δρόμου, προτού «ανθίσει» και απλωθεί προς τα πάνω. Στη συνέχεια, παίρνει το σχήμα πετάλων με μια παλέτα ροζ, λευκού, πράσινου και κόκκινου χρώματος.

Το έργο του Ντάμιεν Χιρστ, αν και επικεντρώνεται στην πρόσοψη της μπουτίκ, διεισδύει και στο εσωτερικό ως ένα είδος ταπισερί με μοτίβα λουλουδιών, με αποτέλεσμα τα εσωτερικά των τριών ορόφων να έχουν μεταμορφωθεί. Σήμερα, η μπουτίκ φέρει χαρακτηριστικά ένα λευκό φόντο με πινελιές από παστέλ ροζ, ξύλο σε ανοιχτό χρώμα και λεπτομέρειες που ακτινοβολούν: κοσμήματα, πολυελαίους, επιτραπέζια φωτιστικά, γυαλί και άλλα.


Ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα σχεδίασε τη μπουτίκ το 1996. Το κτίριο μετρά εμβαδόν 580 τ.μ και κατ' ουσίαν είναι «τυλιγμένο» με ένα ανακλαστικό κέλυφος που φέρνει στον νου την κοπή πολύτιμων λίθων από τεχνουργούς. «Το πετράδι ανασηκώνεται ελαφρώς και το φως μπορεί να μπει μέσα από το πίσω μέρος του» γράφει ο Κένγκο Κούμα.

Αυτή η ποιότητα η οποία παραπέμπει σε πετράδι, υλοποιείται ως μια σειρά από 292 αλουμινένια και γυάλινα πάνελ σαν κηρήθρα που είναι υπό διαφορετικές γωνίες τοποθετημένα στην πρόσοψη. Η συγκεκριμένη πολυεδρική τεχνική επιτρέπει στο φως να εισχωρήσει και να διαχυθεί όπως θα έκανε αν έπεφτε πάνω σε ένα καλά κομμένο διαμάντι.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ