Κορυφαία επιλογή για σπουδές το πεδίο της Ψυχολογίας

Σπουδές Ψυχολογίας: ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ανθρώπινο νου.

Article featured image
Article featured image

Γιατί να ακολουθήσεις τον κλάδο της Ψυχολογίας, ποια η σωστή ακαδημαϊκή επιλογή και ποιες οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης; Μία συζήτηση με τη Δρα Μόνικα Σιακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η ψυχολογία αποτελεί και έναν δυναμικό αλλά και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα σπουδών, ο οποίος διαρκώς εξελίσσεται, αποτελώντας πόλο έλξης για όλο και περισσότερους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο κλάδο. Ένας τομέας που, τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς εργασίας, χάρη στη σύνδεση αυτών των δύο τομέων και την άμεση σχέση τους με ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνίας και των σύγχρονων, σημαντικών φαινομένων της.

Το πεδίο της ψυχολογίας προσελκύει όλο και περισσότερους φοιτητές, προσφέροντας πληθώρα επιλογών, όχι μόνο για τη συνέχιση των σπουδών και την εμβάθυνση της γνώσης τους, αλλά και για την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Την αυξημένη ζήτηση για σπουδές ψυχολογίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών ετησίως στο πτυχιακό πρόγραμμα της Ψυχολογίας. Την ίδια στιγμή, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στην «Κλινική Ψυχολογία» και στην «Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου» δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες να εξειδικευτούν στους τομείς αυτούς.

psychology.jpeg


Γιατί να σπουδάσει κάποιος Ψυχολογία;


Ποιο είναι, όμως, το ερέθισμα που πρέπει να έχει ένας νέος, για να σπουδάσει Ψυχολογία; Ποια η επαγγελματική αποκατάσταση που του εγγυώνται οι πτυχιακές, αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτόν τον τομέα και ποια τα ευρύτερα κίνητρα που του παρέχουν;

Η Δρ Μόνικα Σιακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστήμων και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δίνει απαντήσεις στα σχετικά και καίρια αυτά ερωτήματα, όπου θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του οποιοσδήποτε επιθυμεί να ακολουθήσει τον εν λόγω τομέα.

«Οι ψυχιατρικές διαταραχές αυξάνονται και ο κόσμος αναζητεί όλο και περισσότερο τη στήριξη και καθοδήγηση του ψυχολόγου, αναζητεί απαντήσεις από επαγγελματίες πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν», λέει η Δρ Σιακού, τονίζοντας πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο «όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον τομέα της Ψυχολογίας, πρέπει να έχουν ευαισθησία και έντονη περιέργεια γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ανθρώπινα προβλήματα, ενώ παράλληλα πρέπει να αναζητούν και γνώση».


Οι προοπτικές για τους φοιτητές Ψυχολογίας


Το πρόγραμμα σπουδών της Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρεται με φυσική παρακολούθηση των μαθημάτων στην πανεπιστημιούπολη ή με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο απόφοιτος πτυχίου Ψυχολογίας βρίσκεται μπροστά σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Κι αυτό διότι, πέρα από τον δρόμο του θεραπευτή και του ερευνητικού ψυχολόγου, με το πτυχίο αποκομίζει γνώσεις και αναπτύσσει αναλυτική σκέψη, οι οποίες ανοίγουν δυνατότητες σε σχεδόν όλους τους σύγχρονους επαγγελματικούς τομείς: Στην Εφαρμοσμένη Έρευνα, στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, σε Σχολεία, σε Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα, ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες και σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες όπως η Κλινική, Δικανική, Εργασιακή και Αθλητική Ψυχολογία.


To Συγκριτικό Πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


Η συγκριτική διαφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατά τη Δρα Σιακού, είναι η ποικιλία ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα που προσφέρεται στους φοιτητές να ακολουθούν τους καθηγητές τους σε διεθνή συνέδρια, αλλά και να παρουσιάζουν μελέτες τους σε εξειδικευμένα έντυπα του χώρου, κτίζοντας έτσι δυνατά βιογραφικά για το μέλλον.


Η επικέντρωση στην απασχολησιμότητα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – με τους φοιτητές του να αποκτούν εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια φοίτησης σε όλα τα προγράμματα σπουδών, περιλαμβανομένης και της Ψυχολογίας - παρέχει την ευκαιρία να εμβαθύνουν από νωρίς τις επαγγελματικές τους δεξιότητες στον κλάδο τους, αλλά και να κατανοήσουν τη δυνατότητα που έχουν οι ίδιοι να επιφέρουν καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωσή του.


Τέλος, η πρακτική εμπειρία και η τεχνογνωσία που βιώνουν οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, εντός του Πανεπιστημίου στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α.) και εκτός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε διάφορες υπηρεσίες, οργανώσεις και οργανισμούς. Ο εθελοντισμός, η επιτόπια εργασία, τα συνέδρια, shadowing, observations και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, βοηθούν τους φοιτητές να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην ψυχολογία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.


Μία ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή πορεία


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διασφαλίζει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στον τομέα της Ψυχολογίας αφού παρέχει σπουδές σε όλα τα επίπεδα σπουδών, πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό προσφέροντας ακαδημαϊκή γνώση και εξειδίκευση στον τομέα της Ψυχολογίας.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα
https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.


Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ