Περιβάλλον
Οι vegan σώζουν τον πλανήτη τρώγοντας τα λαχανικά τους
Πώς η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η vegan διατροφή μειώνει δραστικά την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η έρευνα έδειξε ότι οι vegan δίαιτες οδήγησαν σε 75% λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ρύπανση των υδάτων και χρήση γης από τις δίαιτες στις οποίες καταναλωνόταν περισσότερο από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Οι vegan δίαιτες μείωσαν επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μεγάλη επίδραση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στον πλανήτη είναι γνωστή, και οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος για να τερματίσουν την κλιματική κρίση. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει τυποποιημένες δίαιτες και μέσες τιμές για την επίδραση κάθε τύπου τροφής.
H νέα μελέτη ανέλυσε τις δίαιτες 55.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από 38.000 φάρμες σε 119 χώρες για να λάβει υπόψη τις διαφορές στην επίδραση συγκεκριμένων τροφίμων που παράγονται με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά μέρη. Αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα.
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι το τι τρώμε ήταν πολύ πιο σημαντικό από το πού και το πώς παραγόταν από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και το κρέας με τη χαμηλότερη επίδραση στο περιβάλλον - το βιολογικό χοιρινό - είναι υπεύθυνο για 8 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το φυτό με την υψηλότερη επίδραση, τον ηλιόσπορο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εισαγάγει πολιτικές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την ποσότητα κρέατος που τρώνε προκειμένου να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος της χώρας.
Ο καθηγητής Peter Scarborough του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Food, δήλωσε: «Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη. Η μείωση της ποσότητας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο διατροφικό σας αποτύπωμα».
Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, εκπέμποντας ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην παγκόσμια θέρμανση. Χρησιμοποιεί επίσης το 70% των καθαρών υδάτων του κόσμου και προκαλεί το 80% της ρύπανσης των ποταμών και των λιμνών. Περίπου το 75% της γης της Γης χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους, κυρίως για την καλλιέργεια, και η καταστροφή των δασών είναι η κύρια αιτία των τεράστιων απωλειών βιοποικιλότητας.
Ο καθηγητής Neil Ward του Πανεπιστημίου του Ανατολ Anglia δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό σύνολο ευρημάτων. Επιστημονικά ενισχύει το σημείο που έκανε η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής και η Εθνική Στρατηγική Τροφίμων τα τελευταία χρόνια ότι οι αλλαγές στη διατροφή που απομακρύνονται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας - λιγότερο από 50 γραμμάρια την ημέρα - είχαν το ήμισυ του αντίκτυπου των δίαιτων με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων.
Πηγή: Guardian