Ο Bora μέτρησε τη (μεγάλη) διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τσιμέντου και πάρκου

Αναδεικνύει την ανάγκη της Κύπρου για περισσότερο πράσινο μέσα στις πόλεις.

Article featured image
Article featured image


Ο γνωστός φωτογράφος Bora Markovic βγήκε στους δρόμους με ένα θερμόμετρο και μας δείχνει τις ακραίες θερμοκρασίες των αυτοκινήτων και των δρόμων σε αντίθεση με εκείνες σε ένα πάρκο με δέντρα.

Η διαφορά μεταξύ του τσιμέντου και του πάρκου είναι τόσο μεγάλη που όπως λέει και ο ίδιος ο φωτογράφος, φαίνεται η ανάγκη που έχει η Κύπρος από περισσότερο πράσινο και δέντρα.

Στην περιγραφή του βίντεο έγραψε: «Ας συγκρίνουμε την θερμοκρασία σε ένα τυπικό δρόμο μέσα στην Λεμεσό με ένα πάρκο σχεδόν δίπλα. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που έχουμε από πράσινο και δέντρα στην Κύπρο».

Στο βίντεο, ο φωτογράφος μετρά στις 3:00 το μεσημέρι τη θερμοκρασία του δρόμου, ενός μαύρου αυτοκινήτου, ενός άσπρου αυτοκινήτου και του χώματος κάτω από ένα δέντρο σε ένα πάρκο.



Το θερμόμετρο έδειξε πως το τσιμέντο στην πόλη έφτασε τους 62 βαθμούς Κελσίου στον ήλιο, ενώ στη σκιά έφτασε τους 42. Το μαύρο αυτοκίνητο έφτασε τους 71 βαθμούς, ενώ το άσπρο είχε τη θερμοκρασία των 48 βαθμών Κελσίου. Στη συνέχεια πήγε σε ένα πάρκο με δέντρα και μέτρησε τη θερμοκρασία του τσιμέντου όπου το χτυπούσε ο ήλιος, με το θερμόμετρο να δείχνει 53 βαθμούς και στη σκιά 31 βαθμούς. Τέλος, μέτρησε το χώμα κάτω από τη σκιά ενός δέντρου στο πάρκο, το οποίο είχε τη θερμοκρασία των 29 βαθμών Κελσίου.



Πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες

Όπως αναφέρεται στο Kitasweather οι μέγιστες θερμοκρασίες τη Δευτέρα (24/7) αναμένεται να φτάσουν γύρω στους 43-44 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και γύρω στους 41-42 σε άλλες πεδινές περιοχές μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια, γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου στα βορειοδυτικά παράλια, γύρω στους 37-42 βαθμούς Κελσίου σε ημιορεινές περιοχές (αναλόγως υψομέτρου) και γύρω στους 30-36 σε ορεινές περιοχές (αναλόγως υψομέτρου).

Ισχύει από: 10:00 Τ.Ω, 24/07/2023. Μέχρι 18:30 Τ.Ω, 24/07/2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ