Επιστήμονες «ανέστησαν» σκουλήκια 46.000 ετών που βρέθηκαν στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας

«Είναι σαν το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης, αλλά για μεγαλύτερη περίοδο».

Article featured image
Article featured image

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποψύξουν και να επαναφέρουν στη ζωή σκουλήκια ηλικίας 46.000 ετών.

Τα σκουλήκια, που ανήκουν στο εξαφανισμένο είδος Panagrolaimus kolymaensis, δεν ήταν στην ουσία νεκρά, αλλά σε μία κατάσταση «ύπνου» που ονομάζεται κρυπτοβίωση, κατά την οποία όλες οι διαδικασίες του οργανισμού επιβραδύνονται σε σημείο που δεν είναι ανιχνεύσιμες.

«Είναι σαν το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης, αλλά για μεγαλύτερη περίοδο», δήλωσε ο Καθηγητής Teymuras Kurzchalia, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι τα συγκεκριμένα σκουλήκια μπορούν να παραμείνουν σε αυτήν την κατάσταση για λιγότερο από 40 χρόνια.

Τα σκουλήκια συνελέχθησαν από Ρώσους επιστήμονες μέσα από πάγους, 40 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους στη νοτιο-ανατολική Σιβηρία. Στη συνέχεια «αναστήθηκαν» αφού τους δόθηκε νερό και τροφή. Κατάφεραν να ζήσουν για λιγότερο από έναν μήνα, αλλά παρήγαγαν πάνω από 100 γενιές νέων σκουληκιών.

jjf.jpgΣε βιοχημικό επίπεδο, τα σκουλήκια επιτυγχάνουν την παραμονή σε αυτήν τη λανθάνουσα κατάσταση παράγοντας ένα σάκχαρο που λέγεται τρεχαλόζη που τους επιτρέπει πιθανότατα να αντέχουν την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία και την αφυδάτωση.

Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση αναβίωσης οργανισμών ήταν αυτή βακτηριακών σπορίων που «αναστήθηκαν» μετά από 40 εκατομμύρια χρόνια στα στομάχια εξαφανισμένων μελισσών που είχαν διατηρηθεί σε θαμμένο κεχριμπάρι.

«Απέχουμε πολύ από το να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο, για να επαναφέρουμε στη ζωή κρυοδιατηρημένους ανθρώπους ή δεινοσαύρους, αλλά τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή και να βρούμε τρόπους αποθήκευσης ιστών ή κυττάρων στο μέλλον», κατέληξε ο καθηγητής.


ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ