Ο Κυπριανός σπουδάζει Μηχανολόγος Μηχανικός και μοιράζεται την εμπειρία του

Ήταν μέλος της ομάδας του Frederick που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό όπου φοιτητές έφτιαξαν δικό τους αυτοκίνητο τύπου Φόρμουλα.

Article featured image
Article featured image


Ο Κυπριανός Διογένους είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick. Πριν από μερικές μέρες, έζησε με συμφοιτητές και συμφοιτήτριές του μια μοναδική εμπειρία, αφού ως μέλος της ομάδας Φόρμουλα του Πανεπιστημίου, της FUF Racing Team, ταξίδεψε στην Ιταλία και συμμετείχε στον διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό Formula Student!

«Η εμπειρία ήταν απίστευτη. Θα κρατήσω τις γνωριμίες με παιδιά από άλλα Πανεπιστήμια και τη συνειδητοποίηση ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα!», λέει χαρακτηριστικά.

Η ομάδα Φόρμουλα του Πανεπιστημίου Frederick ήταν ένας από τους λόγους που ο Κυπριανός επέλεξε να σπουδάσει στην Πολυτεχνική του Σχολή. Η ομάδα σχεδιάζει και κατασκευάζει από την αρχή ένα αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα τύπου Φόρμουλα με το οποίο αγωνίζεται στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student και αξιολογείται με βάση μια σειρά από κριτήρια: την παρουσίαση του αυτοκινήτου ως brand, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τα στοιχεία καινοτομίας κλπ. Το Πανεπιστήμιο Frederick ήταν το πρώτο κυπριακό Πανεπιστήμιο που συμμετείχε σε αυτό τον διεθνή διαγωνισμό το 2017, ενώ φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το αυτοκίνητο του οποίου δυστυχώς δεν κατάφερε να προκριθεί για να τρέξει στην πίστα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick κατέλαβε την 4η θέση στον Αγώνα Αντοχής και Αποδοτικότητας και πέτυχε την 7η θέση στη συνολική κατάταξη του διαγωνισμού, έχοντας απέναντί της 30 ομάδες Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο!

kiprianos-frederick-4_city.jpg



«Το σημαντικότερο από τη συμμετοχή μας είναι πως καταλάβαμε ότι οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι από μας και πως την επόμενη χρονιά μπορούμε να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!», τονίζει ο Κυπριανός ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του τόσο από τη συμμετοχή του στην FUF Racing Team αλλά και από τις σπουδές του στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick.



Αφού πέρασε τρία χρόνια σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, διέκοψε τη φοίτησή του όταν έμαθε ότι το πτυχίο που θα έπαιρνε εκεί δεν ήταν αναγνωρισμένο από το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα.

«Στην Κύπρο, έγινα δεκτός σε δύο ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πήρα την τελική απόφαση λίγο στα τυφλά και εν τέλει, έκανα τη σωστή επιλογή! Το Πανεπιστήμιο Frederick διαθέτει αναμφίβολα το πιο πλήρες Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με καθηγητές οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στον τομέα τους και με πολύ καλές υποδομές. Εξάλλου, αν έμενα στην Ελλάδα, μάλλον δεν θα τέλειωνα ποτέ οπότε… βόλεψε!», αναφέρει ο ίδιος.


Πώς επέλεξες να σπουδάσεις Μηχανολόγος Μηχανικός;

Από μικρός υιοθέτησα τον τρόπο σκέψης του πατέρα μου, που είχε την τάση να φτιάχνει πράγματα. Tου άρεσε πολύ να δημιουργεί, να κατασκευάζει διάφορα. Ως μέρος μιας κοινής καθημερινότητας, έμαθα να κάνω το ίδιο. Ήμουν και υπερκινητικός, οπότε δεν μπορούσα παρά να χρησιμοποιώ κι εγώ τα χέρια μου για να φτιάχνω πράγματα. Κάπως έτσι στράφηκα στο Mechanical Engineering, ξέροντας επίσης ότι ως κλάδος προσφέρει πολλές επιλογές.

Τι σου έκανε εντύπωση όταν ξεκίνησες να φοιτάς;

Η ευρύτητα του κλάδου! Ήξερα πως είναι ένας ευρύς κλάδος αλλά όχι τόσο! Μέσα από το πρόγραμμα και τα πολλά μαθήματα που προσφέρει κατάλαβα ότι το Mechanical Engineering με βοηθά να αποκτήσω περισσότερες δεξιότητες και να γίνω, ουσιαστικά, ένα πολυεργαλείο που γνωρίζει πολλά πράγματα! Επιπλέον, άρχισα να αποκτώ καλύτερη σκέψη. Μ’ αυτό εννοώ πως, κάνοντας μαθηματικά, φυσική και τόσα άλλα μαθήματα, ο τρόπος σκέψης μου δομείται με έναν τρόπο που με βοηθά να κατανοώ τον κόσμο καλύτερα κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Πώς είναι η εμπειρία των σπουδών σου μέχρι στιγμής;

Είμαι στο τρίτο έτος σπουδών και νιώθω ότι η επιλογή μου να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Frederick ήταν η σωστή! Όλα τα εργαστήρια είναι πλήρως εξοπλισμένα με καινούριο εξοπλισμό που συνεχώς αναβαθμίζεται κι αυτό είναι πολύ σημαντικό! Εκτός από τα εργαστηριακά μαθήματα, τον τελευταίο χρόνο ήμουν συνεχώς στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου για την κατασκευή του μονοθέσιου αγωνιστικού της ομάδας μας, της FUF Racing Team. Κατασκευάσαμε το αυτοκίνητο από το μηδέν, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας τα πιο πολλά εξαρτήματα! Για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιήσαμε τον «φούρνο» θερμικής επεξεργασίας μετάλλων για τη βελτίωση αντοχής των υλικών μας και τη φρέζα, ένα εντυπωσιακό εργαλείο με τη χρήση του οποίου παράγονται πολύπλοκα εξαρτήματα. Όλα αυτά, με την καθοδήγηση του έμπειρου καθηγητή μας, του Καθηγητή Αντώνη Λόντου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα και τις αμέτρητες ώρες που περνούσαμε μαζί στο εργαστήριο αλλά και στο ταξίδι στην Ιταλία, έγινε ο δεύτερος μας πατέρας! Συμμετέχοντας σε αυτή την ομάδα, αποκτάς πολλές εμπειρίες, γίνεσαι ένας σωστός επαγγελματίας γιατί πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες και τους κανονισμούς που υπάρχουν στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου.



Με τα μαθήματα πώς τα πας;

Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα Μαθηματικά! Και το λέω αυτό ενώ δεν τα συμπαθούσα καθόλου! Δεν μπορούσα να περάσω τα Μαθηματικά, ερχόμενος όμως στο Πανεπιστήμιο Frederick είχα πολύ σημαντική στήριξη από την καθηγήτρια μου, κ. Λυδία Πέτροβα. Μου εξηγούσε τα Μαθηματικά με τόσο μοναδικό τρόπο που κάποια στιγμή σκέφτηκα: «Δεν είναι τόσο δύσκολα τελικά!».

Γιατί να επιλέξει κανείς σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού;

Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος κλάδος, αρκεί να σου αρέσει! Δίνει πολλές ευκαιρίες καριέρας αλλά σε αναπτύσσει και ως άνθρωπο. Συνδυάζει το να είσαι δημιουργικός, να παίρνεις αποφάσεις, να είσαι πιο δυνατός χαρακτήρας, να έχεις αυτοπεποίθηση. Με τον καιρό ξεκινάς να καταλαβαίνεις τα πάντα γύρω σου. Περπατάς στον δρόμο και αντιλαμβάνεσαι πώς και γιατί λειτουργούν όσα βλέπεις. Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Frederick, το Πρόγραμμα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον συγκεκριμένο κλάδο. Επιπλέον, οι καθηγητές είναι κορυφαίοι στον τομέα τους. Πρόκειται για άτομα με ακαδημαϊκή ειδίκευση αλλά και με εμπειρία σε πραγματικά πρότζεκτ. Δεν σου δίνουν μόνο γνώσεις αλλά μαθήματα ζωής.



Το Πρόγραμμα Σπουδών Μηχανολόγου Μηχανικού προσφέρεται από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, τη Σχολή με τη μεγαλύτερη ιστορία στους τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο στην Κύπρο. Πρόκειται για τη μοναδική Πολυτεχνική Σχολή σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και έχει καθιερωθεί για την υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα που προσφέρει. Έχοντας ως προτεραιότητα την ανάδειξη υψηλής ποιότητας αποφοίτων με ισχυρά επιστημονικά προσόντα, έχει μέχρι σήμερα χιλιάδες απόφοιτους διπλωματούχους μηχανικούς, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και επαγγελματικών αναγκών στον τομέα της μηχανικής στην Κύπρο, την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Σχολή προσφέρει επτά Πτυχιακά προγράμματα, εννιά Μεταπτυχιακά και έξι Διδακτορικά προγράμματα σπουδών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου καλέστε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.frederick.ac.cy/.

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ