Αν έχεις σκύλο μην διστάζεις να κοιμάσαι μαζί του

Ειδικά αν είσαι γυναίκα.

Article featured image
Article featured image


Οι σκύλοι χαρακτηρίζονται σχεδόν από πάντα ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζώα θα μπορούσαν επίσης να έχουν και τον πιο συγκεκριμένο τίτλο ως ο «καλύτερος φίλος της γυναίκας», με τις γυναίκες να απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο όταν κοιμούνται δίπλα σε ένα σκύλο, αντί σε έναν άνθρωπο.

Ερευνητές του Κολλεγίου Canisius στο Μπάφαλο δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα μια μελέτη που ανέλυσε την ποιότητα του ύπνου των ενήλικων γυναικών όταν μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα κατοικίδιά τους. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από σχεδόν 1.000 γυναίκες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 55% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μοιράζεται το κρεβάτι του με τουλάχιστον έναν σκύλο, ενώ το 31% κοιμόταν με τουλάχιστον μία γάτα και το 57% κοιμόταν δίπλα σε έναν ανθρώπινο σύντροφο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κοιμούνται δίπλα σε σκύλους κοιμούνται καλύτερα από ό,τι όταν βρίσκονται δίπλα σε έναν ανθρώπο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σκύλοι δεν διαταράσσουν τον ύπνο τόσο συχνά όσο οι άνθρωπο, και επίσης παρέχουν περισσότερα συναισθήματα άνεσης και ασφάλειας.

Οι γάτες που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια με τους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο, ήταν εξίσου ενοχλητικές με τους ανθρώπους. Τα αιλουροειδή αναφέρθηκε επίσης ότι προσέφεραν λιγότερα συναισθήματα άνεσης και ασφάλειας από ό,τι οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

Οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που επωφελούνται από το να κοιμούνται δίπλα σε ένα κυνηγόσκυλο.

Ερευνητές από την Κλινική Mayo στην Αριζόνα μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 40 ανδρών και γυναικών ενηλίκων για να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι κοιμόντουσαν καλύτερα με έναν σκύλο στην κρεβατοκάμαρα.

Η πρόοδος παρακολουθήθηκε επί πέντε μήνες και κάθε συμμετέχων (και ο σκύλος τους) φορούσε ένα επιταχυνσιόμετρο για επτά νύχτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένοι άνθρωποι που κοιμόντουσαν με σκύλο - ανεξαρτήτως μεγέθους ή ράτσας - ξεκουράζονταν καλύτερα με το ζώο στο δωμάτιο παρά χωρίς αυτό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στο υπνοδωμάτιο θα αποτελέσει διαταραχή στον ύπνο», δήλωσε η Lois Krahn, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου στην πανεπιστημιούπολη της Mayo Clinic στην Αριζόνα. «Διαπιστώσαμε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν στην πραγματικότητα άνεση και μια αίσθηση ασφάλειας όταν κοιμούνται με τα κατοικίδιά τους».

«Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων λείπουν από τα κατοικίδιά τους για μεγάλο μέρος της ημέρας, οπότε θέλουν να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν μαζί τους όταν βρίσκονται στο σπίτι», εξήγησε η Krahn. «Το να τα έχουν στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχουν αυτό. Και, τώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να βρουν άνεση γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ