Η σπάνια στιγμή που ένας μπαμπάς ιππόκαμπος γεννά σε κυπριακά νερά

Το ιδιαίτερο πλάσμα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα, καθώς το αρσενικό είναι εκείνο που γονιμοποιεί και φέρνει στη ζωή τα μικρά του.

Article featured image
Article featured image


Ο Δημήτριος Πάφρας Ιχθυολόγος PhD cad από την Αμάρυνθος Εύβοιας μαζί με τον συνεργάτη του Αθανάσιο Λαζαρίδη από την Κύπρο έχουν καταγράψει την ιδιαίτερη στιγμή που ένας μπαμπάς ιππόκαμπος γεννά τα μικρά του σε κυπριακά νερά.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη καταγραφή στην Μεσόγειο από δύτες.

Στα περισσότερα ζώα τα θηλυκά είναι εκείνα που γεννούν τα μικρά τους, ωστόσο, στους ιππόκαμπους αυτό δεν ισχύει καθώς οι μπαμπάδες ιππόκαμποι είναι εκείνοι που φέρνουν στον κόσμο τα ιπποκαμπάκια τους.

Στην Μεσόγειο θάλασσα εντοπίζονται 3 από τα 46 είδη ιππόκαμπων. ο Hippocampus guttulatus (ιππόκαμπος με μακρύ ρύγχος), ο Hippocampus hippocampus (ιππόκαμπος με κοντό ρύγχος) και ο Hippocampus fuscus (θαλάσσιο πόνι). Οι ιππόκαμποι κυμαίνονται σε μέγεθος από 1,5 έως 35 εκατοστά.

Ονομάζονται έτσι λόγω της εμφάνισής τους σαν ιπποειδή, με λυγισμένο λαιμό και μακρύ κεφάλι με μύτη και χαρακτηριστικό κορμό και ουρά. Παρόλο που είναι οστέινα ψάρια, δεν έχουν λέπια!



Ο ιππόκαμπος είναι πραγματικά μοναδικός. Δεν είναι μόνο το ασυνήθιστο σχήμα του, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια είναι μονογαμικός και πιστός σύντροφος για μια ζωή. Ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι εξοπλισμένος με μία σακούλα (θήκη) για τα αυγά.

Έτσι αφού ζευγαρώσει, το θηλυκό αφήνει τα αυγά της μέσα σε αυτή τη θήκη και ο μπαμπάς ιππόκαμπος τα γονιμοποιεί
. Μόλις εκκολαφθούν απελευθερώνει τους μικρούς και πλήρως σχηματισμένους ιππόκαμπους στο νερό!

Ο ιππόκαμπος είναι στη κόκκινη λίστα του Διεθνούς Οργανισμού International Union for Conservation of Nature για τα απειλούμενα είδη (IUCN Red List of Threatened Species) και από το 1996, είχαν χαρακτηριστεί ως «τρωτά» (VU-vulnerable) είδη.

Από το 2003 έως σήμερα χαρακτηρίζονται ως είδη που δεν έχουν επαρκώς καταγραφεί (DD-data deficient) και γι’ αυτό εν δυνάμει είναι απειλούμενα προς εξαφάνιση.


Με πληροφορίες από riknews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ