Από το 2020, οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν τις περιουσίες του

Τη στιγμή που 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια.

Article featured image
Article featured image

Λίγες ημέρες πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών να αυξήσουν τη φορολόγηση των πλουσίων, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να διπλασιάζονται από το 2020. Συγκεκριμένα οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά 405 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 μέχρι το 2023, φτάνοντας το ποσό των 869 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και SpaceX, ήταν ο μεγάλος νικητής τα τελευταία χρόνια. Η περιουσία του εκτινάχθηκε στα 245,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένη κατά 737% από τον Μάρτιο του 2020, μετά τον πληθωρισμό.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γαλλικού κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, και η οικογένειά του είχαν καθαρή περιουσία 191,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 111%.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είχε περιουσία 167,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 24%. ενώ η περιουσία του ιδρυτή της Oracle, Λάρι Έλισον, ανήλθε συνολικά στα 145,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 107%.

Στη λίστα με τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους περιλαμβάνεται και ο CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου η καθαρή περιουσία αυξήθηκε κατά 48% στα 119,2 δισεκατομμύρια δολάρια.


Σε ό,τι αφορά τους δισεκατομμυριούχους δε, οι περιουσίες τους κατέγραψαν αύξηση της τάξεως των 3,3 τρισεκατομμυρίων το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο λόγος αυτής της «βροχής» πλούτου, είναι η εκτόξευση του χρηματιστηρίου. Οι βαθύπλουτοι άνθρωποι βλέπουν κάθε χρόνο την περιουσία τους να μεγαλώνει λόγω της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο πολυεθνικών. Την ώρα που ο πλούτος κάποιων αυξάνεται και αγγίζει αστρονομικά ποσά, οι περιουσίες και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων συρρικνώθηκαν και έγιναν φτωχότεροι, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΜΚΟ.


Oxfam: Ζητά φόρο περιουσίας για τους πλούσιους


«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη οι μεγάλες εταιρείες βαθαίνουν τις ανισότητες», επισημαίνει η Oxfam.

Αυτή την εβδομάδα, πάνω από 800 επικεφαλής επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα βρεθούν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και άτυπες συναντήσεις. «Οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν επίσης τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας», συμπληρώνει η Oxfam στην έκθεσή της.

«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», καταλήγει τονίζοντας ότι οι τακτικές αυτές οδηγούν σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.

Η φορολογία στις εταιρείες από το 1980 μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, υποχωρώντας στο 23,1% το 2022.
Πέρα από τη διάλυση των ιδιωτικών μονοπωλίων στην αγορά αλλά και τη θέσπιση πλαφόν σε αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Oxfam έχει και άλλη πρόταση. Καλεί τα κράτη να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους βαθύπλουτους του πλανήτη, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία των κρατών μέχρι και 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNNi

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ