Σε «τιμή ευκαιρίας» πωλούνται οι τάφοι δίπλα στον τάφο του Καρλ Μαρξ

«Τιμή ευκαιρίας» για το κεφάλαιο και όχι για την εργατική τάξη, βέβαια.

Article featured image
Article featured image

Η διοίκηση του κοιμητηρίου Χάιγκεϊτ κατάφερε να εξασφαλίσει μια σημαντική χρηματοδότηση για την αναμόρφωση του χώρου, δηλαδή για την ετοιμασία νέων τάφων, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να ταφεί πλάι στον Καρλ Μαρξ. Ωστόσο, όποιος το επιθυμεί πρέπει να ακριβοπληρώσει. Η τιμή για τη διάθεση του χώρου σε περίπτωση αποτέφρωσης ανέρχεται στα 5.826 ευρώ τουλάχιστον και για έναν κανονικό τάφο το ποσό φτάνει τα 29.000 ευρώ- τιμή που απ' ό,τι φαίνεται με τον καιρό και την ανάλογη ζήτηση θα αυξηθεί. Η ειρωνεία της κοστολόγησης είναι εμφανώς αντιληπτή, αφού αντιτίθεται με ολόκληρη την ύπαρξη και το έργο του Μαρξ.

Ο Ίαν Νταντζάβελ, ο διευθύνων σύμβουλος του Friends of Highgate Cemetery Trust, λέει ότι είναι σημαντικό να γίνουν νέες ταφές, καθώς βοηθούν να παραμείνει το Χάιγκεϊτ ένα «ζωντανό» αξιοθέατο.

Το κοιμητήριο Χάιγκεϊτ του βόρειου Λονδίνου επισκέπτονται μέχρι και 100.000 άτομα τον χρόνο αφού αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο για πολλούς τουρίστες. Ο κύριος λόγος επίσκεψης των περισσοτέρων, όμως, δεν είναι άλλος παρά για να δουν από κοντά τον τάφο του Καρλ Μαρξ (που απεβίωσε το 1883), ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

karl_marx_tafos_city (1).png



Ο διάσημος τάφος του Γερμανού κοινωνιολόγου, φιλοσόφου, οικονομολόγου και ιστορικού βρίσκεται στο κομμάτι του κοιμητηρίου όπου θάβονταν οι άθεοι και πολλοί τον επισκέπτονται διότι αναγνωρίζουν την προσφορά του ως ιστορικής μορφής. Άλλοι πάλι (πιθανότατα αντικομουνιστές) έχοντας σκοπό να τον βεβηλώσουν. Μάλιστα, το 2019, κάποιος έγραψε σε μορφή γκράφιτι τις φράσεις «ιδεολογία της πείνας» και «αρχιτέκτονας της γενοκτονίας», ενώ υπήρξαν και βομβιστικές επιθέσεις το 1965 και το 1970.

Το Χάιγκεϊτ έχει ανακηρυχθεί Ιστορικό Πάρκο και Κήπος και για την αρχιτεκτονική του εξωτερικού χώρου, αλλά και γιατί ανάμεσα στους 170.000 νεκρούς που αναπαύονται σε αυτό, υπάρχουν πάρα πολλές ιστορικές προσωπικότητες- από πολιτικούς μέχρι και καλλιτέχνες (π.χ. Τζορτζ Έλιοτ-μυθιστοριογράφος, Τζορτζ Μάικλ-τραγουδιστής).


Με πληροφορίες από huffingtonpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ