Tι επέμβαση μπορεί να έκανε η Κέιτ Μίντλετον;

«Δεν πρόκειται για κάτι μικρό», λένε Βρετανοί γιατροί.

Article featured image
Article featured image

Στις 17 Ιανουαρίου, η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου. Το παλάτι εξέδωσε μια ανακοίνωση για να ενημερώσει το κοινό, αλλά από εκεί και πέρα, τίποτα. Οι λεπτομέρειες για τη νοσηλεία καθώς και το είδος της επέμβασης, παραμένουν μυστικές, κάτι που ενθάρρυνε τη διάδοση θεωριών και φημών που, τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η υπόθεση της υστερεκτομής, με το παλάτι του Κένσινγκτον να κάνει γνωστό πως η ιατρική της κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με καρκίνο.

Σημειώνεται ότι μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση για την νοσηλεία της Κέιτ, το βασιλικό παλάτι ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για υπερπλασία προστάτη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η σύμπτωση των δύο ειδήσεων δεν ήταν τυχαία, αλλά σκόπιμη επιλογή για να αποσπαστεί η προσοχή από το πρόβλημα της Κέιτ, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, είναι μάλλον «σοβαρό».

char.png



Η επίσημη ανακοίνωση


Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά: «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας εισήχθη χθες στο νοσοκομείο για προγραμματισμένη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα», ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Κένσινγκτον. Η πριγκίπισσα εισήχθη στο London Clinic στις 16 Ιανουαρίου και χειρουργήθηκε την επόμενη μέρα. Οι λόγοι της επέμβασης, κατόπιν ρητής επιθυμίας της Κέιτ, είναι άγνωστοι.

Όμως η απόλυτη μυστικότητα, η μακρά παραμονή στο νοσοκομείο, «10 ή 14 ημέρες» και η μακρά ανάρρωση που, όπως εξηγεί η ανακοίνωση, θα διαρκέσει μέχρι μετά το Πάσχα, θορύβησαν τα ταμπλόιντ, τους βασιλικούς ειδικούς και το κοινό.

Η αβεβαιότητα τροφοδοτεί τις αμφιβολίες, μετατρέποντάς τες σε περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστες υποθέσεις που δεν βρίσκουν ωστόσο, καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση.


«Δεν είναι καρκίνος»: Μήπως όμως είναι υστερεκτομή;


Το παλάτι του Κένσινγκτον έσπευσε να εξηγήσει ότι, ευτυχώς, η επέμβαση της Κέιτ Μίντλετον δεν οφείλεται σε καρκίνο. Μια είδηση που καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό το κοινό αλλά, ταυτόχρονα, αφήνει περιθώρια για υποψίες.

Τις τελευταίες ώρες, ένα άλλο ενδεχόμενο κάνει τον γύρο των ταμπλόιντ: μια υστερεκτομή. Δεν υπάρχει τίποτα που να το αποκλείει, αλλά ούτε και κάτι που να το επιβεβαιώνει. Σε κάθε περίπτωση, τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Η Daily Mail υιοθετεί αυτήν την υπόθεση, αλλά διατυπώνει και άλλες υποθέσεις, από κήλη μέχρι κύστη ωοθήκης. Η Express δεν αποκλείει την πρόπτωση του ορθού (διαρροή τμήματος του ορθού), την εντερική εκτομή (αφαίρεση τμήματος του εντέρου) και την κολεκτομή (ολική ή μερική αφαίρεση του παχέος εντέρου). Στην πραγματικότητα, το φάσμα των ασθενειών που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά είναι ευρύ. Χωρίς περαιτέρω ενδείξεις, είναι αδύνατο να βρεθεί μια οριστική απάντηση.


«Δεν πρόκειται για κάτι μικρό»


Ο Δρ Ντέιβιντ Λόιντ, γενικός ιατρός με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε μεταξύ άλλων στο Sky News ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο δείχνει ότι «δεν πρόκειται για κάτι μικρό» και ότι τέτοιες μεγάλες παραμονές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ακόμη και επεμβάσεις τόσο σοβαρές όσο η αφαίρεση ενός οργάνου.

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην κοιλιά, όπως εξήγησε, είναι για προβλήματα σκωληκοειδούς απόφυσης και χοληδόχου κύστης, μαζί με τις υστερεκτομές.

Το πρόβλημα υγείας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει χειρουργικά η Κέιτ Μίντλετον, «μπορεί να είναι κάτι που την ενοχλούσε σε όλη της τη ζωή και δεν έχει καταφέρει να το λύσει ή ένα θέμα που προέκυψε πρόσφατα» ανέφερε, με τη σειρά της, η γενική γιατρός, Ζο Γουίλιαμς, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Sun».

Ωστόσο, «δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο είναι περισσότερο απ' ό,τι θα περιμέναμε κανονικά... Είναι η μέλλουσα βασίλισσα, οπότε οι γιατροί θα είναι προσεκτικοί».

«Όλοι ελπίζουμε ότι πρόκειται για κάτι μικρό και ότι πρόκειται για μια απλή χειρουργική επέμβαση, αλλά τα μέτρα προφύλαξης είναι σοφά. Με οτιδήποτε ιατρικό δεν μπορείς ποτέ να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πώς θα πάνε τα πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να έχει αρκετό χρόνο ανάρρωσης και να μην είναι πολύ αγχωτικό για την ίδια και την οικογένειά της», πρόσθεσε.


Στο πλευρό της Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Γουίλιαμ


Η Κέιτ «αναρρώνει», ανέφεραν οι Times, κάνοντας τους πάντες να αναπνεύσουν με ανακούφιση. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέμεινε κοντά στη σύζυγό του, αναβάλλοντας τις υποχρεώσεις του και επιβεβαιώνοντας, όπως δήλωσε η βασιλική βιογράφος Ίγκριντ Σιούαρντ στη Mirror, πως είναι «ο ιδανικός σύζυγος… απίστευτα υποστηρικτικός».

Η βρετανική εφημερίδα γράφει επίσης: «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μπορεί να την επισκέπτεται στο νοσοκομείο, ωστόσο οποιαδήποτε επίσκεψη μετά τις 9:30 μ.μ. θα πρέπει να εγκριθεί».

Είναι επίσης απίθανο η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ο πρίγκιπας Τζορτζ και ο πρίγκιπας Λούις να μπορέσουν να δουν τη μητέρα τους όσο εκείνη βρίσκεται στο νοσοκομείο, καθώς δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις παιδιών.

kate3.png
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ την επισκέφτηκε χθες στην ιδιωτική κλινική που νοσηλεύεται.


Ο φόβος της μοναρχίας


«Νομίζω ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ είναι η μεγάλη ελπίδα της μοναρχίας για το μέλλον» λέει στην Express η ειδικός Πολίν Μακλάραν, προσθέτοντας πως για το λαό είναι δύο «λαμπερές φιγούρες» που μια μέρα θα ανέβουν στο θρόνο με «νέες ιδέες και θα είναι καινοτόμοι. Είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό κομμάτι της μοναρχίας που κοιτάζει μπροστά».

Η είδηση της επέμβασης της Κέιτ, όμως, χτύπησε τον βρετανικό λαό ακριβώς πάνω σε αυτή την ελπίδα για το μέλλον.
Αφού έχασε τη ραχοκοκαλιά του στέμματος, δηλαδή τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο βρετανικός λαός εναπόθεσε τις προσδοκίες του στον Γουίλιαμ και την Κέιτ. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να φοβούνται τώρα ότι ο θεσμός θα αποδυναμωθεί και η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας απλώς επιτείνει τους φόβους τους. Πολλοί από τους φόβους αυτούς θα διαλυθούν μόνο όταν η Κέιτ Μίντλετον επιστρέψει στη δημόσια ζωή.


Το πολυτελές νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται η Κέιτ


Η London Clinic, όπου εισήχθη η Κέιτ, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην αγγλική πρωτεύουσα. Μια πολυτελής και αποκλειστική κλινική, κοντά στο Regent's Park, στο κομψό Marylebone, η οποία είχε μεταξύ των ασθενών της τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον Clement Attlee, τον J.F. Kennedy και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Το ιατρικό προσωπικό και η περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου. Φυσικά, η εγκατάσταση είναι πλέον επανδρωμένη με αστυνομικούς που κρατούν τους θεατές μακριά, αλλά η ιδιωτικότητα των ασθενών είναι πάντα εγγυημένη, όπως θα έπρεπε.

Ένας συγγενής ενός από τους νοσηλευόμενους λέει στη Mirror: «Το κτήριο είναι όμορφο, σαν ένα αποκλειστικό ξενοδοχείο στο κέντρο του Λονδίνου. Τα πολυτελή ιδιωτικά δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο είναι εξοπλισμένα με επώνυμα προϊόντα περιποίησης και αφράτες πετσέτες. Τα γεύματα σερβίρονται στο δωμάτιο και το προσωπικό είναι εξαιρετικά στοργικό. Είναι ένας άλλος κόσμος σε σύγκριση με το NHS (βρετανικό σύστημα υγείας)».

kateclinic.png


Προβλήματα υγείας και για τον βασιλιά Κάρολο Γ'


Μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση της επέμβασης της Κέιτ Μίντλετον στις 17 Ιανουαρίου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν ένα εξίσου ανησυχητικό επίσημο σημείωμα: την επόμενη εβδομάδα ο Κάρολος θα υποβληθεί σε «διορθωτική επέμβαση» για τον διογκωμένο προστάτη του. Μια θεραπεία για μια «καλοήθη πάθηση, όπως συμβαίνει σε χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο. Οι δημόσιες υποχρεώσεις της Αυτού Μεγαλειότητας θα αναβληθούν για μια σύντομη περίοδο ανάρρωσης».

Μια κατάσταση που δεν εμπνέει καμία ανησυχία, όπως διαβεβαιώνει επίσης η ειδικός Άντζελα Λεβίν στο Gb News: «Ο βασιλιάς είναι ένας υγιής άνθρωπος. Τρώει καλά, γυμνάζεται πολύ, θα επιστρέψει σύντομα, είμαι σίγουρη». Ο ηγεμόνας θα είναι «σε καλή κατάσταση», διαβεβαιώνει επίσης το BBC.

Στις 18 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αμπερντίν, η βασίλισσα Καμίλα επιβεβαίωσε: «Είναι καλά... ανυπομονεί να επιστρέψει στη δουλειά του». Μιλώντας για βασιλικά καθήκοντα, σύμφωνα με την Express, ο βασιλιάς Κάρολος σχεδιάζει να «συνεχίσει να εργάζεται ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο».

Στους Sunday Times η εμπειρογνώμονας Ρόγια Νικάχ επισημαίνει: «Οι σύμβουλοι του κράτους δεν έχουν κληθεί να αναπληρώσουν τον βασιλιά την επόμενη εβδομάδα, ενώ αυτός βρίσκεται στο νοσοκομείο... αυτό σημαίνει ότι ο Κάρολος αναμένει να είναι σε θέση να εργαστεί στις κρατικές υποθέσεις ως συνήθως».

karolos.png


Συγκρίνοντας τις δύο ανακοινώσεις


Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επίσημη ανακοίνωση που αφορούσε τον βασιλιά Κάρολο δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα και λίγο μετά από εκείνο που αφορούσε την υγεία της Κέιτ, για να αποσπάσει την προσοχή από την ευαίσθητη κατάσταση της τελευταίας. Δεν είναι βέβαιο και, αν ήταν έτσι, ο στόχος δεν θα είχε επιτευχθεί, δεδομένης της κάλυψης της επέμβασης της πριγκίπισσας από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο βασιλιάς Κάρολος πάντως, έσπασε την παράδοση της απόλυτης μυστικότητας σχετικά με την ιατρική κατάσταση των μελών του βασιλικού οίκου, η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι κρατική υπόθεση. Αυτό επίσης μπορεί να αποτελεί μέρος του εκσυγχρονισμού της μοναρχίας, στην πραγματικότητα του ίδιου του εξανθρωπισμού της βασιλικής οικογένειας.

Στο Gb News ο Μάρτιν Ντούμπνεϊ λέει: «Το να ανοίγεσαι για θέματα όπως αυτό είναι πραγματικά ευγενές πράγμα. Το να μιλάμε δημόσια για... την υγεία μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε τη δική μας κατάσταση». Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κέιτ Μίντλετον έκανε κάτι λάθος. Πρώτον, η περισσότερη ή λιγότερη εμπιστευτικότητα είναι προσωπική επιλογή και πρέπει να γίνεται σεβαστή. Επιπλέον, δεν είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουμε καθόλου για την πριγκίπισσα: το Παλάτι του Κένσινγκτον απέκλεισε το ενδεχόμενο καρκίνου και μίλησε για μια «προγραμματισμένη επέμβαση», άρα όχι επείγουσα. Αυτό δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι ούτε το απόλυτο τίποτα.

Με πληροφορίες από iefimerida, documento, protothema

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ