Η ιστορία του διάφανου φορέματος της Κέιτ που πυροδότησε το βασιλικό ειδύλλιο

Η 6η σεζόν του The Crown αναπαριστά και τη σκηνή που η Κέιτ Μίντλετον, πρωτοετής τότε φοιτήτρια στο St Andrews, έκανε πασαρέλα μπροστά στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, φορώντας το εν λόγω φόρεμα.

Article featured image
Article featured image


Τον Μάρτιο του 2002, η Charlotte Todd ήταν φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ. Όταν η καθηγήτριά της τη ρώτησε αν θα μπορούσε να στείλει ένα δείγμα από τη συλλογή της, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια επερχόμενη φιλανθρωπική επίδειξη μόδας στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews, δεν μπορούσε να φανταστεί τι επρόκειτο να συμβεί.

Σύμφωνα με την Telegraph, η φούστα που επέλεξε να δανείσει της είχε πάρει μια εβδομάδα για να την πλέξει στο χέρι χρησιμοποιώντας μεταξωτά νήματα. Της είχε κοστίσει 30 λίρες για να την φτιάξει συν τα ταχυδρομικά τέλη για να την στείλει στη Σκωτία. Προστέθηκε σε μια σειρά από ρούχα που είχαν δανείσει φοιτητές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από όλες τις διαθέσιμες επιλογές, η Κέιτ Μίντλετον, η οποία τότε ήταν πρωτοετής φοιτήτρια του St. Andrews και εθελόντρια μοντέλο, επέλεξε να φορέσει τη δημιουργία της Todd στην επίδειξη. Η διάφανη φούστα έγινε φόρεμα, στυλιζαρισμένη με ένα μαύρο σουτιέν και εσώρουχα, τα μαλλιά της Kέιτ ήταν σγουρά και ελεύθερα κάτω στους ώμους.

kat.png



Οι φωτογραφίες έγιναν τότε θέμα στις τοπικές ειδήσεις. Οκτώ χρόνια αργότερα δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως και τις είδαν εκατομμύρια άνθρωποι, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρουσίασε τη νέα του αρραβωνιαστικιά, τη μελλοντική πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Τώρα, το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εικόνα της ηθοποιού Meg Bellamy που αναπαριστά το λουκ της Κέιτ στο The Crown. Το δεύτερο μέρος της έκτης σειράς, θα δείξει την Κέιτ και τον Γουίλιαμ της πανεπιστημιακής εποχής, συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που εκείνος είδε την Κέιτ να φοράει αυτό το φόρεμα από την πρώτη σειρά και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ξετρελάθηκε.


Τι απέγινε το φόρεμα της Κέιτ Μίντλετον


Τι συνέβη όμως στη συνέχεια με το πρωτότυπο φόρεμα και την σχεδιάστρια του, Charlotte Todd;

Αρχικά, το φόρεμα τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος της ντουλάπας της Todd και έμεινε εκεί. Η Todd ολοκλήρωσε τις σπουδές της και συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα δώρων στο Ενυδρείο του Μπρίστολ. Όταν όμως, η Κέιτ και ο Γουίλιαμ ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους στις 20 Οκτωβρίου 2010, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να έρχονται σε επαφή με την Todd για να τη ρωτήσουν περισσότερα για το φόρεμα που πυροδότησε τη βασιλική σχέση.

«Το φόρεμα είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της μόδας, η στιγμή που ο Γουίλιαμ θα μπορούσε για πρώτη φορά να ερωτευτεί την Κέιτ, και αυτό με κάνει πραγματικά υπερήφανη», δήλωσε τον Νοέμβριο του 2010. «Αυτή η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα αναρωτιέμαι αν ντρέπεται γι’ αυτήν ή αν της αρέσει. Διστάζω να αποχωριστώ το φόρεμα».

Η Todd ορκίστηκε ότι δεν θα το πουλήσει ποτέ. «Το μόνο άτομο στο οποίο πιθανώς θα το έδινα είναι εκείνη (η Κέιτ Μίντλετον)» είπε. «Ίσως σε αντάλλαγμα για μια πρόσκληση γάμου».

Όταν μια εφημερίδα της πρόσφερε 1.000 λίρες για το ρούχο, η Todd αρνήθηκε. Αλλά τελικά με τον αρραβώνα, συνειδητοποίησε τη σημασία και τη δυνητική αξία του κομματιού που σκονιζόταν στην ντουλάπα της.

katejf3.png
Αριστερά: H Charlotte Todd με το φόρεμα, που πουλήθηκε το 2011 για 78.000 λίρες. Δεξιά: Η Κέιτ Μίντλετον στο φιλανθρωπικό σόου μόδας του Πανεπιστημίου St Andrews το 2002.



«Το γραφείο μου δέχτηκε πρώτα ένα τηλεφώνημα από τον αδερφό της Charlotte, για να μου πει ότι έχουμε αυτό το φόρεμα που φορούσε η Κέιτ Μίντλετον στο πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους», λέει στην Telegraph η Κέρι Τέιλορ, δημοπράτης με έδρα το Λονδίνο. «Κατάλαβα αμέσως ότι το ενδιαφέρον του Τύπου για αυτό το αντικείμενο θα ήταν τεράστιο».

Η Charlotte, η οποία εργαζόταν στο ενυδρείο και ήταν πλέον παντρεμένη, είχε ζητήσει από τον αδελφό της να κάνει μερικά τηλεφωνήματα και έστειλε το φόρεμα στην Τέιλορ σε ένα μικρό κουτί. «Πραγματικά, αν ήλπιζες να τραβήξεις το βλέμμα ενός πρίγκιπα, αυτό ήταν το φόρεμα για να το κάνεις».

Την ίδια την ημέρα της δημοπρασίας, τον Μάρτιο του 2011, η Τέιλορ λέει ότι η φρενίτιδα δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει ζήσει στα 40 και πλέον χρόνια της ως επαγγελματία δημοπράτη. Η Τέιλορ έχει πουλήσει κομμάτια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Τζέρι Χολ και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά ο όχλος των παπαράτσι και των δημοσιογράφων που περίμεναν να δουν ποιος είχε αγοράσει το φόρεμα της Κέιτ ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Όταν η Τέιλορ πούλησε το φόρεμα για 78.000 λίρες σε έναν αγοραστή που πλειοδότησε μέσω τηλεφώνου, αναγκάστηκε να συναντήσει τον ατζέντη του σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο για λόγους ασφαλείας. «Όλοι νόμιζαν ότι ήταν ο Γουίλιαμ στην άλλη άκρη του τηλεφώνου», γελάει. «Δεν ήταν. Ήταν ένας ιδιώτης συλλέκτης από το Τζέρσεϊ».

Η όλη εμπειρία ήταν όμορφη, αλλά έγινε ξεχωριστή, λέει η Taylor, επειδή «η Charlotte ήταν τόσο αξιαγάπητος άνθρωπος».

Μετά τις αρχικές τηλεφωνικές τους συνομιλίες πριν από τη δημοπρασία, συναντήθηκαν. «Ήταν μια γλυκιά νεαρή φοιτήτρια και γι’ αυτήν αυτά τα χρήματα της άλλαξαν τη ζωή. Σχεδίαζε να τα χρησιμοποιήσει για την προκαταβολή ενός σπιτιού, όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικό άτομο».

Μετά τη δημοπρασία η Todd μίλησε στον Τύπο. «Δεν έχω λόγια και νιώθω πολύ συγκινημένη», δήλωσε. «Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα έβγαζε αυτό το ποσό. Σκοπεύω να διαθέσω κάποια από τα χρήματα για την προκαταβολή ενός σπιτιού», είπε χαρακτηριστικά.

Και βέβαια, στις 28 Απριλίου 2011 -την ημέρα πριν από τον βασιλικό γάμο- η Todd ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα brand μόδας. Η πρώτη της συλλογή, με την επωνυμία Fashion Babylon, περιελάμβανε 12 ανανεωμένες εκδοχές του πλεκτού φορέματος της Middleton σε έξι χρωματικές αποχρώσεις, αυτήν τη φορά χρησιμοποιώντας μια πιο χοντρή πλέξη για να κάνει το κομμάτι λιγότερο διαφανές. Τα φορέματα επρόκειτο να πωληθούν προς 49,50 λίρες το κομμάτι.

«Τα συνθήματα της συλλογής είναι boho glam με έναν υπαινιγμό βασιλικής εκλέπτυνσης», έλεγε τότε το δελτίο Τύπου της Todd. Τα φορέματα, πρότεινε, «θα σας κρατούν δροσερές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών και ζεστές τα βράδια. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως ρούχα για την ημέρα ή την παραλία ή να αποτελέσουν ένα statement κομμάτι για ένα καυτό καλοκαιρινό βράδυ».

kate2.png



Η Todd μίλησε και στη βρετανική Vogue πριν από τον βασιλικό γάμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήθελε να σχεδιάσει και το νυφικό φόρεμα. «Προφανώς θα μου άρεσε πολύ να κάνω εγώ το φόρεμα, αλλά πραγματικά νομίζω ότι θα έχανα τον ύπνο μου από την πίεση», είπε τότε στο περιοδικό πριν παραδεχτεί: «Η Sarah Burton του McQueen θα το κάνει όμως υπέροχα - ελπίζω να είναι αυτή. Η Κέιτ έχει ήδη δείξει όμως ότι φοράει ό,τι θέλει. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ελπίζω να φορέσει κάτι που πραγματικά αγαπάει».

Τελικά η Κέιτ διάλεξε νυφικό από τον τόπο της με τη βρετανική υπογραφή του Alexander McQueen, μια δημιουργία της Sarah Burton. Η «μεγάλη στιγμή» της Todd πέρασε και η ίδια ολοκλήρωσε το πέρασμά της στον χώρο της μόδας.

Το ερώτημα που μπορεί να στοιχειώνει την Todd βέβαια, είναι αν είχε αντέξει μια δεκαετία περισσότερο και περίμενε μέχρι η πριγκίπισσα να γίνει «βασίλισσα εν αναμονή», πόσο μπορεί να άξιζε σήμερα το φόρεμά της των 30 λιρών.

«Τώρα θα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες», λέει η Τέιλορ. «Τουλάχιστον. Αυτές τις μέρες η βασιλική οικογένεια είναι απίστευτα προστατευτική σε όποια κομμάτια ρούχων ή προσωπικών αντικειμένων βγαίνουν στην ελεύθερη αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ό,τι υπάρχει εκεί έξω είναι σπάνιο και επομένως όλο και πιο πολύτιμο».

«Ας μην ξεχνάμε ότι το μάλλινο πουλόβερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα [το περίφημο πλεκτό από πρόβατο] πουλήθηκε πρόσφατα για πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια». Με τη δημοτικότητα της Κέιτ να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της «ο ουρανός είναι το όριο».

ΠΗΓΗ: bovary.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ