Η Τζοκόντα του Λούβρου δεν είναι το πρώτο πορτρέτο της Μόνα Λίζα

Πού βρίσκεται σήμερα ο παλαιότερος πίνακας που απεικονίζει τη Μόνα Λίζα όταν ήταν πιο νέα;

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα ερωτήματα των φανατικών της τέχνης, φαίνεται πως λύθηκε, τουλάχιστον με βάση το ίδρυμα Μόνα Λίζα. Ζωγράφισε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ένα άλλο, παρόμοιο, αλλά λίγο νεότερο πορτρέτο της Μόνα Λίζα με το διάσημο, σαγηνευτικό χαμόγελό της, μια δεκαετία πριν από την τελική έκδοση που βρίσκεται τώρα στο Λούβρο;

Το Ίδρυμα Mona Lisa με έδρα την Ελβετία το πιστεύει σίγουρα. Το ίδρυμα, το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του πίνακα, εκθέτει το έργο στην γκαλερί Promotrice delle Belle Arti του Τορίνο, σε μια έκθεση με τίτλο «The First Mona Lisa», έως τις 26 Μαΐου 2024.

Isleworth-mona-lisa_city.JPG
Η «Isleworth Mona Lisa»



«Αποδείξαμε πέρα από εύλογη αμφιβολία ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε δύο πίνακες Mona Lisa και αυτή είναι η μόνη υποψήφια για να είναι η δεύτερη», δήλωσε ο Joël Feldman, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Mona Lisa, μιλώντας στους The Times.

mona-lisa-2023_city.jpg
Η Μόνα Λίζα του Λούβρου



Το ίδρυμα είπε ότι ο πίνακας πιθανότατα έγινε γύρω στο 1505 και απεικονίζει μια γυναίκα σε παρόμοια θέση, που πιστεύεται ότι βασίζεται στη Φλωρεντινή ευγενή Λίζα Γκεραρντίνι. Σε αυτό το «παλαιότερο» έργο φαίνεται και ένα ποιμαντικό υπόβαθρο, ωστόσο, έμεινε ημιτελές και το θέμα πλαισιώνεται από δύο στήλες, οι οποίες δεν εμφανίζονται στον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο.

dio-mona-lizes-kentriki_city.png
Τα δύο πορτρέτα, το ένα δίπλα στο άλλο



Πιο γνωστός ως «Isleworth Mona Lisa», ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του αμφιλεγόμενου πίνακα, ο Hugh Blaker τον απέκτησε το 1913, πιστεύοντας ότι ήταν έργο του αναγεννησιακού δασκάλου, και τον έφερε στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο. Το 1936, ο Αμερικανός γκαλερίστας και συλλέκτης Χένρι Πούλιτζερ το απέκτησε και υποστήριξε επί μακρόν ότι ήταν ένας αυθεντικός Λεονάρντο. Το πορτρέτο τελικά αγοράστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, μια κοινοπραξία επενδυτών που εκθέτουν περιοδικά τον πίνακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ