Αλήθεια, πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;

Και πότε η ζυγαριά (μάς) δίνει παραπλανητικές απαντήσεις.

Article featured image
Article featured image

Εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, δεν θα το πετύχουμε χωρίς να ζυγιζόμαστε. Άλλωστε, είναι τρομερά ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται, καθώς καταβάλλουμε τόση προσπάθεια για να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε.


Όμως κάθε πότε είναι χρήσιμο να ζυγιζόμαστε και πότε δεν έχει νόημα;


Εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, ο Δρ Μερ Έρογκουλ, βαρίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Maimonides, θεωρεί ότι ένας ρεαλιστικός και ασφαλής στόχος είναι να χάνουμε από ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα.

Ο ίδιος μάς προειδοποιεί να μην προχωρήσουμε σε μια τρομερά περιοριστική δίαιτα. Ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων ναι μεν μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι δεν συνδέεται με μακροχρόνια αποτελέσματα και συχνά οδηγεί σε αύξηση των περιττών κιλών μετά από ένα πολύ μικρό διάστημα.

Ο Δρ Nιλ Φλο, βαρίατρος-χειρουργός στο Νοσοκομείο Γκρίνουιτς, στο Κονέκτικατ, συμφωνεί, λέγοντας ότι το ιδανικό είναι να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Ακόμα κι αν μας φαίνεται πιο απλό να καταναλώνουμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και καθόλου χορταστικά.


Και τι γίνεται με το ζύγισμα;


Ο Δρ Φλο πιστεύει και εκείνος ότι εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, το να ζυγιζόμαστε τακτικά μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας.

Ωστόσο ο Φλο, επισημαίνει ότι το ζύγισμα δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγχουμε την πρόοδό μας.

«Πολλοί άνθρωποι που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να χάσουν βάρος πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, μπορεί να μη δουν άμεση αλλαγή στη ζυγαριά. Αυτό προκύπτει επειδή οι μύες αντικαθιστούν το λίπος και συμβαίνει για καλό. Άλλοι μπορεί ακόμα και να πάρουν βάρος λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας. Αλλά εξακολουθούν να γίνονται πιο υγιείς», τονίζει ο ειδικός.

Εάν όμως εμείς έχουμε ιστορικό διατροφικής διαταραχής και εμμονή με το ζύγισμα, το να ανεβαίνουμε τακτικά στη ζυγαριά θα μπορούσε να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.


Πόσο συχνά λοιπόν, πρέπει να ζυγιζόμαστε εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος


Ο Δρ Έρογκουλ συνιστά να ζυγιζόμαστε μία φορά την εβδομάδα. Eπιπλέον, αν ζυγιζόμαστε κάθε εβδομάδα, ο δρ Φλο λέει ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε την ίδια ώρα της ημέρας κάθε φορά. Κι αυτό γιατί το βάρος μας μπορεί να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς παίρνουμε τα γεύματά μας, πίνουμε υγρά και επισκεπτόμαστε το μπάνιο.

Το να ζυγιζόμαστε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας θα μπορούσε να αποτύχει. Και οι δύο γιατροί συμφωνούν ως προς το ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το βάρος μπορεί να αυξομειώνεται, οι οποίοι είναι απολύτως φυσιολογικοί και δεν συνδέονται με την πρόοδο κάποιου.

Για παράδειγμα, ο Δρ Φλο εξηγεί ότι η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό στη ζυγαριά.

Συν τοις άλλοις, ο Δρ Έρογκουλ μάς υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου ή πιο απλά κατά την περίοδό τους. Επομένως αυτή είναι μια άλλη απολύτως φυσιολογική στιγμή που ο αριθμός στη ζυγαριά θα αυξηθεί.

«Το βάρος μας μπορεί να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα και αυτή η μεταβλητότητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα», μάς καθησυχάζει ο Δρ Έρογκουλ.

«Αν βέβαια αυτές οι διακυμάνσεις μάς προκαλούν άγχος ή απογοήτευση, τότε ίσως είναι καλύτερο να ζυγιζόμαστε λιγότερο συχνά. Εάν ωστόσο έχουμε αλλάξει τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας και εξακολουθούμε να μην χάνουμε βάρος, τότε ίσως είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε έναν γιατρό που να ειδικεύεται στην απώλεια βάρους», καταλήγουν αμφότεροι οι ειδικοί μας.

ΠΗΓΗ: huffpost (Με πληροφορίες από yahoo)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ