Ιταλίδα αντιφασίστρια καθηγήτρια δικάζεται στην Ουγγαρία δεμένη χειροπόδαρα

«Την τραβούσαν σαν σκυλί, ήταν φοβερό. Κι όλο αυτό το θέαμα κράτησε πάνω από τρεις ώρες». [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Η Ιταλίδα Ιλάρια Σάλις, τριάντα εννέα ετών, δικάζεται στην Ουγγαρία με την κατηγορία ότι πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης, επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά δύο ακροδεξιούς νεο-Ναζί, οι οποίοι όμως, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλαν μήνυση.

Η δίκη άρχισε χθες και προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και οργή οι εικόνες της Ιταλίδας κρατούμενης, η οποία προσήχθη στην αίθουσα του δικαστηρίου δεμένη με χειροπέδες στους καρπούς και τους αστραγάλους, αλλά και με ένα είδος λουριού που κρατούσαν οι δεσμοφύλακες.

«Την τραβούσαν σαν σκυλί, ήταν φοβερό. Κι όλο αυτό το θέαμα κράτησε πάνω από τρεις ώρες», δήλωσε ο δικηγόρος της. Η γυναίκα, που φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο ριγέ πουλόβερ και κρατούσε μια σκουρόχρωμη τσάντα, μπήκε με ένα χαμόγελο στραμμένο στο κοινό.



Η Εισαγγελία ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο την καταδίκη της Σάλις σε 11 χρόνια φυλάκιση, ενώ τον περασμένο Ιούνιο οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα για κατ' οίκον περιορισμό.

Η Σάλις διακηρύττει την αθωότητά της και η οικογένειά της κατήγγειλε ότι κρατείται στη Βουδαπέστη υπό απάνθρωπες συνθήκες. Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη υπογράψει έκκληση στο διαδίκτυο με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή της.



Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε ανάρτησή του στο Χ, ζήτησε από την ουγγρική κυβέρνηση «να ασκήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους και να παρέμβει ώστε να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα - όπως προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- της Ιταλίδας πολίτη Ιλάρια Σάλις».

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ο πατέρας της φυλακισμένης καταγγέλλει τις «ταπεινωτικές» συνθήκες κράτησης και ζητά η κόρη του «να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία», ενώ κάνει παράλληλα έκκληση «η κυβέρνηση να κάνει κάτι τώρα».

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 24 Μαΐου και η Ιλάρια Σάλις κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 24 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, Il Messaggero

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ