Πιο κρύος ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη από πέρυσι λόγω φαινομένου La Niña

Ταυτόχρονα, ζέστη αναμένεται σε νοτιοανατολική Ευρώπη και νότια Ισπανία.

Article featured image
Article featured image

Πιο κρύος, λόγω του φαινομένου La Niña, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά αναμένεται ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη.

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι»
, δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar.

«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

Ο Pedrini πρόσθεσε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η κακοκαιρία Boris έφερε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη, ζέστη αναμένεται σε νοτιοανατολική Ευρώπη και νότια Ισπανία, διατηρώντας τις θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες.

Υπάρχει 83% πιθανότητα το φαινόμενο La
Niña να εμφανιστεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση από το 74% που είχε εκτιμηθεί πριν από ένα μήνα, όπως ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ.

Τι είναι το φαινόμενο Λα Νίνια;

Το φαινόμενο Λα Νίνια συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού.

Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, καθώς επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.





Με πληροφορίες από Bloomberg και CNN Greece

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ