Το υπ. Παιδείας μεταφέρει αλλού το εναλλακτικό σχολείο και τους μαθητές με «ακραίες παραβατικές συμπεριφορές»

Τα παιδιά που θα φοιτούν στο εναλλακτικό σχολείο συνεχίζουν να στοχοποιούνται πριν καν αρχίσει πιλοτικά το πρόγραμμα, ενώ το υπ. παιδείας εμμένει στη θέση πως η καλύτερη λύση για ένταξη των μαθητών που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, είναι ο διαχωρισμός τους.

Article featured image
Article featured image


Μετά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων παιδιών που φοιτούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου μέχρι πρόσφατα κτιζόταν τοίχος που θα διαχώριζε τα παιδιά του σχολείου από τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο εναλλακτικό σχολείο, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη στέγαση του εν λόγω σχολείου σε άλλο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι το εναλλακτικό σχολείο θα φιλοξενούσε παιδιά «με ακραίες παραβατικές συμπεριφορές», δράση που εν τη γενέσει της, αλλά και, στη συνέχεια, κατά την εφαρμογή της, φάνηκε να στοχοποιεί τους εν λόγω μαθητές – στοχοποίηση που προερχόταν τόσο από τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου όσο και από την ανέγερση τείχους που θα διαχώριζε παιδιά από άλλα παιδιά. Αποκορύφωμα, οι αντιδράσεις εκ μέρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δίπλα από το οποίο θα στεγαζόταν το εναλλακτικό σχολείο. Είναι φανερό ότι η στοχοποίηση, παρά τις όποιες δηλώσεις, εκπορευόταν αμφοτέρως από αρμοδίους φορείς, αλλά και από το γειτονικό σχολείο που αντιμετώπισε ως «ανεπιθύμητα» αυτά τα παιδιά.


Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ανακοίνωσε χθες πως οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και γονέων του Παγκύπριου Γυμνασίου, ήταν αυτές που στοχοποίησαν τα παιδιά και πως ο χώρος για το εναλλακτικό σχολείο θα μεταφερθεί αλλού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει, σε συνέχεια δημοσιευμάτων και δηλώσεων, «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την εχθρική στάση που δημιουργήθηκε απέναντι σε παιδιά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη ζωή και στη φοίτησή τους».

Προσθέτει πως το ΕΣΦΕ σχεδιάστηκε στη βάση διεθνούς πρακτικής, με στόχο να παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχοπαιδαγωγικές δυσκολίες, ώστε αυτά να επανενταχθούν στο σχολείο.

ιξιξκ.jpg



«Παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί αυτόνομος ειδικός χώρος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία του, η παραπληροφόρηση και οι αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και αντιπαράθεσης, το οποίο υπονόμευσε το πρόγραμμα. Με λύπη, διαπιστώθηκε απουσία ενσυναίσθησης και αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών που παλεύουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνει.

Προσθέτει πως ως αποτέλεσμα, με γνώμονα τη μη στοχοποίηση και την προστασία των παιδιών, υπεράνω αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, «αποφάσισε να μεταφέρει το πρόγραμμα σε άλλο πιο φιλόξενο χώρο, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες και πρωτίστως η ασφάλεια των συγκεκριμένων παιδιών».

«Το ΥΠΑΝ τονίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι πετυχημένο, απαιτεί την υποστήριξη από όλη την κοινωνία και την κατανόηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Πρόσθετα, το ΥΠΑΝ ενδυναμώνει τα προγράμματα σεβασμού της διαφορετικότητας στα σχολεία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου τονίζεται πως «παρά τις προκλήσεις, το Υπουργείο θα συνεχίσει αποφασιστικά την υλοποίηση μέτρων για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο, επιδιώκοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών/τριών, χωρίς αποκλεισμούς ή προκαταλήψεις».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ