Η πρόεδρος της Γεωργίας αρνήθηκε να υπογράψει τον οπισθοδρομικό αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος -που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας- δεν θα τεθεί σε ισχύ.

Article featured image
Article featured image

Αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, φιλοευρωπαία και σε ρήξη με τη φιλορωσική κυβέρνηση της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της γεωργιανής προεδρίας.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι «αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο και τον ανέπεμψε στο κοινοβούλιο χωρίς να προβάλει το βέτο της», δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Γεωργίας. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να τεθεί σε ισχύ διότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την εξουσία να υπογράψει το κείμενο του νόμου σε περίπτωση άρνησης της προεδρίας.

salomejf.png



Υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε τον νόμο «περί οικογενειακών αξιών», ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο νόμος, που είναι αντίστοιχος με τον ισχύοντα στη Ρωσία, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Το Γεωργιανό Όνειρο» με 84 ψήφους υπέρ και καμία κατά, ενώ η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπερσυντηρητική και αντιδυτική στροφή.

Ο νέος νόμος απαγορεύει την «προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών και αιμομικτικών σχέσεων» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και τις «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προωθούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ