Η Google θα διακόψει την υποστήριξη προς τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας

Η κυβέρνηση θα περάσει νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν για άρθρα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες τους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Google.

Article featured image
Article featured image

Η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να συνδέεται με το περιεχόμενο ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας και θα διακόψει την υποστήριξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εάν η κυβέρνηση περάσει νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν για άρθρα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες τους.

Η δέσμευση έγινε μέσω ανάρτησης της Google και θυμίζει στρατηγικές που η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει στην Αυστραλία και τον Καναδά, όταν αυτές οι χώρες ετοίμαζαν αντίστοιχους νόμους.

Μετά από την απώλεια πάνω από 200 θέσεων εργασίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης φέτος η κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με αυτό το νομοσχέδιο, πράγμα που την οδήγησε στο να εξετάσει ξανά την ανάγκη να αναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν τους εκδότες για το περιεχόμενο που προβάλλουν.

Η Google
προειδοποίησε ότι, εάν περάσει ο νόμος, θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις μέσω του Google Search, του Google News ή του Discover στη Νέα Ζηλανδία, και θα διακόψει τις εμπορικές συμφωνίες και την υποστήριξη που παρέχει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε την απειλή της Google ως «πίεση» προς την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση, δήλωσε, πρέπει να μπορεί να θεσπίζει νόμους χωρίς να υποκύπτει σε τέτοιου είδους «επιχειρηματική εκφοβιστική τακτική».

Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μέτρα

Στην Αυστραλία, παρόμοιος νόμος του 2021 οδήγησε σε συμφωνίες ύψους 137 εκατ. δολαρίων ετησίως μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων και των ειδησεογραφικών οργανισμών. Στον Καναδά, η Google συμφώνησε να συνεισφέρει 74 εκατ. δολάρια ετησίως μετά την ψήφιση του νόμου.

Ο υπουργός Μέσων και Επικοινωνιών της Νέας Ζηλανδίας, Πολ Γκόλντσμιθ, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Google και ότι σκοπεύει να περάσει το νόμο μέχρι το τέλος του έτους.




Με πληροφορίες από Associated Press

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ