«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030

Διάλεξη από το γλύπτη Κώστα Βαρώτσο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick.

Article featured image
Article featured image

Η Λευκωσία 2030, υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο Frederick συνδιοργανώνουν διάλεξη του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, με τίτλο: «Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 11 π.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων Τάσος Παπαδόπουλος, στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημίου Frederick (7 Γιάννη Φρειδερίκου, Παλλουριώτισσα, 1036, Λευκωσία). H διάλεξη του Κώστα Βαρώτσου αποτελεί μέρος του Παράλληλου Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024.

Η διάλεξη περιλαμβάνει προβολή των γλυπτών του καλλιτέχνη με έργα σε όλο τον κόσμο και συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης σε σχέση με τη φύση, τον αστικό χώρο και την ιστορία των πόλεων.

Ο Κώστας Βαρώτσος

Ο Κώστας Βαρώτσος σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών της Ρώμης και στην αρχιτεκτονική σχολή της Πεσκάρα στην Ιταλία. Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg στην Ελβετία. Έργα τέχνης του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Αίγυπτο και ΗΠΑ. Τα έργα του πάντα βρίσκονται σε άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Έχει πραγματοποιήσει πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει βραβευθεί με πάρα πολλά βραβεία. Το 2014 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το βραβείο Cavaliere de la Republica Italiana για την προσφορά του στις ιταλικές τέχνες και το 2017 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας.

Από το 1999 είναι καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει Εικαστικές Τέχνες στην Αρχιτεκτονική Σχολή.

Από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο «Ποιητής» στην πλατεία Ελευθερίας, που αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα» στην Αθήνα. Είναι το έργο από γυαλί με το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνώς η μοναδικότητα της δουλειάς του Έλληνα γλύπτη.

Capture.JPG



Για δηλώσεις συμμετοχής:

https://forms.gle/pGWN9tgQy53SuBHA9

Διάρκεια: 60΄

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).

Ταυτότητα του Φεστιβάλ

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ