Σε σχολείο της Κύπρου προβλήθηκε βίντεο ιερωμένου που «αποδομεί μέσα σε 3 λεπτά την ομοφυλοφιλία»

Το χρονικό της υπόθεσης. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Έρευνα για βίντεο που προβλήθηκε σε Λύκειο ενώπιον μαθητών διέταξε το Υπουργείο Παιδείας μετά από καταγγελία της Αλεξάνδρας Ατταλίδου περί ομοφοβικού και οπισθοδρομικού περιεχομένου. Σύμφωνα με την καταγγελία της βουλεύτριας, το βίντεο προβλήθηκε στο μάθημα των Θρησκευτικών σε παιδιά της Γ’ Λυκείου της επαρχίας Λευκωσίας. Στο επίμαχο βίντεο, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σκοπός της αγάπης είναι η ένωση και ότι «δεν ενώνονται δύο άντρες μαζί», διότι όπως λέει «η ετεροφυλικότητα είναι απαραίτητη για την ένωση».



Στο «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου και ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Αυτό που αξίζει είναι να γίνει εκ πρώτης όψεως διερεύνηση από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να έχουμε και τη θέση του καθηγητή και τη θέση του Υπουργείου Παιδείας», ανέφερε αρχικά η κα Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι πρέπει να διαλευκανθεί ο σκοπός προβολής του βίντεο εντός της σχολικής αίθουσας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που δεν επιτρέπεται είτε στο μάθημα των θρησκευτικών είτε στο μάθημα της ιστορίας είτε σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα είναι να γίνεται προπαγάνδα ή μισαλλοδοξία να μεταφέρεται μέσα από τον λόγο μας ή μέσα από το βίντεο που θα προβάλουμε.

»Στην ιστορία, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα καθηγητή ο οποίος θα προβάλλει τις θεωρίες του Χίτλερ και του ναζισμού. Με τον ίδιο τρόπο αν κάποιος Μητροπολίτης ή θεολόγος θέλει να δώσει την έννοια της αγάπης και του γάμου είναι επιτρεπτό. Αυτό το βίντεο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια πολύ ωραία αρχή συζήτησης εάν επιτρεπόταν η συζήτηση στο μάθημα ή εάν καταγράφονταν οι απόψεις των παιδιών και υπήρχε αντίλογος».

Κλείνοντας η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο χώρος του σχολείου για κατηχήσεις ή απόψεις αυτής της φύσης.


Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν στάλθηκε από το Υπουργείο -δεν ήταν δηλαδή εντός της διδαχθείσας ύλης- αλλά ήταν μια πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού στο πλαίσιο του μαθήματος σε συγκεκριμένο κεφάλαιο για την ακολουθία του γάμου και τα δύο φύλα. «Έχουν την άδεια οι εκπαιδευτικοί και τους θέλουμε να είναι ενεργοί, δηλαδή να μην είναι μόνο μέσα από τα βιβλία, να μπορούν να παρουσιάζουν και να έχουν ένα διάλογο με τους μαθητές», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ